Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Balta de la Corbii Mari - între diguri instituţionale

Publicat: 20 martie 2017 - 19:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O iniţiativă legislativă pusă în 14 februarie a.c. pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor prevede ”transmiterea unui teren sub luciu de apă, cu amenajarea piscicolă aferentă, din domeniul public al statului şi din administrarea Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, judeţul Dâmboviţa, în domeniul public al comunei Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa”. ”Interesant!” mi-am spus şi am trecut la consultarea documentelor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. 

Iniţiativa datează din 24 februarie 2016 şi are ca autori şapte deputaţi: Mihălcescu Carmen-Ileana - reprezintă chiar judeţul Dâmboviţa şi se află în prezent, fără întrerupere, la al patrulea mandat de deputat, Săvoiu Ionuţ-Cristian (PSD) - a fost, de asemenea, un ales al cetăţenilor din jud. Dâmboviţa, dar nu a mai prins în decembrie un nou mandat. Dâmboviţeni sunt şi PNL-listul Iulian Vladu, perdant în 11 decembrie, dar şi deputatul de la ALDE, Dumitru Georgică, care nu a mai prins nici el un nou mandat după alegerile din 2016. Guran Virgil din Prahova şi Militaru Lucian din Teleorman au rămas, de asemenea, pe dinafară. Bucureşteanul Ludovic Orban, cel mai cunoscut dintre iniţiatori, nu a mai prins nici el un nou mandat. Aşadar, dintre iniţiatorii PL 529/2016, numai Carmen Mihălcescu se mai regăseşte în prezent în componenţa Camerei Deputaţilor. Păstrându-şi scaunul de deputat, nu a uitat de propunerea legislativă din februarie 2016 şi a repus-o pe tapet, imediat ce înaltul for şi-a relansat activitatea.

baltă Corbii MariClick pe poza pentru galerie!

Balta luceşte într-un text de lege
Să vedem acum expunerea de motive, documentul prin care iniţiatorii au explicat de ce este atât de importantă trecerea bălţii din proprietatea Nucetului în proprietatea comunei Corbii Mari. Aflăm că amenajarea piscicolă situată pe teritoriul com. Corbii Mari ”nu a avut niciodată scop efectiv de cercetare, ci numai de exploatare şi valorificare a peştelui, iar în prezent această locaţie este abandonată”. Mai aflăm că administraţia Centrului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet a comunicat ASAS-ului că există disponibilitate pentru cedarea amenajării piscicole către comuna Corbii Mari, mai ales că balta se află la 50 km depărtare de sediul Centrului. Totodată, Consiliul Local ”doreşte reamenajarea şi popularea lacului prin alocarea sumelor necesare din bugetul local şi accesarea de fonduri europene”. Cu acest set de motive, PL 529/2016 a pornit pe drumul sinuos al avizării de către diverse instituţii publice şi al dezbaterii parlamentare.

Câteva nereguli ca nişte fisuri în dig
În martie anul trecut, PL 529/2016 a ajuns la Consiliul Legislativ, care a avizat-o favorabil, dar, atenţie, a semnalat nereguli importante în textul legii. Mai întâi, invocând legea 213/1998 privind bunurile de utilitate publică, Consiliul Legislativ a observat că din expunerea de motive lipseşte trimiterea la o decizie a Consiliului Local Corbii Mari care să exprime interesul pentru balta respectivă. Autoritatea publică locală ar fi trebuit, aşadar, să emită o solicitare potrivit căreia ar fi dispusă să devină proprietar al bălţii. Iniţiatorii legii au scris, într-adevăr, că administraţia comunei doreşte să preia balta, dar nu au prezentat nici un document oficial care să confirme această dorinţă.
Mai departe, Consiliul Legislativ a semnalat că la Nucet funcţionează o Staţiune şi nu un Centru, aşa cum au scris iniţiatorii. La Nucet a funcţionat, într-adevăr, un Centru, în urma HG 1833/2004, dar acesta a fost transformat în Staţiune, prin legea 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea ASAS. Iniţiatorii au uitat de legea din 2009 şi au folosit titulatura veche, acordată de HG din 2004. Cercetare la Nucet se face însă din 1941, ca urmare a iniţiativei savantului Grigore Antipa. În continuare, Consiliul Legislativ a semnalat chestiuni de fineţe privind neconcordanţe de date între propunerea legislativă şi legi anterioare, chichiţe pe care juriştii le pricep foarte bine. Amănuntele acestea par complet neinteresante, dar efectele lor în realitate sunt deseori semnificative.

