Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

La 10 lei litrul, motorina gripează motorul campaniei de primăvară

Publicat: 09 martie 2022 - 15:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania agricolă din această primăvară este una extrem de grea şi costisitoare. Cultivatorii se confruntă zilele acestea cu lipsa umidităţii în sol, dar şi cu evoluţia în spirală a preţului la motorină într-o perioadă scurtă de timp. Despre îngrăşăminte nu mai aducem aminte.  

„Am făcut lucrări intermediare de pregătirea semănatului, încercăm să ne adaptăm la condiţiile astea, la ce se întâmplă pe câmp, că nu plouă. Încercăm cât de mult putem să conservăm apa, realizând cât mai puţine lucrări, cu minim de treceri ale utilajelor. Costurile de producţie vor fi mari, vă daţi seama? Acum doi ani de zile era litrul de motorină la 4,30 lei, acum în acest moment a depăşit 8 lei pe litru, conform Monitorului Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei. Şi, în opinia mea, va creşte până la 10 lei în câteva zile. Noi, fermierii, suntem lăsaţi singuri, cum sunt ucrainenii în faţa războiului”, susţine Constantin Epure, fermier din Vâlcea.

PREÅ¢UL MOTORINEI... A EXPLODAT! (1)_b

Constantin Epure nu vede nimic din partea statului român că s-ar pregăti pentru un dezastru. Sunt evidente schimbările, însă nici statul nu are nicio reacţie, dar nici mediul asociativ din România nu se pronunţă.

Agricultorii nutresc speranţa că APIA le va vira în cont acciza la motorină la timp, (1,630 lei/litru),astfel încât să poată derula până la bun sfârşit lucrările campaniei însămânţărilor primăvară.

*

Barilul de ţiţei era tranzacţionat (8 martie a.c.) la 124,20 USD (ICE Atlanta), cu o tendinţă de creştere de 4,90%, mai mult cu circa 20 de dolari faţă de începutul lunii, conform cotaţiilor bursiere BASF.

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?