Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În atenția fermelor mari!

Publicat: 02 mai 2017 - 18:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• standarde noi de mediu pentru pasăre și porc 

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat recent concluziile privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT - Best Available Techniques, în limba engleză) pentru diminuarea impacului asupra mediului înconjurător al activității asociate creșterii intensive a păsărilor de curte și a porcilor.

Managementul nutrițional, adăpostul animalelor și gestionarea gunoiului de grajd au fost principalele aspecte luate în vizor de autoritățile europene în domeniu, pentru a asigura în viitor o mai bună prevenire a emisiilor de gaze cu efect de seră.

94% din emisiile de amoniac provin din agricultură
Pentru prima dată la nivelul întregului bloc comunitar, se discută oficial despre o limitare a emisiilor de amoniac în aer din interiorul adăposturilor pentru animale și a cantității de azot și de fosfor din excremente, pentru șase categorii de porci sau păsări de curte. Astfel, se poate reduce impactul asupra mediului exerciat de marile ferme de păsări de curte și de porci, care fac obiectul noilor cerințe. Stabilirea acestor noi limite privind emisiile va contribui la punerea în aplicare a noii Directive privind plafoanele naționale de emisie, a Directivei privind nitrații și a Directivei-cadru în domeniul apelor.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, agricultura este responsabilă pentru 94% din emisiile de amoniac. Nivelele excesive de amoniac sunt legate de efectele negative asupra ecosistemelor acvatice, cum ar fi râurile și lacurile, deteriorarea pădurilor, într-o anumită măsură chiar și asupra culturilor și altor suprafețe acoperite cu vegetație, reducerea calității apei și a aerului și, nu în ultimul rând, sunt considerate un precursor al particulelor fine secundare, la fel de nocive.

Exploatațiile vizate
Concluziile BAT reprezintă baza tehnică pentru autoritățile naționale din țările membre UE pentru a stabili condițiile de autorizare a fermelor mari de păsări de curte sau de porcine. Sunt vizate în mod direct unitățile care asigură un spațiu de creștere pentru 40.000 de păsări de curte, 2.000 de porci pentru reproducție (cu greutatea peste 30 kg) sau 750 de scroafe. În termen de patru ani, autoritățile trebuie să se asigure că sunt reexaminate condițiile de autorizare pentru exploatațiile în cauză și, dacă este necesar, acestea vor fi actualizate. În cazul în care autoritățile folosesc concluziile BAT pentru stabilirea condițiilor de autorizare la cel mai scăzut nivel al intervalelor de emisie indicate, acest lucru poate conduce o reducere considerabilă a emisiilor de amoniac de care se fac responsabile marile unități de creștere a speciilor de animale care fac obiectul noilor standarde privind mediul.

Aceleași condiții pentru toate statele membre UE
În lipsa unor dispoziții contrare, nivelurile de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile pentru emisiile atmosferice indicate în prezentele concluzii privind BAT se referă la masa de substanțe emise per spațiu pentru animal, pentru toate ciclurile de creștere efectuate în cursul unui an (și anume, kg de substanță/spațiu pentru animal/an). Toate valorile concentrațiilor exprimate ca masă de substanțe emise pe unitatea de volum în aer se raportează la condițiile standard (gaz uscat la o temperatură de 273,15 K și la o presiune de 101,3 kPa).
În plus față de standardele pentru emisiile de amoniac în aer din adăposturi pentru animale, probleme de mediu cum ar fi emisiile de praf, miros și zgomot au fost amănunțit analizate de specialiștii europeni. Prezentele concluzii privind BAT se aplică fără a aduce atingere altor acte legislative relevante, de exemplu cele privind bunăstarea animalelor.
Prin această nouă abordare, se urmărește atingerea unui nivel ridicat de protecție a mediului în ansamblul său, în condiții viabile economic și tehnic. Concluziile formulate acoperă nu numai nivelurile de emisie și alte performanțe de mediu ale mai multor tehnici de producție, ci includ și standarde pentru modul în care se utilizează tehnologia și felul în care sunt proiectate instalațiile, cum sunt acestea construite, întreținute, exploatate și scoase din uz.

 

MANAGEMENTUL NUTRIȚIONAL
Pentru a reduce azotul total excretat și, prin urmare, emisiile de amoniac, satisfăcând în același timp nevoile nutriționale ale animalelor, BAT prevăd utilizarea unui regim alimentar și aplicarea unei strategii nutriționale care include una dintre tehnicile următoare:
- reducerea conținutului de proteine brute prin utilizarea unui regim alimentar echilibrat în azot, bazat pe necesitățile de energie și de aminoacizi digestibili;
- hrănirea în mai multe etape, cu asigurarea unui regim alimentar adaptat cerințelor specifice ale perioadei de producție;
- adăugarea unei cantități controlate de aminoacizi esențiali la un regim alimentar cu un nivel scăzut de proteine brute (în cazul acesta aplicabilitatea poate fi limitată dacă furajele cu un conținut scăzut de proteine nu sunt accesibile din punct de vedere economic, iar în condițiile producției animaliere ecologice, aminoacizii sintetici nu se utilizează);
- utilizarea de aditivi furajeri autorizați, care reduc azotul total excretat.

 


ROMÂNIA ȘI RUSIA: PRIMELE ACȚIUNI DE PROMOVARE A SORGULUI EUROPEAN
După organizarea, în luna noiembrie 2016, a primului Congres European al Sorgului, în România, Federația Națională a Producției de Semințe de Porumb și de Sorg (FNPSMS) a lansat programul de promovare a sorgului la nivel european, informează MAIZ’EUROP’ Group, în Buletinul de știri al Federației. Proiectul are cinci țări-țintă: Franța, Spania, Italia, Bulgaria, România și două țări terțe: Rusia și Ucraina.
Primele acțiuni în cadrul programului, finanțat în mare parte din fonduri europene, vizează crearea în România și în Rusia, încă din această vară, de loturi demonstrative, în județele Ialomița și Olt (România) și în regiunile Krasnodar, Rostov, Saratov și Volvograd (Rusia). Câmpurile tehnice vor fi semănate cu sorg-boabe și sorg furajer din material genetic autohton și străin, pentru a ilustra diversitatea ofertei de hibrizi. Culturile vor fi urmărite și evaluate pe tot parcursul perioadelor de vegetație, în special în privința unor aspecte ca influența densității semănatului asupra producției medii sau rezistența la cădere.
În România, conform datelor APIA, ar fi cultivate cu sorg aproximativ 15.000 de hectare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (185) din 1-14 mai 2017

 

Vizualizat: 578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?