Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În vest, fermierii renunţă la plug!

Publicat: 19 septembrie 2017 - 11:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schimbările climatice, de care se tot vorbeşte de ceva timp, nu mai este un fenomen izolat, acestea afectează activităţile agricole în toate sectoarele, forţând fermierii să-şi schimbe modul de lucru.

Dan Herţeg a adoptat în ultimii ani metode noi de agrotehnică, pentru a ţine sub control seceta şi arşiţa, din cauza cărora a avut de suferit înclusiv anul acesta, încercând astfel să limiteze cât mai mult pierderile de recoltă. "Am încercat să eliminăm din ce în ce mai mult plugul. Îl mai folosim la culturile de primăvară", ne-a mărturisit fermierul arădean.

Dan_Herteg-utilaje-02_bÎn opinia sa, cea mai mare provocare pentru viitor în agricultură va fi păstrarea apei în sol, prin măsuri de agrotehnică. "E de preferat să lucrezi terenul în mod superficial, întorcând brazda la 20-25 cm. Un teren curat de buruieni, fertilizat cum trebuie te poate scăpa de multe bătăi de cap. E foarte important ca după recoltat să faci o trecere ca să închizi brazda. Să închizi porii solului, să nu laşi să se evapore apa. Noi facem asta prin scarificare", susţine administratorul societăţii Agro Raluca, din localitatea Semlac.

Lipsa de precipitaţii este marea problemă cu care se confruntă acesta. "Ne trezim că plouă o dată 30 de litri şi apoi o lună-două nu avem nici un litru de apă. Iar acum zece ani aveam o dispersie mult mai bună a precipitaţiilor pe tot parcursul sezonului. Precipitaţiile erau mai dese şi nu lăsa pământul să se încingă atât de tare. Vă daţi seama ce stres este pe plante", ne spunea recent Dan Herţeg.

Vizualizat: 7524 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?