Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Baciu îşi face asociaţie

Publicat: 22 februarie 2020 - 16:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prezent la un eveniment agricol desfăşurat în Bacău, în ziua de 23 ianuarie a.c., Laurenţiu Baciu, fermierul băcăuan care a condus ani de zile LAPAR şi care anul trecut a fost în atenţia publică din cauza unui scandal legat de activitatea din cadrul organizaţiei, a anunţat că a ajuns aproape de final cu demersurile privind înfiinţarea unei noi asociaţii a fermierilor din România.

Asociere_b

”Pentru mine, 2019 a fost un an foarte dificil. S-a întâmplat un lucru care mi-a dăunat foarte mult. În mare, este vorba despre ideea că nici o faptă bună nu se lasă nepedepsită. De aici, cine poate, să tragă concluzia. Am văzut că nu mă mai regăsesc în ceea ce am făcut până atunci în organizaţia respectivă şi, astfel, am hotărât să organizez o altă asociaţie a fermierilor. Documentele au fost introduse la Judecătorie, aşteptăm ca în luna februarie 2020 să iasă Hotărârea judecătorească şi să ne apucăm, din nou, prin noua organizaţie, să reprezentăm interesele fermierilor în raport cu autorităţile statului”, preciza Laurenţiu Baciu.

Membri din 15 judeţe

În paralel cu realizarea demersurilor juridice privind înfiinţarea noii organizaţii, etapă care a întâmpinat dificultăţi legate de stabilirea denumirii asociaţiei, fermierul lucrează la definitivarea noii structuri de membri. ”Legat de denumire, cred că am propus peste o sută de variante, până la urmă fiindu-ne acceptată denumirea «Forumul Agriculturii de Viitor». Avem deja membri din 15 judeţe şi sper ca, după Adunarea Generală de la fosta organizaţie, să mai completăm cu membri din încă cel puţin şase-şapte judeţe. Chiar şi acum avem membri care au venit din LAPAR. De asemenea, avem discuţii cu reprezentanţi ai unor asociaţii agricole noi, în special din Ardeal, zonă care în vechea formulă nu era reprezentată prea bine. Acum, însă, am luat-o mai ardeleneşte şi, încetul cu încetul, se vor înscrie în organizaţia noastră”, menţiona fermierul băcăuan.
În acest moment, potrivit declaraţiei iniţiatorului său, organizaţia Forumul Agriculturii de Viitor include membri începând din judeţele Moldovei, până la Constanţa ori Mehedinţi, fermieri care doresc să caute împreună rezolvări la problemele cu care se confruntă.

Laurenţiu Baciu: “Chiar nu pot sta locului!”

”Credeţi-mă că toate dificultăţile agricultorilor reprezintă priorităţi şi căutăm să le rezolvăm. Deja avem exemple de veşti proaste pentru agricultori şi am un mare regret, chiar nu pot sta locului, când văd că nimeni nu vorbeşte nimic despre problema sumelor de bani pe care noi, fermierii, trebuia să le primim şi au rămas restante. Mă refer la subvenţia la motorină, pentru trimestrul doi şi pentru trimestrul trei, care a fost bugetată pentru anul 2019 şi care, la data când discutăm (23 ianuarie a.c. - n.r.), încă nu s-a primit”, completa Laurenţiu Baciu.
Prima Adunare Generală a noii organizaţii de fermieri pe care a înfiinţat-o Laurenţiu Baciu este programată imediat după ieşirea documentaţiei complete de la Judecătorie, sperându-se ca ”motoarele” să pornească din plin începând cu luna martie 2020.
Fermierul Laurenţiu Baciu exploatează aproximativ 2.500 hectare de teren agricol în judeţul Bacău.

Laurentiu Baciu_b
Laurenţiu Baciu: “Subvenţia la motorină pentru anul 2020 este diminuată cu 30% faţă de anul trecut. Din ce cauză există această reducere, ştiu doar cei de la Ministerul Agriculturii! Noi ştim doar că pentru bugetul anului 2020, Ministerul Agriculturii a renunţat la o sumă considerabilă, respectiv circa opt sute de milioane de euro mai puţin faţă de bugetul din 2019. Ca fiecare fermier, m-am întrebat şi eu unde se va regăsi această diminuare a bugetului. Uitaţi că deja a apărut un răspuns, adică o reducere cu o sută şi ceva de milioane de euro la subvenţia pentru motorina folosită în agricultură. Probabil că, în continuare, se vor mai lua sume tot de la subvenţii. Vom vedea...”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 127 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?