Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Deschizători de drumuri

Publicat: 21 noiembrie 2017 - 01:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• primele clase de elevi meseriaşi în mecanizare

Pe 11 septembrie a.c, odată cu deschiderea noului an şcolar, la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj din Bucureşti, s-au inaugurat oficial primele două clase de învăţământ agricol dual. Un rol determinant în această reuşită l-a avut Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR).

Evenimentul a fost marcat de două festivităţi care spun totul despre interesul pentru învăţământul agricol. La prima oră, primarul general al Bucureştilor, Gabriela Vrânceanu Firea, deschidea noul an şcolar, tocmai la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj, cu un anunţ despre viitoarea fermă agricolă unde elevii colegiului vor putea face practică în condiţii reale. Fermă care se va realiza cu implicarea directă a Primăriei.

O iniţiativă privată mult aşteptată
Dinolo de promisiunile politice, binevenite de altfel, iată că iniţiativa privată a declanşat prima schimbarea de atitudine din acest sector de învăţământ. Cum nevoia de mecanici agricoli este mare, iată că această necesitate a creat până la urmă şi organul care să-i readucă pe lume. Aşa se face că iniţiativa Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România a devenit realitate. Cu sprijinul nemijlocit al presei agricole, care a îmbrăţişat ideea şi a contribui pro bono la promovarea proiectului, conform afirmaţiilor preşedintelui APIMAR, Monika Puiu. Promovare care a adus tinerii spre această iniţiativă! Aşa se face că, dacă iniţial, spunea aceeaşi Monika Puiu, s-au gândit că ar fi minunat să găsească măcar 15 candidaţi care să constituie prima clasă de învăţământ dual agricol, iată că nu mai puţin de 41 de solicitanţi s-au înscris pe listă. Iar acum au început oficial cursurile la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj. Normal că a fost şi o ceremonie. Cu toate cele, discursuri, tricouri şi ghiozdane care să-i personalizeze pe viitorii meseriaşi. Meseriaşi pe care, este convinsă Monika Puiu, piaţa îi va absorbi chiar din cursul ultimului an de studii.
„Poate că în cei trei ani de studii, o parte dintre elevi vor renunţa la cursuri, pentru că şi meseria presupune vocaţie şi, evident, dorinţă de realizare. Dar cei mai mulţi vor veni în piaţă umplând golurile actuale. Să sperăm că nu vor alege străinătatea după ce vor obţine certificatul de mecanici agricoli!”, ne-a declarat Monika Puiu.

Maria Magdalena Nichiforescu_b

Câteva portrete rapide ale celor veniţi să devină specialişti în mecanică agricolă
Adunarea era pestriţă până la îmbrăcarea tricourilor aduse de APIMAR pentru personalizarea cadeţilor la mecanica agricolă. Printre proaspeţii elevi am văzut şi o fată. Drăguţă şi isteaţă. Am întrebat-o cum de a ales această meserie şi mi-a spus că îi place pur şi simplu. Că a crescut printre tractoare şi utilaje agricole. A aflat de această iniţiativă de la părinţii ei, care au adus acasă un fluturaş primit împreună cu revista Ferma la târgul AgriPlanta - RomAgroTec desfăşurat în vară la Fundulea. Maria Magdalena Nichiforescu este din judeţul Constanţa şi, aşa cum a precizat, a crescut printre utilaje agricole, părinţii ei fiind fermieri. Fermieri pe care îi vom vizita ca să le aflăm povestea.

Costel Claudiu Dogaru şi Ionuţ Gabriel Ciupală_b
Mi-au mai atras atenţia şi doi tineri viitori mecanici agricoli. Care par din lumea aceasta a mecanizatorilor. Pe paginile lor de Facebook sunt poze cu ei la volanul tractoarelor. Atât Costel Claudiu Dogaru, cât şi Ionuţ Gabriel Ciupală au renunţat la cursurile clasei a XI-a şi au luat-o de la capăt cu acest proiect. Au avut norocul să se afle în limita de vârstă admisă. Asta înseamnă că ei vor fi cu siguranţă pe lista absolvenţilor, deoarece au renunţat la doi ani de şcoală pentru a învăţa o meserie care le place.
Cât priveşte învăţământul dual, primii paşi în această direcţie s-au făcut la Braşov, acolo unde anul acesta, 2017-2018, vor exista 19 clase, cu 520 de elevi şi nu mai puţin de 39 de firme implicate în învăţământul dual.
Trebuie subliniată implicarea activă a şase mari firme de agribusiness care participă la acest proiect (AgroConcept, NHR Agropartners, IPSO Agricultură, Mewi, Titan Machinery şi Farm Tech), care se gândesc să-i ţină aproape pe viitorii absolvenţi ai primelor clase (se vor face, iată, două clase!) de învăţământ agricol dual. Mai ales pe cei care vor face practica direct în firma lor!


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 285 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?