Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pagubă totală în ferma de la Fântânele… secate!

Publicat: 05 octombrie 2020 - 10:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La un deceniu de când a preluat ferma de la tatăl său, tânărul inginer agronom Cornel Basalic, din satul Fântânele, comuna gălăţeană Scânteieşti, a prins cel mai negru an din agricultură. 

“Rezultatele de producţie au fost numai cu minus. Nu am recoltat nimic, nici la grâu, nici la porumb. La floarea-soarelui am ieşit cu vreo 300 kg/ha. Şi cum am avut costuri de circa 2.700 lei/ha, vă puteţi da seama cât sunt pierderile”, ne-a declarat agronomul.

Ferma cuprinde 233 ha, parte proprietate, parte preluate în arendă. Paradoxul este că în satul al cărui toponim este Fântânele, pământurile nu au beneficiat de nicio picătură de apă de mai bine de jumătate de an!

 

ZERO PRODUCŢIE

 

ferma cornel basalic floare_b 

Cornel Basalic a cultivat 50 ha cu grâu, 80 cu porumb şi pe restul a avut floarea-soarelui. Comisia venită de la Direcţia Agricolă a constatat o calamitate de sută la sută la grâu şi la porumb şi de 90% la floarea-soarelui.
În anii normali realizase şi 6.000 kg/ha la grâu şi 3.400 kg/ha la floarea-soarelui. Porumbul nu se prea face; nu este o zonă prielnică cultivării păpuşoiului. Neavând apă şi nici condiţii agrotehnologice optime, Cornel Basalic nu poate înfiinţa loturi semincere, care ar rentabiliza ferma.
“Nu deţinem o suprafaţă prea mare, dar pentru familia noastră e foarte bine. Nu avem angajaţi, este o fermă de familie, lucrez împreună cu tatăl meu - Ştefan - şi cu fratele meu -Marin”, a precizat agricultorul.

 

ÎNCĂ O CAMPANIE COMPROMISĂ

 

Cornel Basalic şi-ar fi dorit să prelucreze solul pentru semănăturile de toamnă, dar nu se poate; terenul este foarte uscat şi utilajele agricole nu pot face o lucrare de calitate.
Îşi programase să semene vreo 60 ha de orz şi grâu de toamnă. De rapiţă nici nu putea fi vorba. Dacă până în 20 octombrie nu va ploua cel puţin 30-40 litri/mp, agricultorul va renunţa la culturile de toamnă. Aşadar, sezonul agricol 2020-2021 va începe cu stângul.

ferma cornel b porumb_b 

 

CHELTUIELI REDUSE LA MAXIM

 

„Începând cu acest an, ţinem în frâu cheltuielile, le reducem la maximum. Ne-am propus să economisim combustibilul lucrând cu utilaje mai performante şi cu cât mai puţine treceri. Pentru culturile de primăvară lucrăm, în general, cu plugul; pentru cele de toamnă, nu mai întoarcem brazda, intrăm cu un disc mai greu.
De asemenea, vom semăna hibrizi dintre cei mai buni la preţ; nu ne vom mai arunca la cei care costă 900-1.000 lei sacul! Vom reduce din tratamentele fitosanitare şi din cantităţile de îngrăşăminte; ne vom face treaba în limita tehnologiilor de producţie mai puţin intensive”, a susţinut cultivatorul din Galaţi.

 

ARENDĂ DE... ÎMPRUMUT!

 

colaj cornel basalic_b

Pentru a putea da arenda proprietarilor de teren, fermierul se va împrumuta la bănci. Are teren preluat de la nemţii care au cumpărat mii de hectare în zonă; plăteşte circa 150 euro hectarul. Anul acesta va încerca să renegocieze, ţinând cont că nu a fost un an agricol prielnic.

Am avut un an extraordinar de greu, am întors şi o parte din floare, iar la porumb am sfârşit prin a tăia cocenii pentru animale. Nici tatăl meu, care a înfiinţat ferma în anii ’90, nu s-a mai confruntat cu asemenea situaţie: să se usuce grâul în primăvară!
CORNEL BASALIC
Fermier din Fântânele - Galaţi

un articol de
Marian MUŞAT

Vizualizat: 16449 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?