Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fertilizarea complexă şi diversificată a culturilor

Publicat: 20 august 2018 - 15:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În compoziţia masei vegetale a culturilor agricole, elementele C, O şi H extrase din CO2 şi apă reprezintă 97-98%, iar substanţele minerale preluate din sol sau din fertilizarea foliară ocupă numai 2-3%. Totuşi, aceşti nutrienţi minoritari au un rol important în nivelul şi calitatea recoltelor. 

Dacă ne gândim numai la o producţie de porumb de 10 tone/hectar, care este uşor realizabilă cu genetica actuală (s-au obţinut peste 20 t/ha), la consumul obişnuit de NPK ar însemna circa 300 kg N, 150 kg P2O5 şi 200 kg K2O, adică 600 kg/ha substanţă activă de aplicat. Desigur, se scad cantităţile existente în sol, conform cartării agrochimice. Dar trebuie avut în vedere şi faptul că nu este valorificată întreaga cantitate de îngrăşăminte administrată.
Mai trebuie precizat că dacă la nivelul producţiilor de 3-5 t/ha se afirmă că solurile noastre conţin suficient potasiu (K), la nivelul producţiilor de 8-10-12 t/ha, se simte carenţa de potasiu.
Potasiul are rol important în viaţa plantelor, unde activează peste 40 de enzime respiratorii, contribuie la sinteza hidraţilor de carbon, a lipidelor şi la transportul lor, creşte rezistenţa la ger şi la cădere şi menţine turgescenţa celulelor, reducând consumul de apă, şi creşte rezistenţa la secetă.

Fertilizare_b

O analiză agrochimică generală interesantă
Probe de sol din câteva ferme din ţara noastră, analizate în Franţa, au arătat că:
- în sol există materie organică;
- este foarte slabă activitatea microbiologică din sol;
- pH-ul are tendinţa spre acidifiere;
- există foarte mare carenţă de fosfor.
Starea de tasare-compactare a solurilor noastre face ca activitatea microbiologică să fie slabă, iar carenţa mare de fosfor a fost de mult timp sesizată şi de agrochimiştii noştri.
Rolul fosforului în metabolismul plantelor, în fotosinteză şi respiraţie, în biosinteza glucidelor, lipidelor, fosfotidelor şi enzimelor este binecunoscut.
Fosforul este responsabil cu înmagazinarea şi transportul energiei, fiind component al ADP şi ATP (adenozintrifosfat). De aceea fosforul nu trebuie să lipsească din sol şi din nutriţia plantelor.
Trebuie adăugată o apreciere mai recentă a specialiştilor care spun că la actualul nivel de producţii ridicate, sulful devine un element nutritiv indispensabil şi că el trebuie socotit macroelement alături de NPK. Sulful participă la sinteza aminoacizilor, a proteinei şi a clorofilei şi stimulează procesul de simbioză în formarea nodozităţilor.
Cunoscând conţinutul solului în elemente nutritive şi cerinţele culturilor agricole pentru aceste elemente, în funcţie de nivelul producţiei programate, se poate trece la o fertilizare raţională, echilibrată.

