Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Domeniul LacertA Winnery

Publicat: 24 ianuarie 2017 - 15:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crama LacertA Winnery se află la 100 km depărtare de București, în satul Fințești, din județul Buzău, în podgoria Dealul Mare, într-un peisaj specific renumitelor crame europene. Crama este o investiție austriacă ce împletește fericit stilul arhitectonic neo-românesc cu cel tirolez. 

Crama LacertA a fost ridicată lângă Conacul Dorobanțu, construit la începutul secolului al XX-lea după planurile și sub atenta supraveghere a renumitului arhitect Ion Mincu, al cărui nume este purtat de Facultatea de Arhitectură din București. Conacul a fost renovat de actualii proprietari în 2005. Arhitecții tirolezi V. Miklautz și M. Gaertner au creat o experiență arhitecturală unică odată cu construirea cramei, care a devenit un reper al zonei. Așa se face că la Fințești se împletește fericit arhitectura antebelică cu cele mai actuale tendințe în construcții. Soluții inedite precum podeaua din sticlă transparentă prin care se pot vedea baricele din stejar, fiecare cu o capacitate de 225 litri, în care vinul capătă noblețe și personalitate. La o temperatură constantă de 15 grade Celsius și o umiditate de 70%.

Domeniul LacertA Winnery

O producție normată pentru calitate
În această sală, unde sunt așezate 600 de barice din stejar de diverse tipuri, se ajunge coborând din sediul cramei pe o scară din lemn mărginită de pereți din sticlă. La etaj, din sălile pentru degustări se poate admira, în toată splendoarea, podgoria din jurul Cramei LacertA. Aici se găsesc 36 hectare cu vie, din cele 82 hectare cultivate recent de investitorii austrieci (în anii 2005, 2008 și 2010). Toți acești struguri se coc sub un soare generos, specific paralelei 45, pentru a deveni, sub priceperea oenologilor, vin premium. Restul plantației LacertA se află la Mereni.
Absolut toată producția este îmbuteliată. Nu comercializează deloc vin vrac. Trebuie spus că la acest moment crama poate primi doar producția de pe circa 55 ha, restul producției e vândută ca materie primă. O producție normată la nu mai mult de 1 kg de struguri/butuc, pentru o calitate de excepție, ne asigură șeful viticulturii de la Crama LacertA, Emilian Șerbulea.

Domeniul LacertA Winnery

Stejarul desăvârșește gustul vinului
Din cele douăsprezece soiuri de struguri cultivate, șase sunt pentru vin roșu și șase pentru vin alb. Predomină soiurile internaționale precum Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Blaufraenkisch, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Rheinriesling, Muscat Ottonel și Chardonnay, dar și două soiuri autohtone, de mare valoare, Fetească Neagră și Fetească Albă. O parte importantă din vinul obținut este pusă la păstrare timp de un an în barice de stejar. Absolut toate vinurile roșii, dar și două vinuri albe (Chardonnay și Sauvignon Blanc). Folosesc acum barice din stejar franțuzesc, unguresc, rusesc și din România (Unicom - Vallach și Transilvania - Bois). Fiecare soi se simte bine într-o anumită specie de stejar. Tocmai de aceea trebuie subliniat că timp de cinci ani se ține o evidență strictă a caracteristicilor vinurilor baricate în diversele soiuri de stejar, abia apoi se va lua o hotărâre în privința gazdei permanente pentru viitoarele vinuri LacertA.
Crama a scos din buzunarele investitorilor austrieci cinci milioane de euro. Această unitate de producție folosește o tehnică de vinificare modernă, bazată pe principiul gravitațional, limitându-se astfel nevoia folosirii pompelor. Partea de producție este completată de un salon de degustări, de un magazin de vinuri și de o cameră de conferințe. Doar drumul spre cramă, din nefericire, este încă în era Conacului Dorobanțu.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 488 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!