Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Opt ani porumb în monocultură!

Publicat: 15 august 2017 - 10:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asolamentul este foarte important în prevenirea şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor la culturile de cereale. Sunt însă fermieri care pe aceeaşi solă înfiinţează ani de zile aceeaşi cultură.

Gheorghe_Tutuianu_bGheorghe Ţuţuianu, de pildă, are anumite suprafeţe pe care ani de zile însămânţează doar porumb. „Deşi sunt adeptul tehnologiei minimum tillage, nu o aplicăm în fiecare an. Am parcele în care merg şapte-opt ani cu porumbul în monocultură. Nu am schimbat hibridul, nici schema de tratamente, iar producţiile nu par să aibe de suferit”, ne-a mărturisit fermierul care lucrează 4.500 de hectare în Câmpia Bărăganului.

Dacă la porumb preferă în special pe hibrizii consacraţi de la companii străine, în cazul grâului acesta cultivă în proporţie de 90 la sută soiuri româneşti. „Când îmi spunea un coleg de la Călăraşi că a făcut 8 tone cu Dropia nu mi-a venit să cred şi am ajuns să recoltez şi eu la fel”, susţine administratorul societăţii Lux Com SRL.

Pe lângă răţişoara porumbului, dăunător care provoacă mari pagube în zona de sud a ţării, Gheorghe Ţuţuianu s-a confruntat în primăvară şi cu o invazie puternică de Ceutorhynchus, în cultura de rapiţă. Şi chiar dacă a reuşit să intervină la timp pentru a nu compromite în mod semnificativ recolta, producţia de rapiţă a fost diminuată anul acesta cu cel puţin o tonă din cauza sclerotiniei, o boală comună la floarea-soarelui, rapiţă şi soia.

Vizualizat: 2363 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?