Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

A luat tableta cu o poză!

Publicat: 14 mai 2017 - 00:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fotografia cu numărul 136, realizată în cea de-a patra zi a expoziţiei Agraria 2017, a fost cu noroc. Fericitul câştigător al tabletei Samsung de ultimă generaţie, pusă în joc de revista Ferma şi Titan Machinery România, este George Tanco, din localitatea Reghin, judeţul Mureş.

Tânărul fermier, în vârstă de doar 29 de ani, a venit la târg şi s-a fotografiat la standul revistei Ferma împreună cu familia sa. “Am venit la Agraria pentru că m-ar fi interesat încă un tractor, fie prin firme de leasing, fie prin creditare, mai ales că am de gând să accesez încă un proiect, am vrut să văd noutăţile şi promoţiile de pe piaţă”, ne-a spus George Tanco. Fermierul este încă la început de drum, dar are planuri mari.

George TancoClick pe poza pentru galerie!

Laptele se vinde singur!
A început timid în urmă cu doar patru ani, dar a reuşit să-şi asigure oarecum piaţa de desfacere. Cum? Cu dozatoarele “Văcuţele Georgianei”. “Eu sunt un tânăr fermier, cu agricultura mă ocup doar de patru ani, am accesat nişte fonduri europene, am investit în fermă şi acum vreau să mă dezvolt. În prezent avem o fermă de vaci cu lapte, efectivul fiind undeva la 25 de capete, care ne dau o producţie medie zilnică între 200 şi 250 de litri. Laptele îl vindem cu ajutorul celor două dozatoare amplasate în două zone ale oraşului Reghin, dar şi la o fabrică procesatoare din zonă”, spune George Tanco. La dozator, laptele se vinde aproape singur, la preţul de 2,5 lei/litru.

O adevărată fermă de familie
Hrana pentru văcuţe este asigurată în cea mai mare parte din ferma vegetală proprie, întrucât fermierul pune mare preţ pe nutriţia de calitate. “Avem 60 de hectare de teren agricol, dintre care pe 20 ha cultivăm porumb pentru siloz, iar restul le însămânţăm cu lucernă, trifoi şi, în general, cu furaje pentru baloţi, pentru stocurile de iarnă”, a adăugat George Tanco. În fermă lucrează întreaga familie: “Eu sunt pe partea de mecanizare şi gestionare, socrul meu se ocupă mult de fermă şi mai avem încă un angajat îngrijitor care se ocupă cu întreţinerea şi curăţenia în fermă. Suntem o fermă de familie”, spune cu mândrie tânărul mureşean.

Perseverenţa înseamnă evoluţie
Primii paşi în agricultură au fost, de fapt, către bancă. A avut nevoie de creditare pentru a putea accesa bani europeni. „M-am apucat de agricultură la îndemnul socrului meu. Ne-a spus că este o afacere de viitor, el având deja 60 de ani a spus că nu se mai poate ocupa aşa cum ar vrea, dar ne susţine pe noi. La accesarea primului proiect am luat credit de la bancă pentru cofinanţarea de 50%. Acum vrem să facem doar cu finanţare nerambursabilă. Avem nevoie să mai cumpărăm teren, ca să ne putem extinde ferma şi bateriile pentru siloz, fiindcă pe moment avem nişte depozite, dar stă mai bine nutreţul în siloz. Îmi doresc să evoluez, să mai cumpăr nişte vaci, nişte dozatoare de lapte, să ne extindem atât cât putem”, ne-a mărturisit câştigătorul premiului oferit de revista Ferma şi Titan Machinery la Agraria.

 


”LUĂM DIN BANII FAMILIEI PÂNĂ VIN SUBVENTIILE”
L-am întrebat pe George Tanco despre partea cea mai dificilă în agricultură. Automat, răspunsul a fost: întârzierea plăţii subvenţiilor. „Greul în agricultură este dat de faptul că nu se acordă la timp subvenţia şi în felul acesta folosim din banii familiei, pentru a putea susţine afacerea. Anul acesta au intrat totuşi banii, dar anul trecut a fost critică situaţia”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 355 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?