Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ajutoarele de minimis - beneficii pe linii reproductive moarte

Publicat: 04 februarie 2017 - 15:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toamna lui 2016, crescătorii de ovine, caprine, bovine și bubaline au fost verificați pe teren privind modul de respectare a condițiilor de eligibilitate impuse de acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului voluntar cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

Începând cu 2016, acest control este efectuat de Agenția Națională de Zootehnie prin specialiștii de la Oficiile Județene de Zootehnie, în baza acordului de delegare încheiat între ANZ și APIA. În jud. Galați au fost eșantionate pentru control 119 exploatații cu un număr total de 39.352 capete. Nu au fost constatate în ferme diferențe mari între numărul de capete solicitate în cererea depusă la APIA și cele găsite pe teren, acestea încadrându-se în cel mult 5% din efectiv”, ne-a declarat Costică Gălie, șef serviciu la Centrul Teritorial de Zootehnie 2 Sud-Est Moldova.
Schemele de ajutor de minimis pentru achiziționarea de animale de reproducție au fost elaborate fără o prealabilă pregătire a crescătorilor, astfel încât oferta de berbeci Țigaie, rasa cu efectivul cel mai numeros din județul Galați, este extrem de redusă. Ca urmare, au fost achiziționați doar 29 de berbeci, beneficiarii scoțând din buzunar 72.500 lei.
De asemenea, și oferta internă de juninci pentru lapte a fost aproape inexistentă, crescătorii fiind nevoiți să aducă produși din afara țării sau… deloc! Au fost cumpărate 40 de juninci și un taur de carne, care au costat 248 mii de lei.
Așadar, eficientizarea activității sectorului zootehnic prin selecția dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte și de carne, cât și realizarea de linii și hibrizi cu potențial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone și externe, cel puțin în județul Galați, rămân în continuare în … repaus!


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 229 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?