Corbii Mari şi turismul lacustru
Cu aceste observaţii, PL 529/2016 a mers mai departe. În 1 noiembrie anul trecut a fost adoptată de Senat, în 11 noiembrie a fost prezentată Biroului Permanent al CD şi pasată pentru avizare unor comisii de specialitate, printre care şi Comisia de Agricultură, care a pus-o pe ordinea de zi în 14 februarie 2017. În mod surprinzător, aş zice, membrii comisiei au votat în unanimitate pentru întocmirea unui preraport de respingere, motivând că propunerea legislativă nu respectă legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică şi nu există o cerere a consiliului local, lipsă semnalată în prealabil de Consiliul Legislativ. Nu mi-a fost uşor să discut la telefon cu un reprezentant al Primăriei Corbii Mari. Instituţia nu are site de prezentare. La numărul de telefon găsit pe ghidulprimariilor.ro nu mi-a răspuns nimeni. Am sunat la poliţie, iar un poliţist m-a ajutat să aflu telefonul viceprimarului Iulian Miu. ”Cred că există o solicitare din partea noastră făcută prin 2012, nu ştiu exact. Balta e părăsită şi colmatată 70%. Dacă va intra în proprietatea noastră, o vom amenaja pentru pescuit sportiv, vom atrage fonduri europene şi o vom transforma în obiectiv turistic”, mi-a prezentat viceprimarul planurile privind balta de 17 ha aflată, încă, în proprietatea Staţiunii de la Nucet.
Precizăm în final că, în judeţul Dâmboviţa, activitatea piscicolă este diversă: avem o staţiune de cercetare în piscicultură, dar activează şi o puternică firmă privată, numită Piscicultorul S.A. şi deţinută de Larisa Popescu, fiica lui Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii. În declaraţia de avere din 13.06.2016, depusă la Camera Deputaţilor, pe atunci deputatul Petre Daea informa, potrivit legii, că firma fiicei sale a accesat suma de 314.000 lei prin Programul Operaţional pentru Pescuit pentru modernizare exploataţii Acvacultură ecologică.

 

MADR PROPUNE ABERAŢII LEGISLATIVE
Interesant de remarcat este că, în timp ce PL 529/2016 se afla în dezbatere la comisiile din CD, Ministerul Agriculturii a publicat pe site spre dezbatere publică un proiect de HG care prevede, atenţie!, ”Înfiinţarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet prin reorganizarea Centrului de Cercetare-Dezvoltare Nucet”. Or, Centrul a fost transformat în Staţiune în 2009, prin legea 45. MADR-ul propune, aşadar, înfiinţarea unei staţiuni deja existentă în mod legal şi desfiinţarea unui centru desfiinţat deja cu şapte ani în urmă! Curată aberaţie legislativă. Trebuie precizat că iniţiativa legislativă a fost concepută în birourile ASAS, instituţia proprietară a Nucetului. Anton Păştinaru, consilier şi şef serviciu la Comisia pentru Agricultură, mi-a confirmat că iniţiativa MADR-ului e ”o aberaţie” şi are caracter ilegal, fiindcă printr-o HG nu poate fi modificată o lege organică, aşa cum este legea 45/2009, în baza căreia centrul de la Nucet a fost transformat în staţiune. Totodată, Păştinaru a precizat că staţiunea a emis un punct de vedere negativ, chiar dacă iniţial formulase unul pozitiv. Pentru cele 17 hectare ale staţiunii de la Nucet, se duce o luptă surdă în domeniul legislativ: o iniţiativă în Parlament, una la MADR, cu origine la ASAS.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 909 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?