Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica bună scoate sărăcia din stână

Publicat: 01 mai 2017 - 10:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OVINE DE ELITĂ LA AGRARIA 2017. Până acum câţiva ani, brânza şi mielul, poate şi lâna, aduceau primii bani în stână. De-acolo trăiau, aproape tot anul, şi oaia, şi oierul. În ultima vreme sau - paradoxal - de când subvenţia e venitul de bază anual al fermei, oaia merge în pierdere.

Perspectivele oieritului în România renasc odată cu orientarea crescătorilor spre consolidarea fermelor de elită cu nuclee de ovine în rasă curată, pentru vânzarea de material genetic.

Piaţa o cere!

Tendinţa aceasta s-a văzut bine la Târgul Agraria, acolo unde crescătorii expozanţi au prezentat ovine de elită. Au încetat să mai vândă - în pagubă - doar lapte, brânză şi carne (miei în viu). Prea puţin sau aproape deloc din tineretul de an curent mai pleacă din stânele lor către samsari pentru 6-7-8 lei/kg în viu sau 15 (după noroc şi 20 lei/kg) în carcasă. Adică, mai pe nimic! Crescătorii preferă să investească în animale de prăsilă şi să le vândă pentru reproducţie, după posibilităţi, cu sau fără certificat de origine. Valoarea unui berbec bun poate depăşi lejer ajutorul de minimis de la stat, fixat la 2500 lei/masculul cu pedigree.

Printre atâtea Breze, Cărăbașa de Teleorman și Băla de Șugag au luat ochii vizitatorilor
Expoziţia Agraria rămâne evenimentul agricol de vârf al Transilvaniei. În acest an, la sectorul Ovine s-au prezentat mult mai mulţi crescători cu rase diverse şi din zone diferite ale ţării. Dintre rasele de ovine autohtone au ieşit în evidenţă Ţurcanele albe şi breze şi Ţigăile ruginii.

Ioan-Padeanu---Sector-ovine_b

Surpriza a fost numărul mare de boxe cu oi Ţurcane breze, specifice zonei Haţegului şi Văii Jiului. Interesul crescut pentru aceste oi în zona Someşului Mic se explică prin preocuparea crescătorilor de aici pentru oi rustice, dar cu producţii mai bune de lapte. Toate Brezele expuse la Jucu aveau o constituţie fină, corpul lung, talie mare, dar cu brezătura de pe faţă variabilă ca formă şi mărime, în unele cazuri, atipică acestor ovine. Laptele de oaie are cea mai favorabilă piaţă externă şi internă spre deosebire de carne şi/sau lână şi orientarea crescătorilor spre oile Ţurcane breze are şanse mari de reuşită, mai cu seamă dacă se aplică mulsul mecanic.


Lucian Mureşan a prezentat berbeci, miori şi tineret de 12-14 luni (noateni) de Ţurcană bălă care s-au remarcat prin dezvoltare corporală, vigoare, armonie corporală şi lână foarte lungă (circa 50 cm) de culoare albă. Oierul din Jucu a prăsit oile de la părintele Cristian Pomohaci, acesta din urmă prezentând şi el la expoziţie miori şi tineret mascul de Ţurcană bălă de elită.

Din Maramureş, localitatea Seini, au participat cu Ţurcane albe şi breze fraţii Pop, doi tineri pasionaţi de creşterea ovinelor, care doresc să facă o afacere prosperă din exploatarea oi Ţurcane.

Pe acelaşi ton de performanţă s-a prezentat şi crescătorul Nichifor Dan de lângă Cluj (Sărădiş), care a expus tot Ţurcană albă.
Pentru mine, surpriza sectorului de ovine din expoziţie au fost berbecii de Ţigaie, varietatea ruginie, expuşi de Lăscău Nichifor, care au uimit prin conformaţia şi dezvoltarea corporală deosebite, specifice raselor de carne.

Tigaia-Ruginie-la-Agraria-2_b

În curând veți afla din revista Ferma, prima ediție din luna mai, dacă au făcut oierii târg cu ovine la Agraria și ce prețuri au oferit cumpărătorii pentru un exemplar valoros de Țigaie ruginie sau de Bălă! De asemenea, veti afla cum a intrat cea mai masivă rasă de ovine românească în era genomicii.

Carabasa-la-Agraria-2017_b

Vizualizat: 6953 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?