Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un SECTOR pe MINUS: Am PIERDUT ZECI DE MII de VACI într-un AN!

Publicat: 22 septembrie 2017 - 16:23
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCAD EFECTIVELE DE BOVINE! Efectivele de bovine s-au redus cu 3,3% per total şi cu 2,5% la efectivul matcă la 1 iunie 2017, faţă de aceeaşi dată a anului 2016, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, publicate pe 22 septembrie 2017, efectivele de bovine însumau puţin peste 2,01 milioane capete la 1 iunie 2017, cu 68.949 capete mai puţin decât în urmă cu un an, iar efectivul matcă (totalitatea femelelor pentru reproducţie - vaci pentru lapte, bivoliţe şi juninci pentru reproducţie) era de 1,28 milioane capete, în diminuare cu 33.267 capete.

distributie-bovine-regiuni_b

Distribuția efectivelor de bovine existente la 1 iunie, pe regiuni de dezvoltare (sursa: INS)

Analizând distribuţia efectivelor de bovine la 1 iunie 2017 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 iunie 2016, se constată că ponderea acestora s-a menţinut aproximativ constantă, cu uşoare creşteri în regiunile Nord-Vest (+0,4%), Vest (+0,4%) şi Centru (+0,1%) şi uşoare scăderi în regiunile Nord-Est (-0,3%), Sud-Est (-0,2%), Sud-Muntenia (-0,2%) şi Sud-Vest Oltenia (-0,2%), mai notează INS.

INS mai precizează că cercetarea statistică a fost efectuată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional şi regiuni de dezvoltare, format din 11.997 exploataţii agricole, din care 1.009 exploataţii agricole cu personalitate juridică şi 10.988 exploataţii agricole fară personalitate juridică.

Vizualizat: 2181 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Violeta Mâţ
|
10. 16, 2017. Monday 21:36
Comentariu editorial

Ce înseamnă pentru dumneavostră că facem rating la Institutul de Statistică şi de ce vi se pare penibil? Sunt date OFICIALE, pe care statul român le transmite către Eurostat, Institutul de Statistică al Uniunii Europene. Pe baza acestor date sunt elaborate politicile agricole pentru fermierii români. Aveţi dreptate că aceste date ar trebui corelate cu cele de la ANSVSA şi de la APIA. Vă înţeleg şi frustrarea că instituţii plătite din banii fermierilor nu comunică informaţii importante pentru fermieri şi că nu ştiţi, până la această oră, cuantumul subvenţiei pe cap de animal, dar asta nu depinde de noi. Ba chiar am încercat tot timpul să vă dăm primii informaţii despre subvenţii. Am cerut de la APIA date privind numărul de animale eligibile la plată, dar până acum nu am primit. Suntem cu ochii pe ei şi o să le publicăm şi pe acelea când le obţinem. Probabil ştiţi că pentru SCZ la bovine există o perioadă de reţinere în fermă de 6 luni de la data limită de depunere a cererii unice de plată, care expiră la 15 noiembrie 2017, deci abia după această dată se va şti exact numărul animalelor eligibile. Mulţumim că ne urmăriţi şi vă ţinem la curent în continuare.

1.
Chismorie Cristian
|
09. 22, 2017. Friday 20:41

Faceti Rating la Intitulul de statistica ? Bine-nțeles ca si acestia trebuie sa isi justifice cumva salariile .
Mie mii se pare putin cam penibil sa faceti referire la datele celor de la Institutul de Statistica , atata timp cat avem Baza Naționala de Date a ANSVSA respectiv RNE , finanțata cu o căruța de bani sau atata timp cat timp nu se ia in calcul sau sa se compare aceste cifre cu Nr de bovine care se regăsesc in cererile de plata APIA (alta instituție finanțata cu alta căruța de bani ) , atat pe SCZ cat si pe ANT 8 B . Pana in prezent APIA nu a venit cu un comunicat oficial cu numarul de bovine care solicita SCZ pe bovina carne si lapte la nivel national si doar a dat niște cifre seci , respectiv cat este bugetul alocat pt aceste măsuri ,fara ca fermierul de rând sa poată sti concret , cat ii revine subvenția pe cap de animal atat pe Scz cat si pe ant 8

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?