Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCAD suprafețele cultivate cu LEGUMINOASE

Publicat: 04 noiembrie 2017 - 15:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tendința actuală, inclusiv în țara noastră, este scăderea suprafețelor cultivate cu leguminoase, care asigură, la nivel global, peste 30% din necesarul de proteină pentru om și animale.

Importanța leguminoaselor este majoră, deoarece ameliorează durabilitatea agriculturii și, totodată, asigură autonomia proteică a sistemelor alimentare.
În general, leguminoasele au trei calități esențiale:

- produc cele mai mari cantități de proteine, necesare în alimentația omului și a animalelor;
- fixează, pe cale biologică, cantități imense din azotul atmosferic;
- contribuie direct la aprovizionarea cu azot biologic a ecosistemelor agricole.

La nivel mondial, cantitatea estimată de azot total fixat este de cca 80 milioane tone, din care leguminoasele cultivate fixează 35 milioane tone iar pajiștile 45 milioane tone. Această cantitate de azot fixat este relativ scăzută, în condițiile în care, în structura actuală de culturi agricole, culturile de leguminoase ocupă cca 10 la sută din suprafața arabilă a Terrei. Dacă suprafața de leguminoase s-ar dubla, necesarul de îngrășăminte chimice cu azot s-ar reduce cu cel puțin 50 la sută iar costurile de producție ar scădea cu cel puțin 30 la sută.

foto-pag40.jpg.2_b

În Europa, în ultimii 30 de ani, ca urmare a importului masiv de "proteină vegetală", au scăzut drastic suprafețele cultivate cu leguminoase, cu cel puțin 30-40%.
Sistemele furajere, în orice zonă a lumii, sunt considerate cele mai eficiente ecosisteme agricole, ca urmare a structurilor de culturi furajere ce intră în componența acestora; dintre acestea, leguminoasele cultivate în rotație asigură peste 40% din necesarul de azot pentru întregul sistem.

Pe larg despre sistemul furajer din România aflați din revista Ferma nr. 19/202 (ediția 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de NICOLAE DRAGOMIR

 

Vizualizat: 1028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?