Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un fermier ajuns la mâna traderilor!

Publicat: 07 octombrie 2020 - 11:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Seceta crâncenă din acest an i-a distrus lui Gheorghe Ţuţuianu culturile în proporţie de peste 80 la sută. Şi asta nu este singura lui grijă. Va scăpa de penalizările traderilor?

Exploatează 4.500 de hectare în Câmpia Bărăganului, una dintre cele mai fertile regiuni ale ţării, dar în acelaşi timp un ţinut foarte vulnerabil la schimbările climatice. Pentru Gheorghe Ţuţuianu sezonul agricol 2019-2020 este unul pe care ar dori să-l facă uitat cât mai repede. De altfel, în cei 30 de ani de activitate nu a mai experimentat aşa ceva. „Dacă trecem cu bine de acest an înseamnă că am învins moartea!”, îmi mărturisea cu o oarecare doză de disperare. Poate că exagerează, însă înţeleg perfect ce simte. Până una-alta, între 80 şi 90 la sută din suprafeţele pe care le lucrează au fost calamitate anul acesta din cauza secetei.

 

UN BUNCĂR DE PORUMB PE ZI

 

La 1 septembrie aproape terminase de recoltat cele 1.700 de hectare cu porumb, ceea ce ai fi tentat să crezi că e o mare realizare. În realitate situaţia se prezintă cu totul altfel. „Avem tarlale de pe care nu am recoltat absolut nimic. De pe 32 de hectare am strâns doar 6 tone de porumb. Avem cele opt combine New Holland care în mod normal ar face 700-800 de tone pe zi fiecare, doar că în condiţiile de acum abia umplem un buncăr, adică 3-4 tone la zi. Unde recoltăm 700 kg la hectar e minunat”, constata administratorul societăţii Lux Com din judeţul Călăraşi.

tutuianu colaj_b 

 

AU APĂRUT SOMAŢIILE

 

Până să vină banii promişi de autorităţi ca despăgubiri pentru criza în care se află, Gheorghe Ţuţuianu încearcă să facă faţă presiunilor exercitate de reprezentanţii marilor traderi, în faţa cărora s-a angajat să livreze cantităţi importante de cereale la finalul campaniei de recoltare. „Cel mai rău este că avem contracte încheiate cu ceva timp înainte de recoltat. Pentru că atât cultura porumbului, cât şi cea a florii-soarelui arătau extraordinar de bine iniţial. Şi noi aşa procedam în fiecare an. Au început deja să curgă somaţiile să ne respectăm contractele, altfel riscăm penalizări. Probabil vom ajunge la o înţelegere să mutăm contractele pentru sezonul viitor. Eu din 1.700 de hectare de porumb am recoltat 840 de tone, iar acum un an obţineam peste 10.000 de tone!”, îşi aminteşte acesta. La soia spunea că nici nu ştie dacă mai merită să bage combinele în câmp, iar floarea-soarelui era încă verde pentru a fi recoltată. Dacă înainte obţinea între 3 şi 4 tone la hectar, în medie, acum s-ar mulţumi şi cu 2 tone la floare!

 

ACHIZIŢIA DE CEREALE NU MAI E RENTABILĂ

 

Pentru a scăpa de povara angajamentelor asumate, Gheorghe Ţuţuianu a luat în calcul inclusiv achiziţia de cereale, însă a renunţat la această strategie deoarece ar fi adâncit şi mai mult pierderile. „Dacă aş cumpăra grâu cu 63 sau 64 de bani kilogramul e total nerentabil pentru mine, deoarece ar trebui să transport marfa la Constanţa în port. Asta mă gândeam să fac tocmai pentru a încerca să-mi onorez contractele, dar traderii ne fac concurenţă la preţ şi nici nu mai merită să stăm la discuţii. E o pierdere sigură. Şi oricât am încerca, nu putem face faţă. Pentru că e puţină marfă pe piaţă şi sunt mulţi cumpărători. Nu ne-a rămas decât să ne înţelegem cu traderii, deşi sunt conştient că şi aceştia au de onorat la rândul lor alte contracte. Din discuţiile pe care le-am avut cu unul dintre ei ni s-a explicat că vor trebui să se descurce pe alte căi, să trimită vapoarele spre Ucraina şi Rusia pentru achiziţia de cereale şi atunci diferenţa de preţ pentru transport o vom suporta tot noi. Deoarece am încheiat un contract pe care nu-l putem onora”, recunoaşte fermierul.

Tutuianu recoltare_b 

 

GENETICĂ ROMÂNEASCĂ

 

La grâu, cel mai bine a ieşit anul acesta cu soiurile româneşti - Glosa, Dropia şi Izvor, care, se pare, au rezistat mai bine presiunilor. Nu e de mirare astfel că pentru viitoarea campanie de semănat în ferma lui Ţuţuianu aceste varietăţi vor ocupa din nou suprafeţe însemnate. Puţin peste o mie de hectare cu grâu vor fi înfiinţate în această toamnă. Alte o mie de hectare vor fi alocate rapiţei. La început de septembrie, rapiţa era deja sub brazdă, iar sămânţa de grâu fusese tratată şi aştepta perioada optimă pentru a fi semănată. Mai în glumă, mai în serios, fermierul în vârstă de 55 de ani susţine că se gândeşte să acorde pe viitor o mai mare atenţie geneticii româneşti şi la culturile de primăvară. „Cred că la anul mă voi orienta spre hibrizii autohtoni. Cel puţin o parte din suprafeţe. O să semănăm porumb Olt şi floarea-soarelui Favorit, pe care le-am moştenit de pe vremea răposatului. Anul ăsta, cu Olt am făcut şi 7 tone la hectar şi astfel am reuşit să ne onorăm contractele de arendă. Cercetarea de la Fundulea, Mărculeşti şi Teleorman ne-a oferit multe satisfacţii. Ce treabă bună face domnul Negrilă (la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman - n.r.). Ani de zile am luat sămânţă de grâu pentru loturi de la el”, ni s-a destăinuit administratorul SC Lux Com SRL, societate care în 2019 a înregistrat o cifră de afaceri de 10 milioane de euro.

_Tutuianu 1_b

Eu fac agricultură de aproape 30 de ani şi niciodată nu am întâlnit aşa ceva. Am întors grâu şi rapiţă în primăvară şi am semănat în loc porumb, dar nici acesta nu s-a făcut, că nu am avut ploi. O dublă cheltuială cu randament de 0%. Dacă trecem cu bine de acest an înseamnă că am învins moartea!
GHEORGHE ŢUŢUIANU
Fermier din jud. Călăraşi

 

GRIJA PENTRU ANGAJAŢI

 

Într-un an ca acesta, Gheorghe Ţuţuianu şi-a testat capacitatea de rezilienţă, un cuvânt la modă în această perioadă. Şi chiar dacă şi-a pus ceva speranţe în promisiunile statului de a compensa pagubele provocate de condiţiile climatice ostile, se bazează în primul rând pe forţele proprii. „E un ajutor de care avem nevoie cu disperare. Am avut noroc totuşi că ne-a rămas ceva grâu de anul trecut. Plătim arenda în jur de o tonă la hectar pentru că trebuie să ne onorăm contractele şi nu avem ce face. De asemenea am achitat impozitele şi salariile către angajaţi. Nu am băgat pe nimeni în şomaj, nu am dat pe nimeni afară. Noi am fost foarte corecţi şi întotdeauna am încercat să respectăm termenele”, mi-a explicat în final Gheorghe Ţuţuianu.

un reportaj de
LIVIU GORDEA

 

Vizualizat: 4655 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?