Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Strategia antiburuieni

Publicat: 07 mai 2017 - 20:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de leguminoase perene furajere (lucerna, trifoiul roșu, ghizdeiul, sparceta) sunt puternic afectate de influența negativă a unor specii de buruieni, mai ales în timpul primului an de vegetație. Se impune a lua măsuri agrofitotehnice de reducere a gradului de infectare cu buruieni a culturilor de leguminoase furajere perene.

 

În lipsa unor intervenții agrofitotehnice de prevenire și a unor lucrări de combatere directă a buruienilor, scade drastic calitatea, productivitatea și longevitatea culturilor de leguminoase, până la compromiterea acestora.

Lucerna_b

Prevenția e cea mai bună măsură
În orice situație de cultivare, un rol important în reducerea efectului negativ al buruienilor asupra culturilor de leguminoase perene îl au măsurile de prevenire, aplicate înainte și după semănat.
- folosirea la semănat de semințe certificate, cu germinație de peste 90 la sută și lipsite de semințele buruienilor (cuscută, ștevie, pir etc.);
- alegerea unui teren curat de buruieni, fără infestare (în anii anteriori) cu specii greu de combătut (ștevie, cuscută, pir, mohor, sorg sălbatic, pălămidă);
- respectarea cu strictețe a tuturor verigilor de tehnologie ce asigură o densitate optimă și o uniformitate bună a răsăririi plantelor: stabilirea momentului optim de semănat, a normei de semănat (în funcție de calitatea semințelor), adâncimea de semănat (maxim 1-2 cm), tăvălugirea terenului (înainte și după semănat);
- fertilizarea cu îngrășăminte complexe (NPK), în doze de 250-300 kg/ha (aplicate o singură dată, înainte de semănat și în fiecare an de vegetație, primăvara devreme). Se va evita aplicarea unilaterală a îngrășămintelor chimice cu azot (leguminoasele își produc prin simbioză necesarul de azot pentru creșterea și dezvoltarea plantelor), deoarece favorizează apariția unor specii de buruieni agresive (ștevia);
- în funcție de gradul de îmburuienare, în primul an de vegetație se realizează mai multe cosiri la momentul în care plantele de leguminoase se găsesc în faza de butonizare.
În condițiile în care nu s-au respectat, în totalitate, măsurile de prevenire, iar buruienile afectează mai mult de 20% din cultură (în cazul șteviei, 10-20 plante/ha pot infesta în următorii ani întreaga suprafață, deoarece o singură plantă produce 60.000-80.000 semințe germinabile), se aplică o combatere a acestora prin lucrări de erbicidare. În acest sens, se face precizarea că spectrul de erbicide pentru culturile de leguminoase perene este relativ scăzut, iar aplicarea celor existente trebuie efectuată cu respectarea normelor de aplicare.

Combatere prin erbicidare
În funcție de gradul de îmburuienare și de structura speciilor de buruieni, se recomandă următoarele tipuri de erbicide:
• pentru combaterea unor buruieni dicotiledonate (pălămidă, volbură, fumăriță, rocoină, busuioc sălbatic, rapiță sălbatică etc.): Pulsar 40 (aplicat postemergent la lucernă și trifoi, în faza de 3-5 frunze, în doză de 1 litru/ha), Basagran Forte (postemergent pentru lucernă și trifoi, 2-2,5 l/ha);
• pentru combaterea monocotiledonatelor anuale (costreiul, mohorul, iarba bărboasă, meișorul, sorgul sălbatic): Leopard 5EC (postemergent pentru lucernă, 1-1,5 l/ha), Select Super (postemergent pentru lucernă, 1-1,5 l/ha);
• pentru combaterea unor buruieni monocotiledonate anuale și perene (costreiul, mohorul, pirul târâtor, pirul gras etc.) și a unor buruieni dicotiledonate: Pantera 40EC (postemergent, 0,75-1 l/ha), Agil 100 EC (postemergent, pentru lucernă și trifoi, 1 l/ha), Kerb 50 WG (postemergent, pentru culturile vechi de lucernă și trifoi, 4-5 kg/ha), Venture (postemergent, pentru toate leguminoasele, 1,5-2 l/ha), Embutox + MCPA Amine (postemergent, la toate leguminoasele perene, 1,25 l/ha + 70 ml/ha; nu se face tratamentul pe timp de secetă, iar recoltarea leguminoaselor se face la 25-30 de zile de la tratament);
• pentru combaterea șteviei (Rumex sp.): Kerb 50 WG (postemergent, în faza de rozetă a șteviei și 3-5 frunze a plantelor de leguminoase, 4-5 kg/ha), Pivot (preemergent, 1 l/ha), Asulox (Asulam) - preemergent, 4-5 l/ha, Harmony Pasture (preemergent, 30 gr/ha);
• pentru combaterea cuscutei: în cazul apariției primelor filamente sau vetre de cuscută (erbicidare locală cu una dintre substanțele: Reglone, Gramoxone, Rompiv, Basta, Pivot, aplicate fiecare în concentrație de 0,5-1%, sub formă de soluție, 0,5-1 litri de erbicid la 100 l de apă, administrată pe suprafața infestată prin pulverizare uniformă, iar după 10-12 zile, plantele de leguminoase lăstăresc din nou); în cazul unei culturi cu infestare extinsă se aplică Roundup, în doză de 0,75 l/ha, aplicat la 3-5 zile după cosire.
În orice situație, respectarea în totalitate a tehnologiilor de cultivare a leguminoaselor furajere perene (rotația culturilor, calitatea patului germinativ și a semănatului, calitatea semințelor folosite la semănat, gestionarea corectă a modului de folosire în timpul anilor de vegetație) determină o reducere substanțială a gradului de infestare cu buruieni a acestor culturi și limitează drastic aplicarea tratamentelor chimice de combatere a speciilor de buruieni.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!