Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ÎNTÂLNIREA OIERILOR LA SIBIU

Publicat: 08 februarie 2020 - 09:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
PLANUL NAȚIONAL STRATEGIC - PAC 2021-2027 pentru OIERIT

Peste 50 de asociaţii profesionale ale crescătorilor de ovine şi caprine din toată ţara s-au intalnit la Sibiu pentru a discuta PLANUL NAȚIONAL STRATEGIC - PAC 2021-2027 pentru OIERIT.

Mai multe asociații ale crescătorilor de ovine din România s-au intalnit la Sibiu, in data de 8 februarie a.c., in cadrul dezbaterii cu tema: DEZVOLTAREA DURABILĂ ȘI EFICIENTĂ A SECTORULUI OVIN ȘI CAPRIN DIN ROMÂNIA. Desi anuntat in program, ministrul Interimar al Agriculturii, Adrian Oros, nu a ajuns la intalnire.

IMG-20200205-WA0000_b


Organizatorii au transmis un comunicat către revista FERMA cu temele de interes pentru crescătorii de ovine și caprine, speakerii  și programul întâlnirii. Redam in continuare textul comunicatului:

"Trebuie să ţinem cont de direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor, la nivelul UE, întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de o excelentă calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE;

După datele comunicate de FAO , structura medie a producțiilor obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână(3-4%).
Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei anual .
În opinia asociațiilor conducătoare a cărților de rasă, creşterea ovinelor și caprinelor din România, reprezintă un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung, menţinerea şi dezvoltarea acestui sector fiind un proces complex, politic şi social dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne, de lapte, pielicele, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare.
Pe plan mondial, în creșterea si exploatarea ovinelor se înregistrează o preocupare deosebita pentru păstrarea si mărirea efectivelor de ovine. In Europa, avem o zonă geografica cu interes deosebit în România, exploatarea ovinelor cunoaste in ultimii ani cresteri spectaculoase a efectivelor și cu o ascendență a performanței productiilor, care după opinia noastră trebuie să continuie în mod accelerat pentru a concura cu statele performante la această dată.
Plecând de la aceste considerente, Romania este nevoită sa-si schimbe radical viziunea privind agricultura, mai ales in contextul integrarii europene.
Cresterea animalelor, in special cea a ovinelor si caprinelor, trebuie sa se alinieze la directia exploatarii pentru productia de lapte si carne, productii pentru care tara noastra nu are un plafon limitat in capitolul VII Agricultura negociat cu UE. De asemenea , are nevoie stringentă de nominalizarea Fermelor de Elită, la toate creațiile biologice în vederea mentinerii și conservării fondului genetic la speciile ovine și caprine.
In Romania se exploateaza rase de ovine locale, nespecializate pe una din productiile solicitate. Aceste rase timp de peste 50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lînă, producţiile de carne- lapte au fost neglijate, neexistînd până în 2015, programe de ameliorare aplicative a acestora. Singura rasa de ovine specializata pentru o anumita productie este Karakul de Botosani, rasa recunoscuta pentru productia de pielicele.
In Romania, nu putem vorbi de exploatarea unei rase de ovine pentru productia de carne care sa corespunda sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Astfel, carcasele de la rasa Merinos de Palas se incadreaza in clasele U şi R 20% ,O şi P 80%. Carcasele de la ovinele Tigaie se inscriu in clasele inferioare de calitate, respectiv U şi R 10% , O şi P 90%. La rasa Turcana peste 95% din carcase se inscriu in clasele O.
Prin urmare , se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și lapte. De asemenea schimbarea poate veni doar prin stimularea fermierilor crescători de oi din fermele de elită , dar nu oricum. Aceste ferme de elită , joacă un rol extrem de important în a produce și distribui material biologic cu valoare de ameliorare ridicată.
Propunerile ce trebuiesc înaintate de MADR către C.E. , trebuiesc gândite și dezbătute împreună cu asociațiile profesionale, preocupate de ameliorarea raselor de ovine din România.


Măsurile propuse trebuiesc diferențiate, întrucât efortul este unul suplimentar, respectiv activitatea economică este supusă unor cheltuieli suplimentare într-o fermă de elită , totodată cuprinde un program de ameliorare cu acțiuni complexe și care contribuie la furnizarea de reproducători (masculi) valoroși ce pot oferi un progres în fermele de producție.
Dacă privim spre fermele de producție, se impune susținerea acestora, întrucât efortul efectuat de fermieri, supun animalele unui program dirijat de reproducere, folosind un mascul la 35 femele și care oferă garanția unor produși cu o greutate și calitate superioară . Astfel în mod inevitabil producțiile sunt îmbunătățite , iar activitatea ecomică poate avea o creștere prin sporirea veniturilor. Pentru acest lucru este nevoie de stimularea și încurajarea fermelor de producție , în vederea trecerii de la o activitate tradițională la una economică .
În condițiile actuale de aplicare a celor două măsuri în perioada 2021-2027 , România, poate vorbi de atingerea obiectivelor de crestere a performanței și care să o plasesze în randul statelor membre nu doar la numărul de ovine, ci și, la capitolul performanță pe care și le propune în cadrul PNS-PAC, 2021-2027.


Experiența anilor 2015-2020 privind SCZ (o măsură bună de a susține performanța), ne indică foarte clar, o procedură greu aplicabilă pe actualele criterii. Se impun în mod obligatoriu proceduri simplificate și diferențiate, în în funcție de nivelul de performanță .
În susținerea celor de mai sus , vă rugăm să confirmați participarea la întâlnirea sus mentionată , totodată vă informăm că la această reuniune participă delegațiile a 50 de asociații/organizații profesionale din toate județele țării, reprezentanti ai ASAS , profesori universitari, cercetători din sectorul zootehnic".

received_192579531860271_b

Vizualizat: 1288 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?