Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De prin lume adunate...

Publicat: 20 martie 2019 - 15:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Înconjurul lumii în... ştiri agricole: Brigitte Bardot se vrea europarlamentar; servicii de export româneşti „all inclusive” pentru irlandezi; noua PAC ar putea fi inspirată din politicile agricole ale SUA, Canada, Australia, Japonia şi Elveţia; ce amenzi ar merita cei care riscă să plimbe Pesta Porcină Africană dintr-un colţ în altul al României; rata sinuciderilor în rândul fermierilor a crescut alarmant!

Viitorul bunăstării animalelor va fi în curând pe deplin asigurat! Fosta actriţă, Brigitte Bardot, ajunsă la venerabila vârstă de 84 de primăveri, şi-a luat inima în dinţi - câţi anume, nu ştim - şi a anunţat că se pregăteşte asiduu în a candida pentru un loc în Parlamentul European. După ce în urmă cu câţiva ani diva ne-a rezolvat şi nouă problema câinilor vagabonzi, nu putem decât să ne bucurăm că o mare iubitoare a animalelor va face ordine şi în problema bunăstării necuvântătoarelor europene. Şi va avea mult de lucru. Cel puţin patru mandate!

Documente_b
Un camion ticsit cu marfă încărcată în România a intrat sub lupa inspectorilor vamali irlandezi, care au confiscat 3,7 de tone de produse din carne. Surpriza cea mare a fost că în acelaşi camion au fost descoperite şi 11.640 de ţigări, alături de 940 litri de alcool. Doar nu era să-i lăsăm pe bieţii irlandezi fără o duşcă de ţuică pe post de aperitiv, dar nici să-i lipsim de o binemeritată ţigară în loc de desert. Servicii de export „all inclusive”, ce mai încolo-încoace!
• Recent a fost publicat un amplu raport comandat de Parlamentul European în care se analizează politicile agricole ale SUA, Canada, Australia, Japonia şi Elveţia prin comparaţie cu cele ale UE, în vederea identificării posibilelor îmbunătăţiri ale CAP (Common Agricultural Policy). Concluziile sunt multe şi mai ales interesante. Însă ceea ce a ieşit cel mai mult în evidenţă este suportul pe care aceste ţări îl acordă asigurării unor venituri decente pentru fermieri şi protecţia acestora în faţa volatilităţii preţurilor produselor agricole. Adică, se pare că momentul în care subvenţiile directe vor deveni o amintire e mai aproape decât ne-am imagina.
• Un fermier din Marea Britanie a fost amendat recent cu 20.000 lei (la cursul zilei) pentru că a transportat fără acte legale propriile animale. Iată o amendă care ar putea să-i facă şi pe ai noştri să se gândească de două ori înainte de a risca să plimbe Pesta Porcină Africană dintr-un colţ în altul al României. Asta ca să nu mai spunem că dacă doar 50% dintre transporturile ilegale de animale de la noi ar fi astfel taxate n-ar mai trebui să luăm nici un sfanţ de la UE pentru subvenţii în zootehnie.
• Se pare că a fi fermier devine o activitate din ce în ce mai periculoasă. Un eminent profesor universitar din Scoţia a ajuns la concluzia îngrijorătoare că rata sinuciderilor în rândul fermierilor a crescut alarmant în ultimii ani, în paralel cu numărul cazurilor de afecţiuni mentale cum ar fi depresia şi anxietatea. Poate nu ar fi lipsită de interes iniţierea unui asemenea studiu şi la noi. Chiar şi pentru a afla dacă într-adevăr agricultura sau doar birocraţia îi îndreaptă pe fermierii noştri către balamuc sau... mai rău.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 140 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!