Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Producţie bună la rapiță cu tehnologia de semănat la 70 cm

Publicat: 07 iulie 2022 - 10:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Despre Alexander Degianski, unul dintre cei mai performanţi fermieri din Banat, revista noastră a mai scris. O facem din nou pentru că a înregistrat o producţie frumoasă la cultura de rapiţă... „anormală”, aşa cum îi spune el.      

Producţie bună cu tehnologia de semănat la 70 cm Alexander Degianski_b

O producţie frumoasă la o cultură... „anormală”!  

      

A avut semănată o parcelă de puţin peste 20 de hectare pe care a aplicat o tehnologie de semănat avansată, spaţiată şi aerisită care a asigurat optimizarea nutriţiei plantelor. O testează de doi ani şi  rezultatele sunt mai mult decât promiţătoare.     

„Am recoltat rapita anormală, semănată la 70 cm distanţă între rânduri şi rezultatele sunt superbe! 92.400 kg recoltate de pe 22,1 ha înseamnă o medie de 4.180 kg/ha. Momentan, pe rapiţa convenţională avem o medie de aproximativ 3.300 kg/ha”, şi-a anunţat fanii şi urmăritorii pe o reţea de socializare, cultivatorul. 

 

O tehnologie simplă şi de succes

 

Potrivit fermierului, tehnologia e simplă. După ce a pregătit agronomic sola - aşa ca pentru rapiţă! - cu un cultivator de mirişte (gruber), urmată de un disc -, în toamnă a fertilizat terenul cu îngrăşământ chimic complex NPK: 8-32-0, în cantitate de 180 kg/ha. Apoi a semănat 35 bg/m² sămânţa hibridă de rapiţă de la BASF - INV 1188 – un hibrid cu potențial ridicat de producție, viguros şi rezistent la frângere şi la Phoma, grație genei Rlm7. 

Erbicidarea s-a realizat în preemergenţă cu clomazon şi metazaclor, iar protecţia împotriva afidelor cu  cipermetrin. 

 

În primăvară, fertilizarea s-a realizat într-o singură fază cu uree 220 kg /ha, urmată de o succesiune de tratamente fitosanitare: 

1. cu tebuconazol pentru Phoma şi cipermetrin pentru Ceuthoryncus la alungirea tulpinii;

2. cu tau-fluvalinat pentru Melighetes la începutul înfloritului;

3. cu boscalid la sfârşitul înfloritului.

 

În ferma de la Giulvăz, timişanul a cultivat aproape 1.000 de hectare, cu hibrizi de rapiţă performanţi, stabili, toleranţi la boli și rezistenţi la scuturarea boabelor, marca Dekalb (Bayer), InVigor (BASF) şi LG.

Cultura a necesitat cheltuieli de producţie mari mari cu 40 la sută, în comparaţie cu sezonul trecut, care s-au dus undeva la 6.500 de lei pe hectar.  

Alexander Degianski pune zilnic multă pasiune şi dragoste pentru agricultură! Nu dă sfaturi nimănui, doar împărtăşeşte, atât greutăţile, cât şi bucuriile vieţii din fermă! 

Şi reuşeşte!

 

Marian MUŞAT

 

Vizualizat: 2762 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?