Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Salvaţi RAPIŢA! Culturile sunt în şoc termic. Plantele au ÎNGHEŢAT!

Publicat: 17 martie 2020 - 11:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Valul de ger din ultimele două nopţi a compromis mare parte din culturile de rapiţă slab dezvoltate. Ce pagube estimează fermierii şi cu pot fi ele limitate? 

"Minus 5 pentru a doua zi consecutiv... Problema mare este că vine după 17-20 de grade şi rapiţa este total necălită... La prânz, cea mică (plantele cu talie joasă) deja îşi pierduse din frunze, ceea ce înseamnă pierderi de producţie! După ce că este puţină rapiţă…”, şi-a manifestat mâhnirea, postând pe pagina lui de facebook mai multe mesaje şi foto, fermierul Ion Olteanu Constantin, administratorul companiei Agromad Crops din Conţeşti, judeţul Dâmboviţa. Mă mir că mai are puterea de a… zâmbi! ion-olteanu-constantin_b

500 hectare de rapiţă cu pierderi de 30%
Revista Ferma a purtat o scurtă discuţie cu fermierul dâmboviţean. “La noi s-au înregistrat în două nopţi consecutive temperaturi de minus 5 grade. Eu am 2.600 de hectare cultivate cu rapiţă; şocul termic va afecta producţia, în special la rapiţa cu talia mică, cea care răsărise în iarnă. Şi am în cultură 500 ha. Aici pierderile sunt de 30 la sută. Şocul termic a fost prea mare, cu temperaturi diurne de 17-20 de grade şi minus 5 grade noaptea, care a luat pe nepregătite plantele de cultură”, ne-a declarat fermierul.  

rapita-afectata-de-inghet_b

Cum mai puteţi salva culturile?
Acesta a continuat: “În mod normal pe suprafaţa afectată de 500 de hectare ar trebui să aplic un biostimulator. Dar nu-mi permit, vizavi de gestionarea cheltuielilor. În situaţia asta o faci cu strângere de inimă sau nu o faci!”

frunza-rapita-1_b
Până în acest an, fermierul Ion Olteanu Constantin nu s-a mai confruntat cu asemenea probleme. “Este un sezon de producţie cu totul şi cu totul atipic. Rapiţa, când trecea printr-o iarnă normală, era destul de călită. Eu sper să fie ultimul val de frig. Conform statisticilor, când ai două-trei geruri în perioada asta, luna aprilie scapă de îngheţ. Dar nu se ştie cu nebunia asta, cu schimbările climatice la nivel global!”, a susţinut fermierul.  

Răul cel mai mic...
Într-o confesiune concesivă şi cumva resemnată, Ion Olteanu a adaugat: “Într-un fel e mai bine că valul de ger a venit acum şi nu în aprilie, acum pierderile sunt mai mici. Rapiţa este o plantă destul de rezistentă şi are capacitatea de refacere. În concluzie, la cultura de rapiţă voi avea pierderi; o dată la suprafaţa de 500 de hectare şi apoi la restul (2.100 ha, unde plantele au avut condiţii de răsărire în toamnă) sub 10 la sută”.


Să ne amintim de episodul de iarnă din primăvara anului 2017, când rapiţa în floare a fost prinsă sub zăpadă.

Zapada_rapita_detaliu Girov - Neamt_bMagnoliile au de suferit!
Fermierul este şi un iubitor de flori. Este absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi are doctoratul în Horticultură cu o lucrare despre hortensii. Are mii de plante şi arbusti ornamentali. Necazul este că gerul a afectat florile de magnolii şi nu le mai poate valorifica la piaţă.

Vizualizat: 1695 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?