Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna mai 2017

Publicat: 15 aprilie 2017 - 17:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: pe parcursul lunii mai va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit, în nordul și centrul țării, iar în restul regiunilor agricole, temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice. 

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantitățile de apă prognozate vor fi excedentare în aproape toată țara, exceptând zonele sudice și sud-estice, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori favorabile desfășurării proceselor vegetative (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile de primăvară înființate până în prezent, în majoritatea zonelor de cultură.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și izolat extremă), în majoritatea zonelor de cultură ale țării. În Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei, estul Banatului, nordul Olteniei și, local, în nordul Munteniei, gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.
În stratul de sol 0-50 cm, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim pe suprafețe agricole extinse din Maramureș, Banat, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei, jumătatea de vest a Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, estul și, local, în centrul, vestul și sudul teritoriului.

Caracteristici fenologice
În aceste condiții, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfășura, în general, normal în cea mai mare parte a regiunilor, iar în zonele de câmpie din vestul și sudul țării, ritmurile de vegetație vor fi intensificate, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, menținerea deficitelor de apă în sol la nivelul sistemului radicular al plantelor de grâu de toamnă vor determina o încetinire a proceselor de vegetație, local semnalându-se fenomenul de ofilire temporară în orele amiezii, precum și îngălbenirea prematură a frunzelor bazale.
Orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de alungirea paiului, „burduf” și înspicare, în aproape toată țara, starea de vegetație menținându-se per ansamblu bună și medie. Culturile însămânțate tardiv vor parcurge înfrățirea și alungirea tulpinii, cu o vigurozitate și uniformitate medie și slabă, precum și o densitate mai redusă, în special pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de rapiță, în funcție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, își va continua înflorirea, precum și formarea silicvelor și a boabelor în silicve.
Floarea-soarelui se va afla la germinare, răsărire și la apariția primei perechi de frunze, în majoritatea regiunilor, mai avansate fiind culturile aflate la înfrunzire.
La cultura de porumb, predominante vor fi germinarea și răsărirea, precum și formarea frunzei a 3-a. Pe suprafețele cu deficite de apă în sol, din sudul, sud-estul și estul țării, răsărirea va fi neuniformă, fiind posibilă apariția de goluri în culturi și chiar de semințe negerminate.
Sfecla de zahăr își va continua germinarea, răsărirea, precum și dezvoltarea primelor frunze ale rozetei.
În aproape toate bazinele specializate, la cartof se vor înregistra încolțirea și răsărirea, iar la soiurile timpurii, formarea și creșterea lăstarilor.
Speciile timpurii de sâmburoase (cais, cireș, piersic, vișin) se vor afla în fazele de legare, creștere a fructelor și înfrunzire, iar la semințoase (măr, păr, gutui) se va semnala înflorirea și legarea rodului.
La vița de vie se vor semnala înfrunzirea și creșterea lăstarilor în aproape toate podgoriile, iar în cele din jumătatea de sud a țării se va continua înflorirea.
Per ansamblu, condițiile agrometeorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, prașile manuale și mecanice, tratamente fito-sanitare etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

Recomandări de specialitate:
• Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor în culturile de câmp;
• Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
• Efectuarea udărilor în vegetație la speciile de toamnă și de „răsărire” la culturile de primăvară;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii și livezi.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?