Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gâlceava cu procesatorul

Publicat: 06 martie 2017 - 13:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulţi crescători de vaci pentru lapte, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Galaţi, sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că din toamna trecută nu şi-au mai primit banii de la procesatorul cu care au încheiat contracte de livrare a producţiei.

Cea mai mare sumă de încasat o are preşedintele Asociaţiei, Costică Sîrghe, din Valea Mărului, restanţa fiind în jur de un miliard de lei vechi. Fermierii au de primit sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei, iar întârzierile la plată, susţin ei, sunt şi de aproape cinci luni.

LapteClick pe poza pentru galerie!

Fermierilor le e frică de ţeapă! Au mai păţit-o!
Crescătorii de animale susţin că din cauza întârzierilor la plata laptelui livrat de către firma de procesare, zootehnia din judeţul Galaţi are de suferit! „Eu am încheiat contract cu fabrica din Focşani din primăvara trecută. Până prin septembrie-octombrie 2016, am primit lunar câte 1.500 - 2.000 lei. De atunci, Vranlact a sistat plăţile. După calculele mele, mi s-ar cuveni peste 10.000 lei. Mi-e teamă că o să rămân şi fără bani, şi cu buzele umflate, că în România se poartă ţeapa!”, ne-a declarat revoltat un agricultor din judeţul Galaţi care deţine o sută de văcuţe, dorind să-şi păstreze anonimatul.
Fermierii susţin că trebuie să plătească salariile îngrijitorilor, care, în general, sunt oameni săraci, cu o condiţie precară şi cu familii numeroase. „Am un îngrijitor la fermă cu opt copii acasă, cu părinţii, sunt zece suflete în total. Un altul munceşte la mine şi are acasă doi copii minori, al treilea salariat, la fel, e cu probleme de aceeaşi natură. Eu trebuie să le dau salariile lună de lună! Nu mai pun la socoteală familia mea, cu greutăţile inerente. Nu mai am bani să cumpăr tărâţe pentru vaci, premixuri şi toate celelalte; e foarte greu!”, a explodat un alt crescător de animale.
Toţi fermierii cu care am discutat au ţinut să precizeze că în momentul în care iau legătura telefonică cu directorul Vranlact, primesc acelaşi răspuns invariabil: „am de luat un credit de 5 miliarde de lei vechi, trebuie să-mi bage banii! Aşteptaţi!” “Asta-i minciuna, ca o placă uzată de patefon, pe care o tooot auzim din toamnă! Ne-am săturat!”, şi arătat revolta oamenii cu dragoste de animale.
În situaţii asemănătoare - de neplată pentru laptele de vacă livrat - mai sunt şi alţi gălăţeni, precum Tudorel Alexandru, din Tudor Vladimirescu, Marcel Mihalcea din Cudalbi, Ion Leocă din Tecuci, Constantin Pintilie din Munteni, dar şi doi fraţi din Vizureşti (judeţul Vrancea) care livrează aproape o tonă de lapte zilnic.
Fermierii predau în continuare laptele colectat şi nu au de ales, mijloacele de transport ale procesatorului vin din două în două zile să preia materia primă.

Muncă fără bani!
Am stat de vorbă cu Costică Sîrghi, crescător de vaci de vreo 15 ani; în ferma lui, amenajată în zootehnia fostului CAP din Valea Mărului, mulge zilnic 50 de animale. „Problema este simplă: muncă fără bani! Am dat trei luni de zile lapte şi am primit bani pentru 5% din marfa livrată. Contractul semnat cu Vranlact este la 1,2 lei litrul. Livrez cam 500 litri la zi şi am de primit în jur de un miliard de lei vechi. Ultimii bani văzuţi au fost 7.000 lei, pe 13 decembrie, anul trecut”, ne-a declarat fermierul.
Costică Sîrghi a susţinut că directorul unităţii procesatoare îi duce cu zăhărelul: „Ne spune că nu are bani, să mai aşteptăm că a făcut un credit, care încă nu-i aprobat. Să avem răbdare că vor intra banii! Când? Dumnezeu ştie! Ultima dată ne-a amăgit că ne va face plăţile pe 23 ianuarie! Dar... era zi liberă!”
Crescătorul de animale spune că are mare nevoie de bani. Are atâtea cheltuieli de făcut, de plătit regulat salariile la angajaţi, la zilierii care îl mai ajută la câmp. Costică Sîrghi munceşte şi 120 ha teren arabil, de unde îşi asigură rezervele de nutreţ, pregăteşte masa verde însilozată. În fermă prepară tainurile de furajare pentru categoriile de animale. „Subvenţiile de la APIA trebuia să fi intrat în cont, că bate la uşă campania de primăvară. Ne trebuie rezervă de motorină, de aprovizionat chimicalele, iar sămânţa luată acum din iarnă e mai ieftină. Dacă nu-s bani, nu am cum să le cumpăr!”, a susţinut Costică Sîrghi.

 

„NU MAI ZIC DE PREŢ, AŞA-I PIAŢA!”
Crescătorul de animale ştie care este marea problemă a zootehniei. „Sunt prins ca într-o menghină, livrez în continuare laptele la Vranlact Focşani, dar stau cu teama în suflet că nu o să mai văd banii; am mai păţit-o cu un procesator din Brăila. Nu mai zic de preţ, aşa-i piaţa, dar pot afirma că marea problemă şi cea mai grea este cu procesatorii care achiziţionează laptele şi nu plătesc! Iarna nu-ţi dau banii, iar vara, când începe să iasă laptele de oaie, scad preţul drastic. Am avut 1,3 lei litrul, l-au făcut 0,90. Procesatorii nu sunt serioşi!”, a concluzionat Costică Sîrghi.


CE SPUNE CONDUCEREA VRANLACT?
Contactat, directorul Vranlact din Focşani, Gabriel Oprea, a adus în discuţie existenţa clauzelor contractuale. „Contractele încheiate cu crescătorii de animale au prevăzut un termen de plată de 45-60 de zile. Ca urmare, soldul de la 1 ianuarie, conform înţelegerilor semnate, poate fi plătit până la data de 28 februarie! Nu se plăteşte laptele la 7 zile, la 15 zile. Astea sunt posibilităţile; contractele sunt transparente, semnate şi asumate de părţi. Deci, dacă după 28 februarie se demonstrează că soldul înregistrat la data de 1 ianuarie nu este plătit, atunci se poate supăra lumea pe mine!”, ne-a precizat directorul unităţii procesatoare la începutul lunii februarie.
În urma altor discuţii cu Gabriel Oprea, am aflat că Vranlact Focşani a solicitat două credite bancare în valoare de câteva miliarde de lei. Deocamdată, dosarele sunt în curs de aprobare. Intenţia conducerii unităţii este să facă plăţile, sens în care vine şi programarea pentru plata crescătorilor de vaci cu lapte care acoperă luna februarie.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 561 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?