Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CAN şi-a intrat în rol

Publicat: 20 martie 2017 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• consultanţă de la fermieri pentru fermieri

Tinerii şi micii fermieri vor beneficia gratuit de îndrumări practice despre alegerea seminţei şi tehnologiile plantelor incluse în structura de culturi din primăvara 2017. Iniţiativa aparţine preşedintelui Camerei Agricole Naţionale (CAN), fermierul Vasile Balcan, din Roman-Neamţ.

Consultanţa gratuită se desfăşoară, deocamdată, în aria de nord-est a Moldovei. Vorbim despre Camerele Agricole private, în România existând judeţe în care se găsesc două astfel de entităţi de profil, respectiv private şi publice (în cadrul Direcţiilor Agricole).

Vasile Balcan

Moldova a dat startul
După aproximativ o lună de la Adunarea Generală a CAN, la care a fost aleasă noua structură de conducere, actualul preşedinte ales, Vasile Balcan, anunţă că acest prim demers practic vizează susţinerea creşterii calităţii inputurilor folosite în agricultura românească şi a calităţii muncii micilor fermieri ori a tinerilor aflaţi la început de drum în activitatea agricolă. Aceste aspecte pot contribui atât la sporirea recoltelor, cât şi la creşterea încrederii şi a atractivităţii faţă de agricultură. Reuşind, încă de la început, tinerii şi începătorii pot căpăta curaj şi vor dori să continue activitatea de producţie agricolă. ”Iniţiativa de a acorda ajutor, în special tinerilor fermieri - dar şi celorlalţi care au nevoie -, a venit firesc, în urma experienţei de peste 20 de ani în domeniul furnizării de inputuri în agricultură, în cadrul SC MARSAT SA Roman. Acum, odată cu implicarea mea în conducerea CAN, chiar dacă legea este încă în chinurile facerii, am şi trecut la acţiune. Aceasta, deoarece acum este maximă nevoie de susţinere. (...) Practic, fiecare dintre cei care vor veni după sămânţă, întâi va discuta puţin cu noi, ca să vedem dacă s-au gândit la soiul/hibridul potrivit şi, apoi, va primi notiţe cu date despre tehnologia completă - pregătire teren, semănat, întreţinere, recoltare etc.”, explica Vasile Balcan.
Întrebat de ce a pornit lucrurile mai întâi la Roman, preşedintele CAN spune că, ”neavând încă o legislaţie clară, nu se poate impune ca obligaţie nimic, niciunui coleg din ţară. Astfel, am gândit să dăm un exemplu şi să iniţiem noi, aici, în zona de N-E a Moldovei. Va fi binevenită orice alăturare a voluntarilor - producători şi furnizori de seminţe-, care doresc să susţină demersul CAN, în aria lor de influenţă”, explica Vasile Balcan.
Nevoia de a avea acces la informaţii şi îndrumări legate de înfiinţarea culturilor este dovedită inclusiv de participarea masivă la simpozioanele şi întâlnirile profesionale desfăşurate peste iarnă. ”La cea mai recentă întâlnire pe tema tehnologiilor agricole, cu micii fermieri şi cu tinerii dornici să lucreze în agricultură, pur şi simplu am fost uimit să constat că, deşi noi mizam pe aproximativ 80 de participanţi, au fost prezenţi şi au solicitat informaţii peste 140 de persoane”, încheia şeful CAN.


Vasile Balcan: “Cunoaşterea este nu numai necesară, ci şi dorită de către fermierii români, mari sau mici. De aceea, am demarat şi acest proiect pe nevoile punctuale din ferme, proiect pe care sperăm să îl putem consolida şi extinde, la nivelul CAN şi cu sprijinul operatorilor din sector”.

LEGEA CAMERELOR AGRICOLE, PE MASA FORURILOR DECIZIONALE
Camerele Agricole private sunt la a doua încercare de organizare, după ce în urmă cu aproximativ doi ani, a mai fost demarată o tentativă de organizare a structurii CAN, în ţară aceasta fiind realizată în 14 judeţe. Numai că, din motive legislative, lucrurile au stagnat. Acum, se pare, finalizarea modificărilor la Legea 283/2012 privind înfiinţarea şi funcţionarea camerelor agricole ar reprezenta o prioritate pentru legislativ şi, foarte curând, ar urma să apară atât de mult aşteptata lege a camerelor agricole. În toamna trecută, legea a trecut de Senat, iar acum se află la Camera Deptaţilor, for decizional.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?