Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stres după stres la viţa de vie. Cum securizăm recolta anului 2017?

Publicat: 17 mai 2017 - 18:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plantaţiile viticole amplasate la şes şi la baza pantei din majoritatea arealelor viticole se estimează pierderi de producţie chiar şi de sută la sută. După brumele şi îngheţurile târzii din luna aprilie, acum umiditatea şi temperaturile crescute favorizează atacul bolilor. Mana este cel mai de temut inamic al viilor în această perioadă.

Potrivit unui raport al ASAS, cele mai mari pagube cauzate de bruma şi îngheţul târziu sunt estimate în nordul Moldovei, unde temperaturile minime absolute în aer şi sol (-1,4oC) sub pragul de îngheţ al lăstarilor au cauzat pierderi de 70-90%, refacerea butucilor fiind posibilă numai din mugurii dorminzi. În zona centrală (Odobeşti), sunt afectaţi lăstarii principali, mai ales la şes şi la plantaţiile tinere cu forme de conducere semiînaltă şi înaltă.În partea de sud şi sud-est a Moldovei (Dealu Bujorului), temperaturile de -3,4oC au afectat lăstarii principali şi producţia în proporţie de 15-90%.

Vita-de-vie-in-zapada_b

În podgoriile din Transilvania (Blaj) se estimează pierderi între 20 şi 80% în cazul amplasării plantaţiilor pe şes. O situaţie aparte o prezintă plantaţiile din centrele viticole Bujoru şi Pietroasa, unde se estimează pierderi şi în plantaţiile viticole amplasate pe versanţi, de până la 60%.

Soluţiile BASF pentru a salva producţia
Plantaţiile viticole din regiunile puternic afectate de fenomenele meteo extreme şi-au încetinit temporar evoluţia fiziologică. Cabrio® Top, din gama AgCelence®, este soluţia recomandată de BASF pentru o revenire şi dezvoltare echilibrată a plantaţiilor. „Cabrio® Top (cu substanţele active: Piraclostrobin şi Metiram - n.r.) vine cu un plus de ingredinet activ care să ajute plantele să treacă prin acest stres, contribuind la creşterea capacităţii de absorbţie a apei, a azotului şi asigurând viţei de vie un echilibru foarte bun”, ne-a declarat Robert Băicoianu, director de vânzări pentru culturi horticole în cadrul Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor.
Pe lângă eficacitatea sporită împotriva bolilor (mană, făinare, putregai negru, escorioză), Cabrio® Top prezintă şi efecte fiziologice benefice. Momentul optim de aplicare este pe durata înfloritului până în perioada de creştere a boabelor, în special în stadiul de sfârşit de înflorit, în doză de 1,5-2 kg/ha.

Şi viile afectate vor da rod în acest an
Specialistul BASF consideră că intervenţia omului prin lucrări manuale precum plivitul şi ciupitul, cu selecţia lăstarilor bine poziţionaţi mai poate salva din producţia de struguri a acestui an: „Acolo unde a fost afectat lemnul, e nevoie să reproiectăm o nouă formă de tulpină, pe formele semiînalte de conducere. Dacă a fost afectată doar partea superioară, doar mugurii de rod, din mugurii secundari, terţiari, vor apărea lăstari noi, care trebuie selectaţi şi îndepărtaţi cei care apar în exces, astfel încât să obţină şi un minim de producţie în acest an. De asemenea, prin ciupit se stimulează apariţia unor lăstari lacomi, care într-un fel sau altul sunt purtători de inflorescenţe şi, în final, de struguri”.

Protecţia împotriva manei: produse de contact sau sistemice?
La Conferinţa BASF ocazionată de întâlnirea viticultorilor mici şi mijlocii la Marea Finală a Concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”, Robert Băicoianu a atenţionat că în podgorii există acum trei factori favorizanţi ai bolilor, în special ai manei: umiditate ridicată, temperaturi crescute şi, al treilea, foliajul anumitor soiuri, precum Feteasca neagră, are creşteri semnificative într-o perioadă scurtă.Să înlocuiţi, dacă este cazul, tratamentele cu produse de contact cu produse sistemice, în aşa fel încât noile creşteri să nu rămână neprotejate”, recomanda Robert Băicoianu.

Intervenţii manuale pentru a stimula producţia
• În funcţie de momentul apariţiei brumelor şi de intensitatea acestora, ASAS recomandă tăieri de refacere a butucilor cu vârfurile lăstarilor afectaţi de brumele târzii de primăvară. Tăierea constă în suprimarea porţiunilor de lăstari afectate ireversibil (veştejite), refacerea vegetaţiei fiind asigurată de copilii care pornesc de la subsuoara frunzelor în curs de formare, care prelungesc vârfurile de creştere a lăstarilor. Vegetaţia se reface rapid, fără a fi afectată producţia de struguri.
• De asemenea, sunt indicate tăieri de refacere a butucilor afectaţi de brumele târzii pe 1/3-2/3 din lungimea lăstarilor. Se îndepărtează prin tăiere porţiunile de lăstari cu frunze şi inflorescenţe afectate. Refacerea vegetaţiei are loc pe baza copililor emişi. Inflorescenţele rămase neafectate, plus cele noi care se formează pe copili, pot asigura realizarea parţială a producţiei.
• Sunt recomandate şi tăierile de refacere a butucilor cu lăstari afectaţi integral. Se suprimă lăstarii afectaţi de brumă de la punctul de inserţie pe lemnul anual. Refacerea vegetaţiei se bazează pe pornirea în vegetaţie a lăstarilor din ochii dorminzi de pe lemnul multianual.

• Lăstarii se ciupesc când ajung la 5-7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor care sunt purtători de inflorescenţe. Se asigură astfel elementele de rod pentru anul următor şi chiar realizarea unei mici producţii în anul în curs.

Vita-de-vie-afectata-de-inghet_b

Vizualizat: 1751 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?