Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"În câţiva ani veţi depăşi Franţa sau Germania la producţii!"

Publicat: 06 august 2017 - 19:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Chris McCullough, jurnalist din Irlanda de Nord cu o bogată experienţă, având colaborări cu publicaţii importante nu doar din Marea Britanie ci şi de pe alte meridiane ale lumii, s-a declarat surprins de potenţialul agriculturii româneşti, despre care spune că va ajunge în câţiva ani la un nivel de performanţă comparabil cu cel al unor ţări mult mai dezvoltate din Europa.

Chris_McCullough_b- Te-ai numărat printre cei 31 de jurnalişti invitaţi să participe la turul organizat de Asociaţia Presei Agricole din România. Cum ţi s-a părut această experienţă?
- Este prima mea vizită în România. Am fost practic în toate ţările din jur, dar aici am ajuns abia acum. Ştiam însă destule lucruri despre România. Unele bune, altele mai puţin bune. Aşa că mi-am dorit să văd care este nivelul agriculturii de aici şi le mulţumesc pe această cale organizatorilor, care au făcut o treabă excelentă.

- E ceva ce te-a surprins în mod deosebit?
- Nu ştiam că România ocupă locul doi în Europa în ceea ce priveşte producţia de porumb şi se află pe prima poziţie ca suprafaţă cultivată. Asta m-a făcut să realizez că România nu are nevoie de culturi modificate genetic. Pentru asta e nevoie de o infrastructură de irigaţii bine pusă la punct. Fără apă nu ai cum să obţii acel plus de productivitate care să merite efortul.

- Despre fermele vizitate ce ne poţi spune?
- Prima exploataţie în care am ajuns, cea a doctorului Petcu, m-a surprins într-o oare care măsură. Mă aşteptam să văd o fermă cu 300 de vaci la muls având facilităţi moderne. Apoi, când am aflam mai multe date despre activitatea acesteia, mi-am dat seama că "Ferma Animalelor" este cea care susţine de fapt producţia de lapte. Ceea ce însă mă îngrijorează pe mine din ceea ce am văzut în România, şi poate nu este cazul fermei doctorului Petcu, faptul că nu prea sunt copii care să preia afacerile. Şi asta este o preocupare pentru multe ţări din Europa. E o problemă foarte serioasă. Pe de altă parte, am văzut o infuzie puternică de capital, inclusiv bani europeni care sunt investiţi în diferite proiecte. Dar asta s-a întâmplat, de fapt, în orice stat care s-a alăturat Uniunii Europene. E nevoie însă de o determinare corectă dacă aceste ferme sunt dependente de subvenţii, iar investiţiile sunt fiabile şi se justifică.

AgriPressTrip-Agroindustriala_Pantelimon-1_b- Crezi că fermierii români ar putea supravieţui fără subvenţiile europene?
- Eu sunt din Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi după cum ştii vom părăsi Uniunea Europeană. Iar una dintre marile noastre provocări este ca fermierii să se poată baza pe ceea ce produc şi să-şi asigure existenţa fără a primi acei bani europeni. E dificil, desigur, dar cred că aşa trebuie să fie. Asta se întâmplă deja în Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, unde agricultura este profitabilă. Dacă Bruxelles-ul va continua să pompeze bani în fermele din România, în câţiva ani veţi depăşi Franţa sau Germania la producţii. În orice caz, agricultura românească va juca un rol important în viitor.

- Cum ţi s-a părut ca dotare tehnică fermele pe care am avut ocazia să le vizităm?
- E interesant să vezi alăturate maşini din anii 60 şi ultimele noutăţi în domeniu. Desigur, nu mă aşteptam să văd în Insula Mare a Brăilei tractoare Universal. Lucian Buzdugan este o persoană deosebit de interesantă, care ştie o grămadă de lucruri. Mi s-a părut, totuşi, interesant cum o companie a reuşit să concesioneze de la stat un teren atât de vast pentru o perioadă lungă de timp. Dar sigur că este un proiect funcţional şi asta scoate România în faţă.

- O zi întreagă am petrecut-o în Delta Dunării. Ţi-a plăcut acolo?
- A fost o aventură frumoasă în acea zi. Am avut timp pentru a ne relaxa şi a admira natura. Aşa am aflat şi eu mai multe despre fauna din România. Nu ştiam că aveţi vulpi şi urşi, sau acea colonie de cai sălbatici. E impresionantă toată această diversitate.

- Să înţeleg că ai de gând să revii în România?
- Cu siguranţă! Sunt locuri pe care încă nu le-am descoperit, care arată cu totul altfel faţă de ce am văzut acum.

Chris_McCullough-2_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 2315 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?