Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiţiile - temelia reuşitei la Agricola Bacău

Publicat: 11 aprilie 2017 - 01:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricola Internaţional Bacău - unul dintre marii jucători din industria autohtonă de procesare a cărnii şi principal exportator de carne de pasăre din România, continuă investiţiile pentru performanţă.

În 2016, Agricola Internaţional Bacău a înregistrat creşteri pe aproape toate liniile de business. Excepţie face activitatea de comerţ tradiţional, unde, în efortul de adaptare la schimbările pieţei, au fost operate reduceri de unităţi de vânzări. ”Creşterile au fost atât cantitative, cât şi ca cifră de afaceri. Uneori, creşterile cantitative nu au fost susţinute în acelaşi procent de creşterea cifrei de afaceri, deoarece aceasta este legată, e-adevărat, de volumul cantităţii produse şi vândute, dar intervine şi nivelul preţului. Or, industria în care operăm, chiar la nivelul Uniunii Europene, în anul 2016 a înregistrat deflaţie. Cu toate acestea, Agricola raportează o cifră de afaceri de aproape 150 de milioane euro, superioară anului trecut, cu o îmbunătăţire la nivelul întregului grup de firme, a nivelului de profitabilitate”, arăta Grigore Horoi - preşedintele Grupului Agricola Bacău.

receptie oua din haleClick pe poza pentru galerie!

Salamul de Sibiu deţine peste 50% din piaţă
În 2016 s-au realizat investiţii de aproximativ 10 milioane de euro. ”Facem ca lucrurile să funcţioneze la un standard calitativ aliniat la cerinţele perioadei pe care o traversăm. Foarte mult contează şi inspiraţia în investiţii, adică în ce alegi să investeşti. Echipa noastră a fost inspirată. Argumentez cu exemplul unităţii Salbac, din cadrul Agricola Internaţional Bacău. În urmă cu câţiva ani, a trebuit să decidem care să fie direcţia acestui jucător de pe piaţa mezelurilor. Compania Salbac administrează două fabrici, respectiv una de produse fiert-afumate şi alta de produse crud-uscate. Atunci, am avut inspiraţia să intuim care este tendinţa din piaţă şi ne-am focusat pe dezvoltarea zonei de crud-uscate. Astăzi, Salbac a ajuns să fie cel mai important jucător de pe piaţă, cu produsul etalon al întregii industrii de crud-uscate, Salamul de Sibiu. Cota de piaţă pentru acest produs depăşeşte 50%, iar anul trecut Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu a reuşit să protejeze brandul la nivel european”, menţiona Grigore Horoi.

Cererea a depăşit capacitatea de producţie
Sporirea cererii, până la a depăşi capacitatea de producţie, a determinat o extindere a fabricii de salamuri crud-uscate, în anul 2011. Au fost create 4 tuneluri de maturare, faza 1. Extinderea comenzilor a dus, în anul 2014, la upgradarea fabricii de produse fiert-afumate, în sensul că o parte a sa a fost transformată în unitate de producţie salamuri crud-uscate. Seria investiţiilor a continuat, iar la finalul anului 2016, a fost finalizată investiţia de aproximativ 5,5 milioane de euro în fabrica Salbac, prin care s-a mărit capacitatea de producţie salamuri crud-uscate cu 30%. Astfel, Salbac Bacău a devenit, astăzi, cea mai performantă unitate din cadrul Agricola, ca rată de profitabilitate.

