Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dimitrie Muscă este pe CAI mari

Publicat: 14 mai 2017 - 00:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai de la Curtici, mai de la Olari, acolo unde se află cele două combinate agroindustriale ale omului de afaceri arădean, se poate spune că Dimitrie Muscă este pe CAI mari! Şi de fiecare dată voiniceşte.

E drept că presa a tot scris despre minunea născută dintr-un CAP, astfel că aproape orice aş spune acum, s-ar repeta precum un ecou. Chiar şi vizita colegială a lui Petre Daea la Combinatul Agroindustrial Curtici - Arad.

Combinatul Agroindustrial Curtici - AradClick pe poza pentru galerie!

Când doi agronomi se întâlnesc, nu discută despre femei
Păcatul acesta ar aparţine mai tuturor specialiştilor de prin toate domeniile. Circulă chiar şi o vorbă de duh în acest sens. Dar agronomul Petre Daea („A fost şef de promoţie pe ţară”, aşa cum am aflat şi eu tocmai de la Dimitrie Muscă) l-a descusut pe administratorul CAI Curtici despre ce şi cum mai face să ridice iar şi iar ştacheta performanţei. „Am adunat în jurul meu mulţi tineri. De la şeful contabil, la «mânzul» de la complexul cel nou de porci. Chiar am o infuzie de olteni. Şi din Mehedinţi, şi din Gorj, şi din Vâlcea”, îşi prezintă Muscă echipa. Ar suna ciudat pentru cine nu cunoaşte faptul că oltenii sunt mai iuţi la minte, dar şi mai băgăreţi, fără a fi nesimţiţi. Calităţi apreciate de doctorul în agribusiness Dimitrie Muscă. Care are cei mai buni mecanizatori, cei mai buni ingineri şi cei mai buni tehnologi. Oameni care au învăţat să „tragă” fără să cârtească. „Disciplina e condiţia mea principală. Disciplină multă! Mă ascultă dumnezeieşte iar eu nu-mi bat joc de ei. Îi respect, îi apreciez şi, cel mai important, îi plătesc cum trebuie!”, spune răspicat „agronomul de frunce”, cu tonul unui căpitan de roşiori.

Vacile lui Muscă produc laptele cel mai bun şi carnea cea mai fragedă
Altfel nu ar mai fi ale lui. Cele de lapte produc la parametri excelenţi - peste 4% grăsime -, iar laptele, smântâna, iaurtul, brânza sau caşcavalul poartă ceva din rigoarea administratorului CAI Curtici. Poate de aceea tind să fie cel puţin la fel de bune ca pe vremuri.
Din efectivul de 380 de vaci de lapte, la muls erau 316. Dincolo, în adăpostul „franţuzoaicelor” Charolaise, cifra tindea spre 400, mai precis 396 de capete, din care 140 matcă şi 42 juninci gestante iar restul tineret. Cea de-a 396-a vacă era proaspăt fătată, iar mama ei era deosebit de mămoasă. „Charolaise e o rasă cu fătări uşoare, doar la juninci asistăm, de obicei, pentru evitarea complicaţiilor. Acum avem un taur care e şi... fotogenic. Pe Mişu l-am adus anul trecut din Franţa şi îi place la pozat aproape ca la montă”, glumeşte specialistul care le îngrijeşte.
Din vorbă în vorbă, am aflat că anul trecut au avut pregătite 10.000 tone de siloz de porumb, ultimul răcnet. Acolo i-am fotografiat pe cei doi miniştri ai Agriculturii, Daea şi Muscă, amuşinând silozul cu „nas” de specialişti.

Procesarea şi desfacerea - paşii care rotunjesc efortul câmpului
35 de magazine aprovizionate zilnic din fabrica de lactate, abatorul propriu, moara, fabrica de pâine sau serele de legume. Toate ţinute sub un strict control. Cu un sistem de supraveghere video şi prin laboratorul ultra-dotat. Autocontrolul e prima grijă a lui Dimitrie Muscă, pentru a întâmpina orice neglijenţă.
Astfel, firma are un cash flow demn de invidiat, chiar şi de colectorii de taxe şi impozite.
Dimitrie Muscă se bucură de cea mai mare vizibilitate din lumea agricolă. Cred că la un sondaj ar ieşi lejer printre cei mai cunoscuţi români. Mult peste mulţi politicieni de soi. Poate alături de Gigi Becali sau poate chiar mai sus.
Ar mai trebui amintit că Muscă deţine spaţii pentru depozitrea cerealelor cu o capacitate totală de 60.000 tone şi un modern FNC franţuzesc. Şi, tot ca o realizare, este în lucru, adică la stadiul de populare, o maternitate pentru porcine care „arată ca la NASA”. Recent, li s-a aprobat un proiect în valoare de 5,5 milioane de euro, prin care vor ridica încă un abator şi un alt complex de porci. Iată detalii semnificative, devenite banale prin natura acestui om-fenomen, Dimitrie Muscă. Fermierul are un băiat care îl secondează îndeaproape şi devine la locul muncii viitorul afacerii.
L-am întrebat la un moment dat pe Muscă unde se simte cel mai bine. Deşi ştiam răspunsul după cum privea câmpurile. Ca un îndrăgostit!

 

Dimitrie Muscă este pe CAI mari
Dimitrie Muscă (în foto, alături de fiul său Bogdan): „Grâul este cultura cu cel mai mic profit, deşi am vândut cu 70 bani/kg, în decembrie, prietenului meu Mihai Anghel, de la Comcereal Dolj. Tot lui i-am dat şi porumbul, cu 617 lei/tonă”.


MUSCĂ A TRECUT ŞI LA FABRICAREA DE UTILAJE
Asta, pentru că nimeni nu ştie mai bine decât un agronom ce îşi doreşte de la combinatorul său. De aceea şi neamţul Michael Horsch produce utilaje, pentru că în primul rând e un bun fermier!
Tractoarele, combinele, semănătorile şi plugurile de la CAI Curtici sunt aproape de ideal. Dar aici mai e vorba şi de cum se lasă brazda condusă spre a deveni primitoare cu sămânţa. În aşa fel încât să poată face tot timpul peste 5 tone de rapiţă la hectar şi peste 12 tone/ha de porumb boabe.
L-am întrebat de tractorul şenilat de la Claas, iar Muscă a spus admirativ: „E grozav. Are peste 2.000 de ore de funcţionare şi merge ca vioara”. Apoi mi-a prezentat veşnic tinerele A-uri fabricate la Craiova, cu care tasează silozul, dar şi noile cisterne pentru purină. Am mai discutat de maşinile de erbicidat autopropulsate cu gardă mare la sol. Mi-a spus că e adeptul tratamentului cu avionul. Însă, acolo unde nu se poate interveni aerian, foloseşte maşinile de erbicidat. Va mai primi două astfel de maşini, achiziţionate pe un proiect european. Dar speră ca firmele de inputuri să obţină autorizaţii pentru aplicarea tratamentelor cu avionul. Asta pentru că e şi mai ieftin (32 lei/ha), dar şi mai eficient (7-800 ha/zi, fără să mai calci cultura).

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 782 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?