Un articol din revista Ferma trata un subiect foarte delicat, explicând cu ce diferă o vacă ce produce peste 100.000 litri de lapte de vacile cu producții obișnuite. Fermierii din străinătate sunt familiarizați cu astfel de exemplare. Și la noi în țară există vaci cu producții extraordinare, iar fermierii nu trebuie să uite că unul dintre factorii tehnologici foarte importanți este furajarea acestor vaci.
Mulți fermieri sunt tentați, mai ales după ce vizitează expoziții zootehnice care expun astfel de vaci, să își populeze ferma cu exemplare performante. Animale scumpe, dar care pentru exteriorizarea potențialului productiv au nevoie de o întreținere și de o furajare corespunzătoare.
Cum furajăm vacile cu producții de peste 100.000 de litri de lapte?
O astfel de vacă are un metabolism general crescut (predomină catabolismul), funcții intense ale organelor interne, digerarea hranei este de 1,5 ori mai rapidă și perioadele de rumegare în 24 de ore se repetă de mai multe ori comparativ cu vacile cu producții scăzute. De asemenea, acestea utilizează mai bine hrana ingerată pentru producția de lapte.
În practica hrănirii vacilor cu producții mari de lapte o importanță deosebită o are structura rației. În SUA, la vacile cu producții de peste 6000 litri de lapte, furajele de volum reprezintă 60-64%, iar concentratele 36-40%. În Franța, la producții de peste 25 litri de lapte/zi, raportul concentrate - voluminoase este de 50/50; furajele voluminoase de foarte bună calitate pot reprezenta 60%. În funcție de evoluția curbei de lactație, concentratele pot reprezenta 60% la începutul lactației, 40% la mijlocul lactației și 25-30% spre sfârșitul perioadei de lactație și în perioada de repaus mamar.
De asemenea, este foarte importantă buna pregătire pentru fătare și asigurarea unei perioade de repaus mamar (75-90 zile). Înțărcarea acestor vaci este dificilă, fiind necesar ca, pe lângă reducerea numărului de mulsori, să se realizeze modificarea structurii rației (reducerea sau chiar excluderea concentratelor și înlocuirea unei părți din fibroase cu furaje grosiere).
După înțărcare trebuie să se revină treptat la o hrănire abundentă și completă, utilizându-se furaje cu digestibilitate ridicată și concentrate cu efect laxativ (tărâțe de grâu, făină de ovăz), reprezentând 25-30% din structura rației. Această recomandare se bazează pe obișnuirea microsimbionților cu cantități mari de concentrate, care permit diminuarea semnificativă a pierderilor în greutate și susținerea unor producții mari de lapte.
Alimentația se face diferențiat, pe anotimpuri:
- iarna, rația va cuprinde: fibroase - 7-10 kg (50% leguminoase); rădăcinoase - 35-40 kg; furaje murate - 40-45 kg și concentrate - 0,3-0,35 kg/litrul de lapte.
- pe timpul verii se vor administra: furaje verzi - 70-100 kg și concentrate - 0,3 kg/l lapte. În amestecurile de concentrate vor fi introduse furajele minerale: cretă furajeră - 80-100 g; fosfați - 50-60 g și sare - 50-75 g.
Rațiile pentru vacile cu producții mari de lapte se vor întocmi individual și se vor împărți în patru-cinci tainuri.
La un consum zilnic de 47 kg de amestec furajer unic (AFU), o vacă ingeră: 9,4 kg de fân lucernă; 27,8 kg siloz de porumb; 7 kg porumb uruit; 2,3 kg șrot de floarea-soarelui; 94 g sare; 282 g fosfat dicalcic și 94 g premix vitamino-mineral.
Pentru un efectiv de zece capete, aceste cantități se multiplică cu zece, după care prin cântărire și după o preparare specifică (de exemplu boabele de porumb se macină, fânul se toacă etc.), toate componentele se introduc în remorca amestecător, iar după omogenizare pot fi administrate vacilor de lapte.
În tabelul 1 este prezentată o rație pentru o vacă în greutate de 650 kg, cu o producție de lapte de 35 l/zi cu 3,8-4% grăsime. Rația este pentru perioada de stabulație, în care vacile au intrat deja, furajarea făcându-se cu furaje conservate. În rație sunt folosite componente furajere care pot fi produse sau achiziționate de orice fermier.
În tabelul 2 avem o structură de AFU, aferentă rației din tabelul 1, structură alcătuită pe bază de fân lucernă, siloz de porumb, uruială de porumb, șrot de floarea-soarelui, fosfat dicalcic, sare și premix vitamino-mineral.
Lavinia ȘTEF
foto: Alex TĂȘEDAN - Lacto Vest
TABEL 1 - RAȚIA UNEI VACI ÎN GREUTATE DE 650 KG, CU 35 LITRI/ZI
NOTĂ: SU - substanță uscată; UFL - unitatea furajeră lapte; PDIN - proteină digestibilăi ntestinală în funcție de nivelul de azot din rație; PDIE - proteină digestibilă intestinală în funcție de nivelul de energie din rație; Ca - calciu; P - fosfor
TABEL 2 - AMESTEC FURAJER UNIC
Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017