Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Motive de satisfacţie pentru Gheorghe Ţuţuianu

Publicat: 12 decembrie 2017 - 17:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sezonul agricol recent încheiat a adus anumite beneficii pentru societatea Lux Com SRL, administrată de Gheorghe Ţuţuianu, în condiţiile în care atât producţia obţinută cât şi preţul de valorificare la unele culturi s-au situat într-o marjă bună de profit.

"Ne-am confruntat cu multe provocări, în sensul că au apărut foarte multe boli care au trebuit combătute. De asemenea, şi-au făcut simţită prezenţa mulţi dăunători. Am fost obligaţi să intervenim de multe ori cu aplicarea de tratamente. Iar pentru asta a trebuit să găsim momentul optim ca să obţinem o eficienţă maximă şi costuri minime", ne-a declarat Octavian Groza, agronomul fermei din judeţul Călăraşi.

recoltat_rapita_bÎn ceea ce priveşte recolta sezonului recent încheiat, la grâu nu s-a coborât sub 7 tone media la hectar, în timp ce la porumb producţia a fost de 12 tone pe parcelele cele mai slabe, iar pe anumite suprafeţe s-a atins o medie de 14 tone la hectar. Deşi şi-au propus să obţină măcar 4 tone de rapiţă la hectar, în final reprezentanţii Lux Com au trebuit să se mulţumească cu doar 3.600 kg.

"S-a simţit faptul că nu am putut efectua ultimul tratament, la înflorire. La rapiţă este nevoie să combatem sclerotinia în perioada înfloririi. Ori nefăcând acest tratament am înregistrat un atac destul de puternic, ceea ce a grăbit maturarea seminţelor la plantele atacate, în comparaţie cu cele sănătoase. Am avut boabe mai mici, şistave, iar producţia a scăzut cam cu 500-600 de kg la hectare", susţine Octavian Groza.

În schimb, pe cele 310 hectare cultivate cu soia, din care 10 hectare alocate exclusiv pentru producţia de sămânţă, s-a obţinut (în sistem neirigat!) o medie la hectare de 2.800 kilograme, iar la floarea-soarelui în cultura a doua s-a înregistrat o medie de 1.500 kg la hectar. "Asta înseamnă că măcar 900 kg a fost beneficiu", ne asigură directorul tehnic.

Vizualizat: 2226 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?