Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ceaiul sesiunii, din laboratoarele CCPMA Iaşi

Publicat: 22 februarie 2020 - 16:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După o perioadă de reorganizare, demarată din momentul trecerii în eternitate a principalului său iniţiator, Constantin Milică (d. 27 mai 2018, la 89 de ani), Centrul de Cercetări pentru Plante Aromatice şi Medicinale (CCPMA) din cadrul USAMV Iaşi a revenit în atenţia publică prin noi realizări, de această dată sub bagheta profesorului Teodor Robu.

Ceaiul sesiuniiClick pe poza pentru galerie!

”Centrul a luat fiinţă prin anii 2000, în urma unui proiect finanţat de Banca Mondială. Dar, de fapt, activitatea specifică a început din anii ‘90, atunci când, împreună cu regretatul om de ştiinţă Constantin Milică, ne-am aplecat îndeosebi spre cercetări desfăşurate de către cadrele didactice, doctoranzi, masteranzi şi studenţi. Apoi, în urma proiectului din anul 1998, a apărut centrul propriu-zis, care are rolul de a realiza atât cercetare ştiinţifică de profil, cât şi producţie, inclusiv cu scop tămăduitor. Practic, materializăm rezultatele respectivelor cercetări ştiinţifice şi le creştem valoarea. Realizăm, în sistem propriu şi sută la sută natural, ceaiuri, săpunuri, tincturi, uleiuri, creme şi condimente”, menţiona Teodor Robu, prorector USAMV Iaşi şi coordonator al Centrului de Cercetări pentru Plante Aromatice şi Medicinale.

Sortiment variat

De un interes deosebit se bucură un produs nou, adresat tuturor celor care au nevoie de suplimente de tonifiere şi energizare, denumit deocamdată Ceaiul Sesiunii. ”Fiind permanent preocupaţi de dezvoltarea gamei de produse, am observat un interes deosebit al studenţilor pentru produsele care să îi tonifieze şi să le confere o energie suplimentară. Am accentuat încercările de a realiza un ceai cu astfel de proprietăţi şi, acum, în sesiunea de iarnă 2020, suntem în faza de cercetări avansate pentru produsul pe care, deocamdată, l-am numit chiar «Ceaiul Sesiunii». Probabil că, în timp, va căpăta o altă denumire, mai cuprinzătoare, ca arie de adresabilitate, fiindcă nu numai studenţii au nevoie de energie. Este un ceai pe bază de plante tonice, trofice, stimulatoare, o combinaţie în care credem şi care va aduce mulţi clienţi fideli, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor produse în cei peste 20 de ani de funcţionare a centrului”, declara universitarul.
De asemenea, a fost creat un nou condiment pentru obţinerea produselor alimentare tradiţionale, pe bază de seminţe de chimion, coriandru, mărar, fenicul, ţelină, anason, morcov, la care s-a adăugat şi un pansament hepatic (un produs din care se extrage silimarina). ”Este un condiment natural universal care se poate folosi atât la prepararea unor produse precum cârnaţii şi chiftelele, cât şi a tocăniţelor ori a ciorbelor. Există un trend ascendent în ceea ce priveşte orientarea populaţiei către produsele naturiste. Cred că acest lucru este şi justificat”, observa profesorul ieşean.

Dotare tehnico-materială la zi

Dacă la început se utilizau mijloace de producţie relativ rudimentare, prezentarea produselor fiind într-o formă modestă, în ultimii doi ani s-au realizat investiţii atât în ceea ce priveşte dotarea tehnico-materială, cât şi în brandul de produs. ”Ne-am dotat cu un echipament pentru uscare conform standardelor, maşini speciale pentru defragmentat (tocat plante şi, când este cazul, măcinat). În anul 2019 am achiziţionat o moară specială pentru pulberi şi o maşină de comprimat, obţinându-se pastile în care amestecurile de plante pentru ceaiuri sunt dozate foarte bine, folosind Farmacopeea Română. Am conceput şi o prezentare modernă a produselor, în ambalaje de calitate mai bună (cu sistem de vizitare, cu un sistem de clic/declic, adică deschis-închis şi cu un design atractiv) şi, mai ales, care includ imagini sugestive pentru direcţia de utilizare a produselor. Pentru modernizarea designului ne-au ajutat atât studenţii pasionaţi de informatică şi de marketing, cât şi profesionişti ai domeniului. Investiţiile s-au realizat preponderent cu fonduri proprii ale Universităţii şi ale Centrului, dar şi prin proiecte”, preciza profesorul ieşean.

