BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică • perspective agrometeo pentru luna februarie

Publicat: 13 ianuarie 2017 - 18:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: luna februarie 2017 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în aproape toată țara, exceptând regiunile nordice și centrale, unde local, regimul termic al aerului va fi mai scăzut decât în mod obișnuit.

Cantitățile lunare de precipitații prognozate vor avea o tendință spre excedent în zonele centrale și vestice, iar în restul țării, precipitațiile vor fi apropiate de mediile multianuale.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La sfârșitul lunii februarie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul și centrul Dobrogei, se vor menține deficite moderate de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice
Culturile de câmp și pomi-viticole își vor continua starea de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale țării. Temperaturile minime negative din aer situate sub limitele biologice critice (-7...-10...-15oC) de rezistență a plantelor, în absența stratului protector de zăpadă, vor accentua gradul de vătămare a aparatului foliar la speciile de toamnă, îndeosebi în zilele cele mai reci. Totodată, va fi posibilă afectarea viabilității mugurilor de rod la pomii fructiferi și la vița-de-vie, în funcție de intensitatea și de durata gerului (>3 zile consecutive), în special în plantațiile din centrul și nordul țării. În general, starea de vegetație a culturilor de toamnă semănate în epoca optimă se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă, în semănăturile întârziate fenologic.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor înregistra răsărirea, apariția frunzei a treia și înfrățirea, la nivelul întregii țări.
Cultura de rapiță înființată în epoca optimă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, în aproape toată țara.
În cea mai mare parte a plantațiilor, speciile pomicole și viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ.
În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilității plantelor la culturile de toamnă, precum și a elementelor de rod la speciile pomicole și viticole;
• Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol;
• Aplicarea îngrășămintelor organice în plantațiile pomi-viticole;
• Administrarea de îngrășăminte minerale pe bază de azot și de potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

 


ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Gheorghe STĂNCĂLIE
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?