Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ajutoarele de minimis - beneficii pe linii reproductive moarte

Publicat: 04 februarie 2017 - 15:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toamna lui 2016, crescătorii de ovine, caprine, bovine și bubaline au fost verificați pe teren privind modul de respectare a condițiilor de eligibilitate impuse de acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului voluntar cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

Începând cu 2016, acest control este efectuat de Agenția Națională de Zootehnie prin specialiștii de la Oficiile Județene de Zootehnie, în baza acordului de delegare încheiat între ANZ și APIA. În jud. Galați au fost eșantionate pentru control 119 exploatații cu un număr total de 39.352 capete. Nu au fost constatate în ferme diferențe mari între numărul de capete solicitate în cererea depusă la APIA și cele găsite pe teren, acestea încadrându-se în cel mult 5% din efectiv”, ne-a declarat Costică Gălie, șef serviciu la Centrul Teritorial de Zootehnie 2 Sud-Est Moldova.
Schemele de ajutor de minimis pentru achiziționarea de animale de reproducție au fost elaborate fără o prealabilă pregătire a crescătorilor, astfel încât oferta de berbeci Țigaie, rasa cu efectivul cel mai numeros din județul Galați, este extrem de redusă. Ca urmare, au fost achiziționați doar 29 de berbeci, beneficiarii scoțând din buzunar 72.500 lei.
De asemenea, și oferta internă de juninci pentru lapte a fost aproape inexistentă, crescătorii fiind nevoiți să aducă produși din afara țării sau… deloc! Au fost cumpărate 40 de juninci și un taur de carne, care au costat 248 mii de lei.
Așadar, eficientizarea activității sectorului zootehnic prin selecția dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte și de carne, cât și realizarea de linii și hibrizi cu potențial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone și externe, cel puțin în județul Galați, rămân în continuare în … repaus!


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 329 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!