Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În pas cu tehnologia

Publicat: 24 ianuarie 2017 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cunosc fermieri care au ales un anumit brand de tractoare sau echipamente agricole de care s-au atașat, însă de cele mai multe ori aceste alegeri au o motivație economică și nu neapărat sentimentală. În cazul lui Tiberiu Nagy, care lucrează cinci sute de hectare în Peregu Mic (județul Arad), e vorba de o adevărată pasiune. Iar opțiunea sa a fost John Deere. 

A mers atât de departe cu alegerea sa, încât după ce a achiziționat tractoarele pe care și le-a dorit, a cumpărat și câteva biciclete pe care le-a vopsit în culorile celebrului producător american, personalizându-le cu sigla și numele John Deere. „De mic copil mi-au plăcut utilajele și tractoarele mari. Primul tractor străin pe care l-am achiziționat a fost un John Deere și de atunci am rămas fidel acestui brand”, mi-a mărturisit fermierul.

Ferma lui Tiberiu NagyClick pe poza pentru galerie!
Electrician de meserie, acesta a preluat afacerea agricolă de la tatăl său, în anul 2000. Tranziția a fost foarte grea, susține el. Primii șase ani a practicat o agricultură de supraviețuire. Prima investiție a fost într-un tractor John Deere la mâna a doua, de 200 CP. Acesta a fost momentul în care a realizat un salt calitativ, fapt ce i-a asigurat un profit considerabil sezonul ce a urmat. Atunci a înțeles că numai investind poate progresa și practic aceasta a fost rețeta după care s-a ghidat ulterior. Aproape toți banii pe care i-a câștigat i-a reinvestit în achiziția de terenuri sau în utilaje și echipamente agricole. Din cele 500 hectare lucrate, 170 ha sunt proprietate, restul fiind luate în arendă. Planul său este să ajungă la 200 de hectare proprietate. „Din păcate, se găsesc foarte greu terenuri disponibile, sunt și foarte scumpe. Venirea străinilor a ridicat foarte mult prețurile. Un hectar se vinde acum la 7.000 de euro, dar dacă aș vrea să achiziționez 50 de hectare, sub 10.000 de euro hectarul nu aș avea cum să plătesc. Din cele 2.500 de hectare cât acoperă cele două localități Peregu Mare și Peregu Mic, o sută de hectare sunt deținute de străini”, susține Tiberiu Nagy.

Producție medie de 17 tone la hectar
Și pentru că agricultura de succes nu se face doar cu pasiune, și-a propus să realizeze mai mult prin cultivarea inovativă a pământului. Introducerea tehnologiei de irigare prin picurare a însemnat o creștere semnificativă la producția de porumb. Sezonul trecut, 24 de hectare cultivate cu porumb au fost irigate cu sistemul de irigare prin picurare achiziționat de la IPSO Agricultură. „A fost cea mai accesibilă tehnologie pentru mine. Am încercat și alte modalități de irigare a porumbului, dar asta a fost cea mai potrivită, cu un necesar de apă redus”, consideră fermierul. Dacă pentru moment se folosește de puțurile forate, speră ca într-un viitor nu prea îndepărtat să poată utiliza apa din Mureș, dacă se va reface infrastructura de canale de irigare de dinainte de decembrie ’89. Astfel va putea crește suprafața irigată la o sută de hectare.
Pe parcelele irigate a obținut în 2016 o medie de 17 tone la hectar, în timp ce pe suprafața neirigată nu a depășit 10 tone de porumb boabe la hectar. E adevărat că a fost un an favorabil culturii porumbului la Peregu Mic, unde nivelul de precipitații a fost peste media multianuală, spre deosebire de alte zone din țară. Chiar și în aceste condiții, însă, s-a obținut un spor important de producție. În sezonul anterior diferența a fost de nouă tone! Conform calculelor sale, asta înseamnă că undeva la 4 tone a fost profit pe suprafața irigată.
„Benzile de picurare le înlocuim în fiecare an. Ne costă 300 de euro pe hectar. În rest, furtunurile și valvele le refolosim. Montarea benzilor de picurare necesită o săptămână. Se folosește un echipament special, pus la dispoziție gratuit de IPSO, care a asigurat și asistența la montaj. Am pus în funcțiune instalația când porumbul avea patru-cinci frunze și la 1 septembrie am oprit-o. Porumbul are nevoie de apă pe tot parcursul perioadei de vegetație, inclusiv la germinare. Pe lângă ploile care au fost, am administrat încă aproape o sută de litri pe metrul pătrat prin sistemul de irigare”, ne-a precizat Tiberiu Nagy.

