Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Scapă sau nu rapiţa de îngheţurile din iarnă?

Publicat: 17 martie 2017 - 10:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asta este marea dilemă a lui Szabo Zoltan, administratorul Societăţii Agricole Pădureni, din apropiere de Chişineu Criş (judeţul Arad), înaintea campaniei de primăvară, acesta temându-se că ar putea întoarce cultura.

Szabo-Zoltan_b"Rapiţa am semănat-o în condiţii de secetă, iar când trebuia să semănăm culturile păioase au început ploile şi parcă nu au mai vrut să se oprească. Iar în zona noastră, în condiţii de sol umed, se lucrează mai greu sau deloc. Din cauza asta am ajuns să înfiinţăm anumite parcele cu grâu chiar şi la sârşit de noiembrie. Rapiţa a răsărit destul de târziu, plantele erau destul de mici în iarnă. Din această cauză mă aştept să înregistrăm ceva pierderi. Sper totuşi ca pierderile să fie de densitate nu toată cultura", ne-a declarat fermierul.

Din cauza excesului de precipitaţii din toamnă, acesta nu a reuşit să înfiinţeze toate suprafeţele pe care şi le-a propus, motiv pentru care a alocatat o suprafaţă mai mare pentru culturile de primăvară. "În general, cultivăm între 300 şi 350 de hectare cu cereale păioase. Dar anul acesta am înfiinţat doar 190 de hectare cu grâu şi 30 de hectare cu orzoaică. Alte o sută de hectare le-am alocat culturii de rapiţă şi pe 25 de hectare am înfiinţat lucernă, pentru că facem şi zootehnie”, susţine directorul Societăţii Agricole Pădureni. Diferenţa până la 680 de hectare va fi ocupată de culturi de primăvară, ponderea cea mai mare urmând să o aibe porumbul.

"Anul trecut am avut suprafeţe mai mari de păioase, iar la data la care discutăm acum culturile se aflau într-o stare foarte bună. Acum însă am avut parte de o iarnă geroasă şi nici nu am beneficiat de şansa de a avea un strat protector de zăpadă, care ne-ar fi ajutat foarte mult", ne-a explicat inginerul zootehnist.

grau-primavara_b

Vizualizat: 2266 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?