Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SUA: Criza îngrăşămintelor pune presiune pe cultivatorii de porumb

Publicat: 31 ianuarie 2022 - 19:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea preţurilor la îngrăşămintele pe bază de azot ar putea avea efecte asupra pieţei porumbului anul acesta, şi nu doar peste Atlantic, ci chiar şi aici, în Europa!

Pe măsură ce devine tot mai costisitor pentru producătorii americani să cultive porumb, fermierii încep să se gândească dacă nu cumva este mai rentabil să schimbe rotaţia culturilor. În acest caz, prima opţiune ar fi soia, cultură care necesită mai puţin îngrăşământ cu azot.

 

ROTAŢIE CU EFECT DE BUMERANG!

 

Dacă toţi producătorii sau marea lor majoritate ar renunţa la porumb pentru soia, atunci preţurile porumbului ar putea exploda odată cu cererea, poate suficient pentru a depăşi costul îngrăşământului!

porumb-SUA_b

Conform unui studiu realizat de economiştii Universităţii din Illinois, din 2000 până în 2021, diferenţa dintre costul îngrăşămintelor cu porumb şi cheltuielile cu îngrăşămintele pentru soia a ajuns la 48%. Pentru anul acesta, estimarea este că se va ajunge la aproape 50%.

În ceea ce priveşze îngrăşămintele pe bază de fosfat şi potasiu - alţi doi nutrienţi majori pentru culturile agricole - utilizarea este mai proporţională pe suprafaţele cultivate cu porumb şi soia. Prin urmare, modificările preţurilor la îngrăşămintele azotoase au cel mai puternic efect asupra profitabilităţii relative pentru cultura porumbului.

 

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?