Puiul Fericit a dublat producţia
Raportat la contribuţia la cifra de afaceri a SC Agricola Bacău, cel mai important rămâne totuşi puiul. De aceea, în 2016, o altă direcţie importantă de investiţie a fost în zona produselor din carne de pasăre. ”În ultimii ani, alegerea hranei se orientează din ce în ce mai mult către produse sănătoase. Noi, acum câţiva ani, am creat un produs inovativ, pentru acei oameni care au mai multă grijă la alimentaţie. Este vorba despre Puiul Fericit, un pui cu creştere lentă, extrem de bine primit pe piaţă. Colega care se ocupă de această zonă spune chiar că, anual, am dublat... dublarea şi, pentru 2017, ne propunem să continuăm în acest ritm. Mai exact, dacă în 2016 producţia a fost de aproximativ 300 de tone, pentru anul 2017 ne propunem să obţinem o producţie de 500-600 tone. De altfel, din anul 2008 încoace, investiţii semnificative s-au realizat în fermele de creştere a puilor şi am crescut producţia de carne de pui la peste dublu. Dacă în anul 2008 aveam producţii între 17-20 de mii tone produs finit dus în piaţă, am ajuns ca în 2016, producţia să fie de 41 mii tone”, preciza Grigore Horoi.
A fost necesar ca multe dintre capacităţile de producţie să fie refăcute şi repuse în funcţiune sau chiar adaptarea - pentru specificul creşterii puilor - a fermelor care altădată erau destinate selecţiei şi producerii de curci şi iepuri. În continuare, investiţiile se vor orienta semnificativ către zona carne de pui, procesată şi produse ready-meal. Acestea se obţin în fabrica Europrod, care, de asemenea, a progresat de la producţii de aproximativ 1100 tone la 2200 tone, în anul 2016. Pentru anul 2017, este planificată o investiţie de aproximativ 3 milioane de euro într-o nouă linie de producţie, pentru dublarea capacităţii de producţie.
Zona ouălor de consum are importanţa sa, direcţiile de investiţii de până acum în Avicola Lumina - judeţul Constanţa, unitate achiziţionată în anul 2008, fiind completate de altele în valoare de aproximativ 1,5-2 milioane de euro, în anul 2017.

Exportul are orizont de extindere
În ceea ce priveşte structura căilor de distribuţie, Agricola Internaţional Bacău se pliază pe structura naţională, respectiv dacă piaţa naţională este acoperită în proporţie de aproximativ 50% de lanţurile internaţionale, acolo se găseşte şi grupul de firme băcăuan, tot cu 50%. Rapoartele oficiale arată că Agricola Bacău are drept canale de distribuţie 5-6% pe magazinele proprii, 12-15% pe export, diferenţa fiind în zona altor operatori de pe piaţa tradiţională, în zona procesatorilor ş.a.m.d.
Cât priveşte exportul, produsele obţinute la unităţile Agricola Bacău se regăsesc în aproape toate ţările din UE, în urmă cu 2-3 ani revenindu-se inclusiv pe piaţa Marii Britanii - acolo unde, cândva, se exportau conserve din carne de vită, iar din cauza crizei vacii nebune exportul fusese întrerupt. Faţă de piaţa Marii Britanii, acum au apărut alte preocupări, respectiv cele care ţin de condiţiile Brexit-ului şi de viitoarele negocieri ale acordurilor comerciale. În restul ţărilor, însă, exportul are orizont de extindere, atât în statele în care există comunităţi de români, cât şi pe alte pieţe, inclusiv pentru salamuri, deşi consumatorii străini sunt obişnuţi cu anumite gusturi specifice locului. Dacă la pui, ponderea exporturilor a fost de aproximativ 12% în anul 2016, la produsele din pui obţinute la Europrod exporturile au atins un nivel de 30%.

Grigore Horoi_t
Grigore Horoi: “Odată cu declanşarea crizei economice, când toată lumea a tras frâna de mână, noi am apăsat acceleraţia, în zona producţiei”.


UN BUSINESS ÎN CONTINUĂ CREŞTERE
La Agricola Bacău, ţintele de performanţă sunt stabilite împreună cu toţi managerii din grupul de firme, în cadrul întâlnirilor de analiză şi planificare de la finalul fiecărui an. ”În cadrul celui mai recent team building, în mare, ne-am propus o creştere anuală a ciferei de afaceri, pe următorii 3-5 ani, cu 6-10%, o îmbunătăţire sistematică a indicatorului de profitabilitate, care să conducă în final la un profit net raportat la cifra de afaceri de minim 5%, precum şi o îmbunătăţire a indicatorilor de lichiditate curentă, care să nu depăşească 1% - gradul de îndatorare pe termen scurt, raportat la activele circulante. De asemenea, ne-am propus un grad de îndatorare raportat la cifra de afaceri care să nu depăşească 25%”, explica preşedintele Agricola Internaţional Bacău, Grigore Horoi.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 298 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!