Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Simfonia lui Azoiței

Publicat: 05 februarie 2017 - 18:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

E greu de evaluat dacă vacile preferă Ravel sau Stravinsky, dacă fac diferența între Porumbescu sau Mozart... Cu siguranță, însă, ferma Agroind Focșani, condusă de Petrică Azoiței, este una dintre cele mai atractive și primitoare prin fondul muzical continuu pe care îl oferă. 

Dincolo de relaxarea indusă îngrijitorilor și vizitatorilor, destinatarele proiectului muzical sunt chiar bovinele din dotare. Faptul că ascultă muzică clasică, de dimineața până seara, le stimulează producția de lapte.
În momentul în care am pășit în adăpostul central, cu ocazia turului organizat de Asociația Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", la sfârșitul lunii noiembrie 2016, din difuzoare se auzea balada lui Ciprian Porumbescu. „Îmi place să stau în grajd cu animalele și să ascult muzică simfonică, în special creațiile lui Ciprian Porumbescu. Văzusem asta la fermele din Occident și am dorit să aplicăm și noi această metodă. Se spune că muzica simfonică creează o liniște și un confort animalelor, care astfel ar produce mai mult lapte, o jumătate de litru în plus”, ne-a explicat fermierul.

Peste 9.000 de litri pe lactație
Dacă în anii ’80 nu se depășea o medie zilnică de 23 de litri de lapte pe cap de vacă, la ora actuală producția zilnică înregistrează o medie de 32 de litri pe cap de animal. Laptele este livrat integral către Danone. „Suntem primii care am livrat lapte acestui procesator, încă din 1999. În prezent, livrăm zilnic între 11.500 și 11.800 de litri. Depășim o medie de 9.000 de litri pe lactație”, ne-a mărturisit, la rândul său, Dănel Cozma, directorul tehnic. Vacile sunt mulse de două ori pe zi.
Aproape 90 la sută din necesarul de hrană al animalelor este asigurat din producția proprie. „Cumpărăm doar furajele proteice, respectiv șrotul de rapiță, borhotul de bere și premixurile. Astfel am încercat să avem un cost cât mai mic pe litrul de lapte produs, pentru că nici prețurile oferite de procesatori nu sunt la un nivel foarte ridicat”, spune inginerul zootehnist, ajuns în această unitate în anul 1993, imediat după ce a terminat facultatea.

Colaborarea cu Danone, reciproc avantajoasă
În cei 17 ani de colaborare cu producătorul francez de lactate, au fost livrați peste 50 milioane de litri de lapte. Chiar dacă nu ne-a putut dezvălui prețul pe care Danone îl plătește pentru laptele furnizat, Azoiței ne asigură că este mulțumit și că el acoperă costul de producție. „Datorită lor am avut un ajutor substanțial ca să scăpăm de credite și de acele dobânzi acumulate în timp. Danone ne-a ajutat inclusiv cu un împrumut financiar pe care l-am achitat timp de un an în lapte”, declara administratorul fermei din Doaga, cel mai mare producător de lapte din județul Vrancea.
Întrebat care este nivelul optim de producție pe care vacile sale l-ar putea atinge în viitor, Petrică Azoiței s-a ferit să dea un verdict clar. „Deși nu sunt un specialist în zootehnie, știu că o creștere a cantității de lapte înseamnă automat scăderea conținutului de proteină și de grăsime. Probabil că există o limită, de 35-40 de litri pe zi. Am pornit de la o medie de opt lactații pe fermă și am ajuns în prezent la patru lactații. Desigur, nu cred că ne putem permite să fim ca în America, unde de obicei media este de două lactații pe cap de vacă. Ei spun că în primii doi ani crește producția de lapte, după care nu mai este rentabil să țină acele animale. Dar nu cred că vom ajunge prea curând la acest nivel. Noi producem un lapte curat, sănătos și gustos”, consideră fermierul.

Următorul obiectiv: stația de biogaz
Spuneam că toate investițiile majore care s-au făcut la Agroind Focșani au fost realizate cu fonduri europene. Pe Măsura 121 - Modernizarea exploatațiilor agricole, în 2011 s-a construit un adăpost modern pentru 350 de vaci, cu cușete individuale, și a fost achiziționată o instalație de muls performantă 2x12 DeLaval. Următorul pas ar fi construirea stației de biogaz. „Contractele sunt deja semnate, iar în februarie sperăm să demarăm lucrările. În șase luni ar trebui finalizată construcția. Ne va costa trei milioane de euro. Este proiectată la 0,6 MW, cu posibilitatea de a ajunge la 1 MW”, ne-a declarat Dănel Cozma. Pe lângă asta, planul de investiții din acest an mai cuprinde și achiziția unor echipamente pentru zootehnie, respectiv o remorcă tehnologică, un încărcător frontal, vidanjă pentru evacuarea dejecțiilor și gard electric pentru pășunatul bovinelor, toate acestea fiind cuprinse într-un proiect pe Submăsura 4.1.

 

Agroind Focșani
Foto 1: Petrică Azoiței (dreapta) și omul său de încredere din ferma zootehnică, Dănel Cozma

 

Agroind Focșani
Foto 2: Adăpostul central găzduiește 350 de vaci, repartizate în cușete individuale

 

Agroind Focșani
Foto 3: Agroind Focșani este cel mai vechi furnizor de lapte pentru grupul Danone în România

 

Agroind Focșani
Foto 4: O dată pe lună, reprezentanții HolsteinRo efectuează controlul calității laptelui

 

VACA DE CARNE AȘTEAPTĂ PREȚURI MAI BUNE
Având la dispoziție 50 de hectare de pășune, Petrică Azoiței și ceilalți acționari de la Agroind Focșani s-au orientat și spre producția de carne. Deocamdată, însă prețurile nu sunt pe măsura așteptărilor. „Față de 3 euro cu cât se vinde în Occident carnea de vită, la noi nu obținem mai mult de 7-7,5 lei pe kilogram. E sub orice critică. Românii preferă să consume carnea de porc în detrimentul celei de vită. În Irlanda, pe galantare, steak-ul de vită se vindea cu 12 euro. Probabil pe viitor se va consuma mai multă carne de vită și atunci piața se va regla și vor exista prețuri mai bune și la noi”, speră directorul societății.
În prezent, efectivul de vaci pentru carne este de 150 de capete, în general metiși, predominantă fiind rasa Angus. „Ne dorim să ajungem la 300 de exemplare de vaci pentru carne. Avem doar unsprezece masculi în prezent, restul sunt femele. Ferma are cod de exploatație și este înscrisă în asociația Angus Sibiu”, ne-a confirmat Azoiței, care este inginer mecanic agricol de profesie.

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 478 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?