Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Se SCHIMBĂ LEGEA: MAI MULTE ZILE de LUCRU pentru ZILIERII din AGRICULTURĂ!

Publicat: 26 octombrie 2017 - 14:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REGULI NOI LA ANGAJAREA ZILIERILOR. Senatul a adoptat, pe 24 octombrie 2017, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Iniţiativa legislativă adoptată de senatori cu 70 de voturi pentru şi o singură abţinere le permite zilierilor din agricultură să lucreze maximum 180 de zile pe an, faţă de numai 90 de zile pe an, cât prevede Legea 52/2011.

Concret, actul normativ prevede că nici un zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul agricol, viticol, pomicol, legumicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere, în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe-Ionescu Şişeşti”, institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi a Institutelor Naţionale, a instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic. În cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. (art. 4, alin. 4)

Actul normativ mai prevede că registrul de evidenţă a zilierilor care lucrează în aceste domenii va fi întocmit săptămânal, şi nu zilnic. (art. 8, alin. 1)

De asemenea, ASAS, institutele, centrele și stațiunile de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa, Institutul de Stat pentru Testarea și înregistrarea Soiurilor, precum și oficiile de studii pedologice și agrochimice județene şi Institutele Naţionale şi Staţiunile didactice ale universităţilor şi ale liceelor agricole vor putea angaja zilieri şi pentru activităţi de comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, de cercetare-dezvoltare în biotehnologie şi în alte științe naturale și inginerie, precum şi pentru activităţi de creștere a materialului săditor şi de creștere și reproducție a animalelor semidomesticite și a altor animale. (art. 1, alin 3, lit.c)

Proiectul legislativ adoptat de senatori va ajunge în Camera Deputaţilor, care va lua decizia finală.

Vizualizat: 2102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?