Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E haos cu terenurile!

Publicat: 06 martie 2017 - 12:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O situaţie cel puţin bizară şi cu implicaţii majore asupra proprietarilor de terenuri agricole ne-a fost semnalată de către Iuliana Berci, fermier din judeţul Timiş, care s-a trezit peste noapte că o parte din suprafeţele pe care le lucrează au fost atribuite altor proprietari.

„Am cumpărat terenuri pe care le-am intabulat, iar în anul 2009 s-a făcut un nou program pentru intabularea terenurilor. Şi acum ne-am trezit că pe terenurile intabulate înainte de august 2009, care pe pagina a doua nu au schiţa de reprezentare grafică, au început să intabuleze alte persoane peste noi. Ei spun că nu le văd în noua aplicaţie. Prin aplicaţia nouă este alocat un nou număr electronic, dar nu se face şi reprezentarea în sistem. Iar celor care nu le convine această situaţie, li se cere să plătească o nouă lucrare în care să apară şi reprezentarea grafică. Pe banii noştri, evident!
Am fost în audienţă la domnul director Ursu (Arthur Marius Ursu - directorul Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş - n.r), iar el mi-a răspuns că nu are ce să facă, asta este situaţia. Ni s-au schimbat numerele de carte după anul 2009 în sistem electronic de pe hârtie. Mi-a spus că dacă nu-mi convine, trebuie să plătesc o nouă lucrare în care să se facă reprezentarea grafică, pentru ca aceasta să apară la ei pe calculator, iar atunci nu vor mai fi alţii intabulaţi peste mine. Ceea ce mi se pare o nedreptate”, ne-a explicat Iuliana Berci, care lucrează o suprafaţă de 900 de hectare în raza localităţii Denta, din judeţul Timiş.

Zona de deal

140 de hectare „suprapuse”
„Cei de la OCPI s-au apucat acum să refacă măsurătorile pe fiecare comună şi încep să împartă terenurile care nu există înregistrate în sistemul lor informatic. Deşi eu am extrase de carte funciară pe terenurile pe care le deţin. În această situaţie se află o suprafaţă totală de 140 de hectare. Am achiziţionat aceste terenuri începând cu anul 2000. Ele sunt intabulate, am extrase CF cu număr nou electronic de pe fiecare teren, dar nu am reprezentarea grafică, pentru că ei spun că nu au bani pentru transformarea vechiului format în cel nou”, susţine fermierul.
Practic, pe suprafeţele pe care le deţine, cu titlu de proprietate, au apărut suprapuneri cu alte persoane, şi probabil nu este singura persoană în aceeaşi situaţie. Presupunem că toţi cei care au intabulat terenurile înainte de august 2009 ar putea fi afectaţi într-un fel sau altul.

 

POZIŢIA CONDUCERII OCPI
Pentru a afla care este poziţia OCPI, am luat legătura cu directorul Arthur Marius Ursu, iar răspunsul acestuia a fost următorul: „Pot apărea astfel de suprapuneri, dar depinde de fiecare caz în parte. Nu pot să discut despre această problemă dacă nu am documentele în faţă. Cei care şi-au făcut intabularea înainte de 2009 au într-adevăr această posibilitate de a obţine un număr electronic în sistemul naţional, dar ei nu vor avea şi reprezentarea grafică de care spuneţi. Asta nu înseamnă că ei nu sunt proprietarii terenului, dar dacă vor avea de făcut anumite investiţii sau lucrări pe acel teren, vor avea nevoie de aceste coordonate”. Pentru lămurirea situaţiei, Arthur Marius Ursu a lăsat să se înţeleagă că îl invită pe fermier la sediul OCPI să-şi prezinte documentele.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?