„Acordaţi atenție micilor producători de hrană! Ar fi dramatic dacă situația lor în timpul pandemiei CoVid-19 s-ar deteriora”, avertizează economistul șef al FAO. Ce propune înaltul funcționar?
Maximo Torero Cullen, economistul șef al Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cere guvernelor să acorde atenție micilor producători.
Acesta propune două soluții:
Maximo Torero Cullen a avertizat, într-un interviu publicat pe site-ul instituției, că, în mod paradoxal, micii fermieri din țările în curs de dezvoltare pot fi afectați de insecuritate alimentară, chiar dacă aceștia sunt producători de hrană. Una dintre explicații este aceea că în timpul unei crize majore, veniturile lor sunt scăzute. Totodată, Torero Cullen spune că ”ar fi dramatic dacă situația lor în timpul pandemiei CoVid-19 s-ar deteriora și mai mult, fiindcă le-ar scădea capacitatea de a furniza produse agricole tocmai într-o perioadă când avem cea mai mare nevoie de ele”. De aceea, economistul șef susține că guvernele trebuie să le arate o mare atenție.
Economistul șef al FAO a observat comportamentul cumpărătorilor din Italia (sediul instituției se află la Roma) și a constatat că aceștia și-au făcut multe provizii de paste făinoase, dar nu și de legume și pește, mărfuri perisabile. Producătorii de legume și pescarii au în acest caz de pierdut. Ce ar trebui făcut pentru ei, care au nevoie de lichidități ca să poată cultiva mai departe în acest sezon?
Torero Cullen propune ca băncile care acordă împrumuturi acestor fermieri să renunțe în această perioadă la comisioanele bancare și să prelungească termenele pentru rambursarea creditului. Investitorii cu disponibilități de capital ar putea investi banii în unități de procesare din categoria mică și mijlocie, iar guvernele ar putea achiziționa de la acești mici producători alimentele necesare pentru aprovizionarea rezervelor de stat folosite în scopuri umanitare.
sursa foto: globalimpactnews.com
„Din cauza închiderii drumurilor, fermierii nu mai au acces la magazine ca să cumpere inputuri și nici la piețe ca să-și vândă marfa. În același timp, nici muncitorii sezonieri nu se mai pot deplasa”.
Maximo Torero Cullen
economist șef al FAO
Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN atrage atenţia asupra riscului major ca populaţia să rămână fără pâine! Scanează codul QR și află de ce a ajuns ROMPAN la această concluzie îngrijorătoare!
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)