Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lapte și miere la Hodac

Publicat: 05 februarie 2017 - 23:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Câțiva stupi din prisaca lui Simion Butilcă zac înfundați în zăpadă, pe o pantă din apropierea casei. Grosul stupinei e adăpostit în pavilioane, la câteva sute de metri, într-o grădină polară. Să mergem până acolo prin ninsoarea deasă înseamnă să ne transformăm rapid în oameni de zăpadă ambulanți. 

Stăm la căldură, cu paharele pline cu un savuros suc de mere. Simion vorbește cumpătat, fără grabă. Pe uliță l-am văzut mergând cu iuțeală, mișcându-se ca un păstrăv prin apele Gurghiului. Așa e apicultorul: măsurat la vorbă, impetuos în fapte.

Stupii conjugali
Cariera de albinar a lui Simion a început simultan cu viața conjugală. În curtea unui bunic al soției sale se aflau unsprezece stupi. Era în anul 1997. A privit cutiile și albinele care zumzăiau urdinând între ogradă și poienile satului Toaca, din comuna mureșeană Hodac. Ideile au început a zumzăi întocmai ca albinele. A dublat într-un singur an numărul stupilor și în primăvara anului 1998 a plecat în pastoral. ”M-am dus la salcâm în județul Vâlcea. Aveam o mașină ARO 244. De la salcâm, am plecat la tei și floarea-soarelui în Dobrogea, fiindcă acolo mergeau cei mai buni stupari din zona Reghinului”, își amintește Simion începuturile meseriei sale de apicultor. Studiile nu-l pregătiseră pe Simion pentru activitatea apicolă. Absolvise o școală profesională în domeniul construcțiilor și un liceu industrial la seral. În anii aceia, tineri ca el plecau deja la muncă în Spania. Zidarii erau bine plătiți. ”Eu nu am vrut să plec. Am zis că e de lucru și în țara mea. Citisem într-o carte că «A gândi corect constituie temelia pentru orice acțiune dreaptă». Eu zic că am gândit corect”, își motivează apicultorul decizia luată. Abia intrat pe drumul frumos, dar nu lipsit de dificultăți, al apiculturii, Simion a trebuit să învețe meserie de la cei mai experimentați, dar a și citit cărți de specialitate: ”în cei aproape 20 de ani de când lucrez cu albinele, nu mi-a scăpat nici măcar o broșură necitită. Totodată, ani de zile am făcut pe prostul. Nu m-am făcut că știu ceva. Am întrebat pe toată lumea și am învățat de la toți câte un pic. Am întâlnit în pastoral și apicultori de 80 de ani. știau meserie, a fost o plăcere să-i ascult”.

Efectele gândirii corecte
După câțiva ani, Simion l-a implicat și pe un cumnat în activitatea apicolă, ca să nu fie singur. Vorba cântecului: ”Unde-s doi puterea crește”. Cumnatul a cumpărat și el 20 de stupi și în scurt timp au ajuns să dețină împreună o sută de stupi. Îi cărau în pastoral cu un camion Raba, ”plin de mizerie, de ulei, ce mai, necazuri cu transportul”, precizează Simion. Cu timpul însă, parcul auto s-a diversificat: o remorcă, un camion MAN, apoi un camion Volvo. Stupii au fost, de asemenea, înmulțiți: de la 100 la 150, apoi la 200, 250 și, în final, 280.
Sprijin financiar din afară? PNA? PNDR? ”Am încasat bani din PNA, dar am avut probleme la început. Eu și cumnatul aveam sub 40 de ani, dar nu ne încadram să fim tineri fermieri, fiindcă trebuia ori să moștenim o exploatație de la un bătrân, ori să înființăm alta nouă. Noi aveam o exploatație deja înființată. Ce să facem? Am ajutat-o pe o cumnată să-și facă o exploatație nouă și a aplicat ea pentru banii din PNA”, își amintește Butilcă. Bani prin PNDR nu a accesat.
Cum a fost anul 2016 pentru apicultorii din Hodac? ”La salcâm, zero producție, deși am umblat din Calafat până la Mediaș. Când spun zero, asta înseamnă chiar nici o lingură de miere extrasă. A fost o primăvară rece, ploioasă. Am salvat sezonul apicol cu mierea scoasă în Dobrogea, la tei și floarea-soarelui”, explică Simion.

Speranțe în G.A.L.
Simion are câteva idei de pus în practică prin G.A.L., dacă proiectele ar fi aprobate și dacă vor fi bani pentru finanțare. ”Mă gândesc la o aducțiune de apă din satul Toaca, pe culmea unui deal, până la pășunea de 80 de hectare închiriată de la primărie. Am putea iriga pășunea, când e secetă, dar am reuși să creăm condiții și pentru dezvoltarea agroturismului”, își expune fermierul planurile de dezvoltare rurală. Colaborarea între Asociația Crescătorilor de Taurine din Hodac și primărie este funcțională, după alegerile din 2016. Un conflict între Consiliul Local și asociațiile de fermieri, care l-au avut de partea lor pe fostul primar, tensionase înainte atmosfera în Hodac. Acum, lucrurile s-au liniștit. Fermierii iau subvenții, iar primăria încasează redevența. Apicultorul Simion Butilcă, om credincios, se roagă pentru un an apicol bun: și la cules, și la livrare!

 

 


MIERE ECOLOGICĂ, DAR PUȚINĂ
Încă din 2004, apicultorul Simion Butilcă și-a certificat stupina în sistem ecologic. Organismul de certificare e din Germania. Colaborarea a fost inițiată printr-o firmă de procesare a mierii, cu sediul în Reghin, care a achitat și costurile certificării. Obligația apicultorilor a fost de a livra cel puțin 30% din producția de miere ecologică prin firma din Reghin. Toată lumea a fost mulțumită, dar, în ultimul timp, exporturile, din păcate, au scăzut. ”Sistemul ecologic presupune respectarea unor reguli clare. Nu am voie să mă duc în sole care nu sunt certificate ecologic. Acum, nu știu, albina umblă 4 km, nu am mereu garanția că nu ajunge și în sole cultivate convențional. Mierea ecologică are un preț mai bun, dar piața în Germania a scăzut, nu știu ce se întâmplă, poate vine miere convențională din China, Argentina și din alte țări, poate a scăzut consumul de miere bună”, precizează apicultorul din Hodac.

 

Simion Butilcă e un fermier activ nu numai după criteriile elaborate de MADR. El e un agricultor neastâmpărat, cu idei, cu planuri de interes comunitar. A înființat o cooperativă apicolă: ”O mai avem, ne vedem, așteptăm să facem proiecte”. De curând, Simion este și vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Taurine din Hodac. Nu deține multe exemplare, dar oamenii au avut nevoie de un om informat, iar lui Simion Butilcă nu-i scapă nimic din presa agricolă: ”Eu citesc tot, dar mai ales Agroinfo.ro. De acolo îmi iau toate informațiile”. Apicultorul e conștient de legătura strânsă dintre zootehnie și îndeletnicirea sa. Întreținerea fânețelor de către asociație asigură o excelentă bază meliferă pentru producerea mierii poliflore.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 539 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?