Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sfecla de zahăr în 2020: pe ce suprafaţă ne bazăm?

Publicat: 16 iulie 2020 - 12:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea preţului zahărului în primele 3-4 luni ale acestui an a încurajat atât procesatorii, cât şi cultivatorii de sfeclă. Acum, acest optimism s-ar putea să fie spulberat.

La  început de iunie a.c., România înregistra o suprafaţă de sfeclă de zahăr rămasă în cultură de 23.662 ha, cu 855 ha mai mult decât cea declarată la recoltare în toamna anului 2019.

O creştere nesemnificativă, având în vedere că şi anul trecut suprafaţa semănată a fost de peste 23. 000 ha, dar cea recoltabilă a scăzut.

Repartizarea pe fabrici

Suntem de câţiva ani pe acelaşi "platou", pierderea Fabricii Oradea prin lichidare fiind compensată aproape integral de suplimentarea contractelor la Agrana şi Tereos, companii care, iată, în acest an au trebuit să compenseze şi scăderea drastică a suprafeţelor de la Bod (peste 700 ha în 2020, faţă de circa 2800 ha în 2019).

Astfel, Agrana Roman contează pe o suprafaţă de 14.264 ha (60,4% din suprafaţa totală), cu lideri judeţeni şi naţionali: Iaşi - 5028 ha, Neamţ - 3832 ha), Tereos Luduş cu 8632 ha (jud. Mureş, pe primul loc aici şi locul 3 pe ţară cu 3261 ha). De observat că media suprafeţelor pe fermă creşte de la un an la altul, dar diferă semnificativ de la o fabrică la alta: Agrana - 207 ferme cu o medie de aproape 70 ha, Tereos Luduş - 288 ferme cu 30 ha şi Bod - 93 ferme cu o medie de numai 7,6 ha.

Producţii mai mici la principalii producători din UE

În ţările Uniunii Europene, vremea secetoasă din primăvară şi atacul timpuriu de afide în culturile de sfeclă, dar şi reducerea suprafeţelor cultivate din cauza descurajării fermierilor prin preţurile reduse oferite de procesatori se estimează o producţie de zahăr din sfeclă mai mică decât anul anterior cu 1,7%. Procent relativ neglijabil, dar important dacă ne referim la producţia totală a UE (inclusiv Marea Britanie)  de 17,3 mil. tone. Scăderi semnificative ale producţiei faţă de media UE sunt estimate chiar în primele cele mai puternice ţări producătoare, Franţa şi Germania cu 4,9% respectiv 4,1%.

 Ziua Sfeclei de Zahăr ÅŸi-a făcut debutul ÅŸi la IaÅŸi_b

Teoretic, producţia de zahăr va fi mai mică decât consumul mediu anual, dar influenţa pandemiei Covid-19 asupra acestei balanţe poate să fie destul de brutală. Astfel, optimismul înregistrat în primele 3-4 luni ale acestui an, când creşterea constantă a preţului zahărului a încurajat atât procesatorii, cât şi fermierii de sfeclă, s-ar putea să fie spulberat de noul coronavirus. După scăderea istorică a preţului din ianuarie 2019 - 300 euro/tonă - preţul a urcat la finele lunii aprilie a. c. la 379 euro/t media UE şi chiar 451 euro/t în zona a treia de piaţă, din care face parte şi România.

SOS ZAHĂRUL ROMÂNESC!

Cred că Fabrica de zahăr Bod ar trebui să intre urgent în atenţia Guvernului României pentru rechiziţionare; ar fi un pas necesar, strategic, de infimă rezervă pentru aşa-zisa securitate alimentară!

La doi ani de la sistarea producţiei de zahăr la Fabrica din Oradea, investitorii germani au trecut la demolarea unităţii, după ce s-au mutat în Polonia şi Ucraina. Click AICI şi vezi ce a însemnat pierderea Fabricii Oradea pentru cultivatorii din zonă şi pentru piaţa naţională a zahărului!

 

TABEL: SUPRAFEȚELE DE SFECLĂ RĂMASE ÎN CULTURĂ ÎN 2020

Fabrici

Suprafaţă (ha)

Nr. ferme

Total

23 612. 8

588

Tereos  Luduş SA

8 632. 42

288

Agrana Roman SA

14 264. 12

207

Antrepriza Zahăr Bod

706

93

 

un articol de

VASILE POP-SILAGHI

Vizualizat: 2255 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?