Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sfatul Grânarilor la „Sărbătoarea florii însorite”

Publicat: 08 octombrie 2021 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima ediție a evenimentului dedicat culturii de floarea soarelui - Sfatul Grânarilor la „Sărbătoarea florii însorite”, desfășurat în Moldova, s-a bucurat de vreme bună şi de prezenţa a peste cinci sute de fermieri.

Sarbatoarea_Florii_Insorite (3)_b

În data de 14 septembrie 2021, pe platforma experimentală a SCDA Podu Iloaiei - Iași, în organizarea ACCPT ”Grânarii” Iași și Agrisol România, în colaborare cu APPR, SC Panifcom Iași și SCDCB Dancu-Iași, s-a desfășurat prima ediție a evenimentului dedicat culturii de floarea soarelui - Sfatul Grânarilor la „Sărbătoarea florii însorite”.

 

Agricultura din zona Moldovei… încotro?!


Manifestarea a fost structurată pe două segmente complementare:

1. Prezentarea și analizarea în câmp a noilor soluții tehnologice, tehnice și financiare, care pot spori productivitatea, calitatea și eficiența recoltelor de floarea soarelui;

2. Semnalarea unor aspecte alarmante din domeniul politicilor agricole și al orizonturilor noi, la care va fi nevoit să se raporteze și fermierul român, în cadrul forumului desfășurat la finalul evenimentului de la Podu Iloaiei, sub titulatura „Agricultura din zona Moldovei… încotro?! Reziliență, dezvoltare și redresare - soluții practice”.

 Sarbatoarea_Florii_Insorite (4)_b


43 de hibrizi şi-au dat concursul

 

Platforma experimentală dedicată florii soarelui a fost organizată pe aproximativ 13 hectare, lucrările agricole pentru înființarea, întreținerea şi recoltarea culturii fiind asigurate de Grupul de firme Panifcom Iași. În testări s-au aflat 43 de hibrizi, de la 11 companii producătoare de semințe, fiind utilizate 3 tehnologii: Clearfield, Clearfield plus și Express.

 

Nutriție pentru 2,8 tone/ha


Partenerul principal al Asociației Grânarii în organizarea evenimentului, Agrisol România, brandul de îngrășăminte al Romchim Protect Bacău, companie românească 100%, a asigurat nutriția plantelor de pe întreaga platformă. ”Fermierul care are acest teren în exploatare l-a preluat acum un an, cu un agrofond redus. Din păcate tehnica nu a permis ca semănatul să se facă în perioada tocmai optimă, ci ceva mai târziu. Când s-a făcut recoltarea, la 11 septembrie, anticipam un rezultat câștigător de 2,7-2,8 tone. Aici avem o tehnologie cu 150 kg de Cereal Max la hectar și 100 de kg de Azosulf, plus încă 2 tratamente foliare, astfel încât cultura să ajungă la o producție peste așteptări”, a declarat Marius Gîrbea, Consultantul de business al AGRISOL România.

Sarbatoarea Florii Insorite - Marius Girbea_b

FOTO: Marius Gîrbea, Consultant de business - AGRISOL România

 

Adevărate spectacole de tehnică agricolă


Fermierii prezenți la eveniment s-au arătat deosebit de interesați de tehnica agricolă destinată producerii culturii de floarea soarelui, sesiunile de demonstrații din câmp ale celor 5 mari distribuitori care activează în zonă desfășurându-se ca adevărate spectacole, atent urmărite de către producătorii agricoli.

Sarbatoarea_Florii_Insorite (2)_b


5 semnale de actualitate


Semnalele fermierilor au fost prezentate în cadrul forumului desfășurat la finalul evenimentului.

”Din multitudinea de probleme, am ales să prezentăm public cinci semnale, pe care le considerăm esențiale pentru fermierii din zona Moldovei, în vederea asigurării continuității acestora în sectorul agricol românesc.

1. Un prim semnal direcționat către autorități se referă la poziționarea geografică - lipsa structurii de transport feroviar, rutier; prezența nesemnificativă a industriei de prelucrare a materiilor prime din zonă. Toate au impact negativ asupra valorificării superioare a producției agricole din zonă.

2. Cea de-a doua problemă, dar la fel de mare, este reprezentată de constrângerile de diverse categorii, care nu sunt luate în calcul ca aceste zone moldave să fie defavorizate.

3. De asemenea, vorbim despre slaba dezvoltare a sistemului de irigații;

4. Apoi despre rolul firav al structurilor asociative, în fundamentarea unor inițiative legislative la nivel național și european, care să susțină dezvoltarea randamentelor în privința activității agricole.

5. Și, nu în ultimul rând, este semnalul legat de capitalizarea fermelor din zona Moldovei; cât de pregătite pot fi fermele din Moldova pentru a răspunde exigențelor Green Deal și Farm to fork? Există o distanță foarte mare de forul legislativ, nu doar fizic, ci și la nivel investițional”, arăta Emil-Teofil Bălteanu, președinte al Asociației ”Grânarii” Iași.

 

Atenționări de la vârful ASAS


”Studiile recente arată că în România, la fiecare 10 ani, este posibil să avem o medie a temperaturii cu 1 grad Celsius mai mare. Aparent nu este mult, dar dacă privim macro și dacă avem în vedere influența legată de maximele termice realizate, problemele dau mult de gândit. Pe de altă parte, din punct de vedere economic, semnalele de astăzi sunt grave. Nu se poate ca valoarea producției agro-alimentare a României să fie sub 20 de miliarde de euro, atâta timp cât, de exemplu, Italia reprezintă 44% din potențialul țării noastre și realizează 55 miliarde de euro. Una dintre problemele mari pe care va trebui să o rezolvăm este aceea de a aduce politica agricolă a României la ceea ce se întâmplă în plan internațional”, observa Valeriu Tabără, Președinte ASAS.

 

PATRONATUL FERMIERILOR


La „Sărbătoarea florii însorite” s-a anunțat oficial faptul că ”grânarii” din Moldova au parcurs deja unele etape din procesul de formare a unui patronat al fermierilor, prin care aceștia să conteze cu adevărat, la negocieri, decizii și investiții. ”Suntem în cel de-al doisprezecelea ceas, iar dacă nu ne asumăm acum luciditatea de a numi corect problemele agriculturii moldave și curajul de a vorbi deschis despre acestea și despre soluțiile identificate de noi, fermierii, atunci chiar că nu mai putem avea multe speranțe bune, după atâtea dezamăgiri”, arăta președinte al Asociației ”Grânarii” Iași.

Vizualizat: 682 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?