Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vinurile de Cotnari, protejate în China

Publicat: 10 august 2017 - 00:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană şi China au convenit, la începutul lunii iunie a.c., cu privire la publicarea oficială a unei liste de două sute de indicaţii geografice din Europa şi din China - o sută de fiecare parte - care vor fi avute în vedere pentru protecţie în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în acest an.

Această publicare deschide procesul pentru protejarea produselor incluse în listă împotriva imitaţiilor şi a fraudelor şi se preconizează că va duce la beneficii reciproce în domeniul comerţului şi la sporirea gradului de informare a consumatorilor şi a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părţi.
Lista produselor UE care urmează să fie protejate în China include produse precum Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola şi Polska Wódka, în timp ce printre produsele chinezeşti care doresc să obţină statutul de indicaţie geografică protejată în UE putem găsi, de exemplu, Yantai Ping Guo (măr Yantai), Hengxian Mo Li Hua Cha (ceai de iasomie Hengxian), Panjin Da Mi (orez Panjin) şi Baise Mang Guo (Mango Baise). Publicarea acestor liste face parte din procedura standard şi iniţiază o perioadă în care părţile interesate îşi pot prezenta observaţiile. Din România, apare un singur nume pe lista produselor ce urmează a fi protejate pe piaţa chineză, respectiv Cotnari, cu vinurile sale. Italia (26) şi Franţa (25) sunt ţările cu cele mai multe produse incluse în această listă.

Cotnari_b


Piaţa produselor agroalimentare din China este una dintre cele mai mari din lume şi creşte în fiecare an, stimulată de o clasă de mijloc din ce în ce mai mare ai cărei membri apreciază produsele alimentare şi băuturile europene, deseori în urma călătoriilor lor internaţionale. De asemenea, China dispune de o tradiţie bogată în ceea ce priveşte propriile indicaţii geografice, dintre care multe sunt încă în mare parte necunoscute consumatorilor europeni, dar care ar trebui acum să devină disponibile pe scară mai largă datorită acordului menţionat anterior.

Peste 3.300 de denumiri din UE beneficiază de protecţie
Indicaţiile geografice reprezintă unul dintre marile succese ale agriculturii europene, fiind înregistrate în prezent peste 3.300 de denumiri din UE. Pe lângă acestea, aproximativ 1.250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate în spaţiul comunitar, în mare parte datorită unor acorduri bilaterale precum acest acord cu China. Ca valoare, piaţa indicaţiilor geografice din UE este de aproximativ 54,3 miliarde euro, iar împreună ele reprezintă 15% din totalul exporturilor UE de alimente şi de băuturi.
Cooperarea UE-China în domeniul indicaţiilor geografice a început cu peste zece ani în urmă şi a condus la protejarea a zece denumiri de indicaţii geografice de ambele părţi, în temeiul legislaţiei Uniunii Europene şi al legislaţiei din China. Pe baza acestei cooperări iniţiale, UE şi China au demarat, în 2010, negocieri pentru un acord bilateral privind cooperarea în domeniul indicaţiilor geografice şi protejarea acestora. Primul pas în cadrul acestui proces îl constituie publicarea celor două liste cu o sută de produse ale fiecărei părţi pe care cealaltă parte le va proteja pe teritoriul său odată ce acordul intră în vigoare. Părţile interesate au acum la dispoziţie două luni pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la produsele selectate de ambele părţi şi, dacă este necesar, pentru a ridica obiecţii în faţa autorităţilor din UE sau din China.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?