Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crama Gramofon Wine şi moderatorul de vinuri

Publicat: 28 iunie 2017 - 00:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În satul Moceşti, la doar doi paşi de oraşul Urlaţi, se află crama lui Marcel Pascu, botezată Gramofon Wine. O cramă în care prind viaţă vinurile “Virtuoz”. Licori prietenoase, scurse cu dragoste din strugurii perpeliţi sub soarele Paralelei 45 şi culeşi manual în plantaţia înfiinţată prin programul de reconversie, începând cu anul 2009. 

Podgoria de la Moceşti se întinde pe o suprafaţă de 25 hectare, plantate cu soiuri nobile.

Crama Gramofon Wine ÅŸi moderatorul de vinuriClick pe poza pentru galerie!

Când muzica întâlneşte vinul...
După ce o viaţă a moderat, cu saxofonul, sentimente între sufletul său şi spectatori, Marcel Pascu s-a gândit că vinul românesc merită un specialist moderator. Asta după ce mai întâi a cumpărat un conăcel pe dealurile din Moceşti, sat aparţinător comunei Iordăcheanu din judeţul Prahova. Odată cu achiziţia acestui vestigiu, pe care şi-l dorea casă de vacanţă, a cumpărat şi zece hectare de pământ. Atât conacul, cât şi terenul făceau parte din Ferma viticolă nr. 9 Moceşti. Iar vecinătatea unei foste ferme viticole într-o regiune cu DOC (denumire de origine controlată) recunoscut i-a trezit spiritul antreprenorial. Aşa s-a făcut că a hotărât să-şi reînconjoare cu viţă de vie conacul cumpărat. La Administraţia Domeniilor Statului a făcut demersurile pentru concesionarea fermei aflate în avansată descompunere. Apoi a început replantarea prin programul de reconversie. În 2009 a plantat 4,3 ha cu soiul Merlot. Un an mai târziu a mai plantat 3,25 ha cu Fetească Neagră, 3,25 cu Sauvignon Blanc şi alte trei hectare cu Fetească Regală. În 2011 a plantat doar 1,5 ha cu Muscat Ottonel, culminând în 2012 cu 9,5 ha de Chardonnay (nu mai puţin de patru clone aduse de la mama lor din Franţa). Plantările le-a făcut cu o firmă de profesionişti din Craiova, Agri Vitis, patronată de un francez. „La Pleaşa am plantat cu altcineva şi experienţa nu a fost tocmai bună, dar nu voi spune numele firmei”, a completat muzicianul moderator de vin.

Să vorbim şi despre vinul produs la Gramofon Wine
Cuvântul „produs” mi se pare o blasfemie când vine vorba de vin. Vinul are suflet, deci se naşte şi trăieşte, apoi se combină cu papilele gustative pentru căutarea fericirii sau alungarea tristeţilor. Vinul din gama „Virtuoz” este copil, a participat la doar două concursuri, de unde s-a întors de fiecare dată cu premii. Sauvignon Blanc, Chardonnay, rose-ul sec (o comuniune dintre un Merlot şi o Fetească Neagră) şi Merlot au medalii de argint la Premiile de Excelenţă acordate de Vinul.Ro. Probe de tanc, acolo unde eticheta nu poate influenţa deloc papilele gustative. Abia din toamna trecută vinurile născute la Gramofon Wine au şi eticheta lor. Dar „cele mai frumoase premii sunt cele venite din partea prietenilor care mă sună şi îmi povestesc despre dragostea născută între vinul meu şi inima lor”, susţine profesorul de muzică transferat la filarmonica viţei de vie.

Minicrama a fost făcută cu bani din buzunar
Deşi s-a gândit la un proiect european, o inadvertenţă tehnică l-a împiedicat, şi încă îl împiedică, să poată încheia asemenea parteneriate. Asta pentru că două entităţi ale statului nu vor să limpezească o situaţie mai mult decât ciudată. Clădirile existente pe terenul concesionat de la ADS nu deţin intabulare. A încercat rezolvarea şi în justiţie, pentru constatarea situaţiei de fapt, dar justiţia a hotărât doar că OCPI (Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară) are dreptate în acest litigiu. Iar fermierul s-a trezit cu patru clădiri uriaşe, fără a le putea folosi decât ca magazii şi birouri. Clădirea unde dormeau studenţii când veneau la cules în fermă, pe vremea împuşcaţilor, are 16 camere şi ar putea fi uşor transformată într-o unitate turistică. A fost nevoit să realizeze crama cu 13 cisterne (achiziţionate din Bulgaria de la o firmă care a acceptat plata în rate) cu atmosferă controlată, cu o capacitate de stocare de 60.000 litri, din bani proprii. Circa 100.000 de euro.
Şi pentru ca vinul să aibă şi un părinte, colaborează cu tânărul oenolog din Suceava, Gabriel Dulaschi.

