Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Potop în ferma lui Baciu

Publicat: 11 iunie 2017 - 21:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o zi de 13 mai, în ferma liderului LAPAR, din comuna Dămieneşti, judeţul Bacău, din cer au căzut, în numai o oră, peste 120 l/mp de precipitaţii. Peste o mie de hectare au fost sub potop. Zona este colinară şi efectul de torent a măturat, practic, terenul. 

Într-un moment de panică, printre şuvoaiele care-i măcinau munca, Laurenţiu Baciu l-a sunat pe Petre Daea. Ministrul Agriculturii l-a ascultat, apoi instantaneu a hotărât să meargă în ferma liderului LAPAR ca să vadă la faţa locului ce e de făcut. Vizita nu a fost împărtăşită nici măcar celui ce avea să fie „călcat” de ministru. Petre Daea mai trecuse prin Bacău, dar nu a intrat în ferma liderului LAPAR, declamând: „voi veni atunci când nu te vei aştepta şi când nu mă vei aştepta!”. Aşa se face că, dacă în după-amiaza de vineri ministrul era prin sudul judeţului Dolj, sâmbătă ajunsese deja în Bacău. A trecut mai întâi pe la centrul judeţean APIA, unde depunerile de cereri erau în grafic. Ministrul l-a întâlnit şi pe directorul DAJ, dar şi pe tânărul director OSPA Bacău, care era la muncă împreună cu doi ingineri în pedologie, pensionari.

Potop în ferma lui BaciuClick pe poza pentru galerie!

În Dămieneşti, intemperiile naturii parcă l-au ales doar pe liderul LAPAR
Laurenţiu Baciu chiar a glumit amar spunând că eu l-am blestemat. Ca treaba să fie oablă, abia la plecarea de la sediul APIA Bacău spre ferma preşedintelui LAPAR, ministrul l-a sunat şi l-a întrebat pe Baciu unde e. Acesta era în fermă, acolo unde are şi locuinţa. Deşi obosit şi cu faţa vizibil brăzdată de îngrijorare, Laurenţiu Baciu a fost bucuros de venirea ministrului Agriculturii. Petre Daea şi-a luat cizmele şi deja celebra salopetă cu sigla APDRP şi a plecat cu maşina fermierului să vadă dezastrul. După ce a inspectat mai multe sole, Daea l-a încurajat şi a spus zâmbind: „e mai mult bine decât rău, domnule preşedinte, dar ar fi bine să plouă acum liniştit, ca să spele plantele şi vârfurile de creştere”. Unde era semănat proaspăt, a căutat seminţele, care erau deja încolţite. În multe zone ploaia spălase tot. În altele rămăseseră albii de torent care brăzdau sinuos printre plantele de porumb sau de floarea-soarelui proaspăt iţite.

Aşa fermier, aşa lider
După inspecţia de pe terenul afectat de ploaia diluviană, ministrul Agriculturii a purces în curtea fermei preşedintelui LAPAR, unde a vizitat flota de utilaje care, conform afirmaţiilor lui Laurenţiu Baciu, nu au fost achiziţionate prin proiecte europene: „Am făcut doar un proiect pe vremea lui Daniel Constantin şi mi s-au pus numai piedici, aşa că am renunţat să mai accesez fondurile europene”. Interesant este că depozitele de cereale au instalaţia de uscare a seminţelor alimentată cu gaze de sondă. „Era culmea să aduc gazul cu cisterna, când conducta trecea pe la poartă!”, a povestit Baciu cum a reuşit să-i convingă pe cei care produc gazul chiar pe dealurile din zonă să-l racordeze la sursă.
Ferma dă senzaţia de ordine şi profesionalism. Baciu este un fermier puternic şi priceput. Un om care a transformat de multe ori suferinţa în fericire şi neajunsurile în atuuri. Dar mă opresc aici, căci va spune lumea că Laurenţiu Baciu şi-a pierdut un critic, pe subsemnatul. Si nu este cazul! Asta pentru că vreau ca, într-o bună zi, liderul LAPAR să fie precum fermierul Baciu.


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 428 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!