Studiu: influenţa momentului recoltării

Cele aproximativ două hectare de teren din patrimoniul Centrului se află în Iaşi, lângă universitate, şi la Ferma Didactică Ezăreni - Iaşi, în acest an fiind proiectată extinderea suprafeţei cu încă aproximativ o mie de metri pătraţi, pentru specii precum lavandă, isop şi mătăciune.
Pe partea de cercetare ştiinţifică, alături de studiile fundamentale se află şi cele sugerate de noile cerinţe şi tendinţe din activitatea practică. ”Cercetăm, mai nou, influenţa momentului recoltării (din zi, din an), a unor condiţii de recoltare, prezenţa substanţelor bioactive în corelaţie cu condiţiile meteorologice din momentul recoltării. În cazul uleiurilor volatile din plante aromatice, extindem cercetările ştiinţifice şi la nivelul caracterului lor bacteriostatic. Unele specii de plante medicinale şi aromatice sunt studiate sub aspectul componenţei uleiurilor volatile în funcţie de fenofaze, de tehnologiile de cultivare şi de momentul recoltării. Aceste cercetări ştiinţifice fundamentale se desfăşoară la un nivel ultramodern, utilizând cromatografie de înaltă performanţă şi rezonanţă magnetică. Totodată, studiem realizarea de produse naturiste noi, precum şi adaptarea în condiţii de cultură a unor specii de plante din flora spontană”, evidenţia specialistul.

O colecţie de peste 150 de specii de plante

Astăzi, pe cele peste cinci hectare aflate la dispoziţia Disciplinei Fitotehnie, alături de alte plante fitotehnice (3 ha), se regăseşte o colecţie cu peste 150 de specii de plante medicinale şi aromatice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică (1500 mp) şi un câmp de producţie (2 ha), de aici provenind materia primă necesară prelucrării. “Ne mândrim cu colecţia noastră de specii de plante rare şi, recent, un coleg de la Disciplina de Botanică, profesorul Culiţă Sârbu, a descoperit încă trei plante rare. Dintre acestea, două sunt doar în flora europeană, cea de-a treia nefiind citată nici în flora ţării noastre şi nici în cea europeană. În acest ultim caz, este vorba despre o plantă din familia pelinului şi acum se află toate în colecţia noastră”, declara Teodor Robu.
Reprezentanţii instituţiei recoltează plante şi din flora spontană, din zone îndepărtate de şosele, de oraşe, de poluare. Într-o proporţie foarte mică (sub 5%), se fac achiziţii de la unităţi specializate sau de la populaţie, în special din zonele montane. Produsele naturiste care se realizează sunt adjuvante pentru aproximativ două sute de afecţiuni. Au fost deja notificate 37 de produse, cu derivatele lor.

Teodor Robu_b
Teodor Robu: “Dacă luăm în calcul istoria de vreo zece mii de ani a omenirii, putem observa că aproximativ 9.800 de ani au fost alocaţi medicinei naturiste. De doar 200 de ani, şi în mod deosebit în ultimii o sută de ani, industria medicamentelor a înlocuit acel sistem de tratament în care se foloseau doar plantele, mineralele etc. Stim că segmentul plantelor medicinale de către unii este acceptat, de către alţii nu, însă cert este că plantele medicinale, aromatice şi condimentare sunt alături de om şi îi pot fi prieten în orice moment dacă sunt utilizate fără excese”.


UN MODEL DE URMAT

Pentru anul 2020, se vizează finalizarea unor inovaţii pe segmentul de diversificare a produselor, respectiv a săpunurilor, cremelor, tincturilor, precum şi obţinerea de produse noi. ”Din gama de produse lipsesc, de exemplu, cele destinate tămăduirii afecţiunilor renale şi ne vom îndrepta prioritar spre acest segment. De asemenea, vrem să mărim capacitatea de producţie a uleiurilor - simple şi volatile -, care au devenit deosebit de solicitate. O altă noutate va fi gama de tincturi speciale, care nu sunt amestecuri de plante, ci este vorba despre tinctură extrasă din câte o singură specie de plante. Sperăm ca activitatea noastră să fie un bun exemplu pentru fermieri şi aceştia să se apropie mai mult de segmentul plantelor medicinale şi aromatice. Rămânem la dispoziţia posibililor viitori producători, atât cu informaţie ştiinţifică de profil, cât şi cu elemente ce ţin de partea practică”, preciza Teodor Robu.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 63 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?