Investiția în tehnologia de irigare o amortizează în patru-cinci ani
De trei ani folosește acest sistem de irigații prin picurare. Investiția susține că se amortizează în patru-cinci ani. A preferat această tehnologie deoarece necesarul de apă este mult mai redus. A încercat înainte sistemul de irigare cu aspersoare și nu era foarte economic, și nici sporul de producție nu era atât de mare.
În fiecare an cultivă cam 250 de hectare cu porumb. Pe parcelele irigate, norma la semănat este undeva la 85.000 de boabe la hectar, iar în final au răsărit cam 80.000 de plante, în timp ce pe suprafețele neirigate a semănat în jur de 65.000 de boabe la hectar. Cultivă doar hibrizi Dekalb de la Monsanto, pentru că, spune el, au o rezistență mai bună la secetă și constanță în producții. Pe parcelele irigate preferă hibrizii tardivi, pentru că aceștia au o capacitate mai bună de absorbție a apei și, implicit, de a înregistra un spor mai mare de producție.

Grâul, la limita profitabilității
„Chiar dacă prețurile nu au fost pe măsura așteptărilor noastre, pot să spun că anul agricol 2016 a fost unul bun pentru noi. Cel mai prost am ieșit la grâu, unde suntem la limita profitabilității, din cauza prețurilor sub orice critică. Am obținut în jur de 6 tone pe hectar în medie. Din păcate, nu putem renunța la această cultură deoarece avem nevoie de ea în rotația culturilor”, consideră Tiberiu Nagy. La floare a înregistrat o medie de 3,2 tone la hectar, în condițiile în care cel puțin 30 la sută din producție a fost compromisă din cauza animalelor sălbatice. La rapiță, în schimb, a recoltat în medie 3,5 tone la hectar.

Piedici birocratice
Tiberiu Nagy a accesat un singur proiect european până acum, în 2013, pentru achiziția unui tractor John Deere 8260R. Se simte descurajat să aplice pentru alte proiecte europene. „Și acel proiect cu greu l-am dus la capăt. Era cât pe ce să renunț la el din cauza birocrației stufoase. Greșeala mea a fost că am accesat un proiect pe o sumă relativ mică și nu merita efortul. Finanțarea era de 98.000 de euro, din care 40 la sută nerambursabili. Pentru câteva sute de mii de euro, probabil ar fi meritat. Pe lângă proiect, ca să obțin punctajul și să ajung să reușesc să iau aceste fonduri, am avut foarte multe cheltuieli, pentru obținerea autorizației de mediu în fermă, pentru vidanjare și multe altele, pe lângă cei 3.000 de euro plătiți la proiectant”, a încheiat fermierul.
Soția lui, Boglárka, este și ea implicată în activitatea de la fermă, se ocupă mai mult de plăți, obținerea de avize și alte documente necesare. Băiatul său este student la Agronomie în ultimul an și speră să-l facă fermier, în timp ce fiica lor a terminat liceul cu profil de turism și probabil va îmbrățișa altă meserie.

 


PROBLEME CU SĂLBĂTICIUNILE
Fermierul din Peregu Mic cultivă circa 150 de hectare cu grâu, iar ce rămâne este alocat rapiței și florii-soarelui. La floarea-soarelui ar vrea să renunțe din cauza pagubelor provocate de iepurii sălbatici și de căprioare, care s-au înmulțit peste măsură. „Am cerut intervenția asociațiilor vânătorești, care însă nu ne pot ajuta deoarece susțin că fondul de vânătoare unde avem noi terenul a fost dat străinilor și pe aceștia nu prea îi interesează problema noastră”, ni s-a plâns Tiberiu Nagy.

 Tiberiu Nagy

Tiberiu Nagy: „Sistemul de irigare prin picurare achiziționat de la IPSO Agricultură a fost cea mai accesibilă tehnologie pentru mine. Am încercat și alte modalități de irigare a porumbului, dar asta a fost cea mai potrivită, cu un necesar de apă redus”.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 503 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?