Legea zilierilor mai mult încurcă
Utilaje a reuşit să cumpere printr-un proiect realizat prin GAL Cricovul de Sus. Doar tractorul New Holland a costat 33.000 euro. Înainte lucra cu un şenilat de 45 CP şi un tractor viticol VR. Şenilatul îl păstrează, pentru că poate pătrunde cu el acolo unde nu ajunge nici un alt utilaj.
Are patru angajaţi cu normă întreagă şi doi la program part-time. În ziua în care am vizitat crama, Marcel Pascu avea oameni la tăiat de vie. Mi-a confirmat şi el că legea privind zilierii e mai mult decât şchioapă şi chioară. „Chiar făcută parcă să-i altoiască pe cei care folosesc zilieri. Oameni care nu vor să fie trecuţi în registru pentru că îşi pierd ajutorul social, imposibilitatea folosirii zilierului altfel decât pentru 8 ore/zi etc. Iar noi avem mare nevoie de zilieri, mai ales la cules. Noi culegem strugurii manual, în lădiţe”, spune moderatorul de vin din Moceştii Prahovei.
Într-una dintre clădirile neintabulate ţine şi patru capre cu iezi. Un prieten din Constanţa nu a putut tăia iezii de răul copiilor şi i-a dat lui. Acum este şi zootehnist de nevoie. Asta până când va prinde din nou gustul brânzei de capră, trăit prima dată în brânzăria de la CAP, acolo unde mama sa era contabil-şef şi unde Marcel Pascu a copilărit. Acum a trecut de la sediul CAP, la sediul unei ferme viticole. Conacul este în renovare. Acoperişul a fost schimbat de echipa care a renovat şi Palatul Culturii din Iaşi. În curând, acolo unde domniţele scrutau podgoria cu priviri nevinovate, Marcel Pascu îşi va putea primi oaspeţii într-o atmosferă nobilă. Ca şi licoarea asta minunată - vinul!


A RENUNŢAT LA TURNEE PENTRU UN CRÂMPEI DIN MOŞIA MOCEŞTI
Talentul muzical al lui Marcel Pascu i-a fost descoperit de învăţătoare. Aşa a ajuns din clasa a V-a la o şcoală gimnazială cu profil muzical. Apoi, pentru că Ceauşescu a hotărât să desfiinţeze, tocmai când era într-a VIII-a, liceele cu profil artistic (lăsând cumva în mâna Cântării României desăvârşirea talentelor), a devenit elev cadet la Liceul Militar de Muzică. Fireşte că, datorită talentului interpretativ, a ajuns în Muzica Reprezentativă a Armatei.
După 1990 a căutat emigrarea pentru o viaţă mai bună. Tinereţea şi visurile nu pot fi stăpânite. Ar fi putut să-şi facă un rost oriunde în lumea aceasta. De la Dumbrava Ciupelniţa (în Prahova, casa natală fiind gard în gard cu ferma lui Andrei Mocanu - fostul CAP), unde s-a născut, până în cel mai îndepărtat colţ de lume. Mai ales că la început îşi propusese să cucerească Italia. Apoi s-a pornit să cucerească întreg mapamondul, precum un Alexandru Macedon al saxofonului. Însă, până la urmă, a cucerit un crâmpei din moşia Moceşti, care a aparţinut cândva celui care a unit, prin sabie şi dibăcie diplomatică, teritoriile româneşti, Mihai Bravu. Dar povestea ţinutului se va spune mult mai lesne la un pahar de vin tăinuit în acordurile vălurite ale gramofonului.
Marcel Pascu s-a căsătorit în 1992 cu o cercetătoare de la IPRS (Întreprinderea de piese radio şi semiconductori) Băneasa, iar acum au doi băieţi, plămădiţi în pauzele dintre două călătorii în jurul Pământului.

Crama Gramofon Wine ÅŸi moderatorul de vinuri_t
Marcel Pascu: “Avem producţia normată la maxim 6-7 t/ha, pentru a avea struguri pregătiţi să devină must de calitate superioară pentru naşterea unui vin cu personalitate”.

 

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 1050 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?