Ce îngrăşăminte putem utiliza şi care este acţiunea lor asupra plantei?
Diversitatea de tipuri de îngrăşăminte existente în prezent pe piaţă dă posibilitatea fiecărui fermier să asigure o fertilizare corespunzătoare condiţiilor din ferma sa. Mai trebuie menţionată multitudinea de îngrăşăminte foliare şi de substanţe cu rol biostimulator, care pot fi folosite în scopuri variate pentru creşterea şi îmbunătăţirea calităţii recoltelor.
Deşi prin frunze se asimilează doar 3-5% din totalul nutrienţilor, îngrăşămintele foliare pot contribui la sporirea producţiei cu 25-30%, deoarece sporesc capacitatea de asimilaţie radiculară prin efectul stimulator al ionilor şi moleculelor asimilate prin frunze. Aşa se explică creşterea coeficientului de valorificare a azotului din sol cu 6-18% şi a fosforului cu 6-9% prin aplicarea îngrăşămintelor foliare.
Îngrăşământul foliar Sun-Guard are capacitatea de a reduce evapotranspiraţia cu peste 35%. Îngrăşământul Bio Lithovit, obţinut din dolomită măcinată, care conţine 75% CaCO3, accelerează metabolismul plantelor, sporeşte fotosinteza şi reduce respiraţia prin închiderea stomatelor.
Lebosol este un fertilizant starter care se aplică pe sămânţă, conţine macro şi microelemente, precum şi aminoacizi care accelerează germinarea seminţelor şi răsărirea uniformă a plantelor.
Azo-Speed aplicat la grâu îmbunătăţeşte indicii de panificaţie prin creşterea conţinutului în proteină şi gluten, deoarece conţine sulf şi magneziu, care contribuie la creşterea conţinutului de clorofilă.
Când se întârzie însămânţarea grâului, se recomandă folosirea îngrăşămintelor starter care conţin fosfor şi zinc, precum şi acizi humici, care stimulează înrădăcinarea şi dezvoltarea puternică în toamnă. Există regulatori de creştere pentru cerealele păioase care scurtează distanţa dintre intrenodii şi îngroaşă pereţii paiului, prevenind căderea plantelor.
Terra-sorb Foliar conţine aminoacizi care stimulează creşterea concentraţiei sucului celular şi dezvoltarea sistemului radicular.
Trika Expert este un insecticid granulat care conţine şi îngrăşământ starter cu 7% N şi 35% fosfor.
RomAgroBiofertil este un amestec de bacterii care fixează N şi P în sol.

Tehnologii de cultură flexibile, fertilizări adecvate
Prin aplicarea unor tehnologii de cultură flexibile, se pot administra fertilizări adecvate diferitelor zone agricole şi diferitelor plante de cultură. Astfel, pentru corectarea pH-ului se aplică Calciprill; pentru reducerea consumului de apă se administrează Codicevo, pentru îmbunătăţirea activităţii microbiologice din sol se aplică Novatec Classic, Rootip etc.
De mare importanţă sunt îngrăşămintele cu eliberare treptată, controlată, pentru a evita pierderile prin levigare şi volatilizare. Acestea conţin inhibitori de nitrificare (DCD - Diciandiamidă), care acţionează asupra bacteriilor nitrificatoare - Nitrosomonas şi Nitrobacter - cărora le încetinesc activitatea şi în loc să elibereze azotul în 7-10 zile, îl elimină în 100-120 de zile, pe parcursul perioadei de vegetaţie. În acelaşi timp, valorificarea fosforului creşte de cinci ori.
Amesal 200N este un polimer sintetic care lasă fosforul în mod controlat la dispoziţia plantelor. Există îngrăşăminte granulate acoperite cu o peliculă semipermeabilă prin care pătrunde apa şi dizolvă nutrienţii treptat, în funcţie de temperatură şi umiditate.
La Năvodari se produce ureea NG (inhibitor nitrificare), precum şi Amosulf NG cu 33%N, 29%S, şi 0,46% NG. De asemenea, Bazic NG, Util San, Fill NPK (25:20:15).
La Mifalchim Oneşti se produce sulfonat tip MIF, care conţine sulf cu rol în îmbunătăţirea pH-ului şi fotosintezei, Azosulf ureea MIF - granule de uree acoperite cu sulf, Azisulfocalcica MIF ş.a.
La Filipeşti Bacău sunt produse îngrăşăminte inteligente care conţin Poliacrilat de Potasiu, care are capacitatea ca la o ploaie să acumuleze apa şi să o furnizeze plantelor pe parcursul a 3-4 săptămâni. Aici sunt produse şi îngrăşăminte foliare cu rol biostimulator ce conţin auxină, care accelerează fotosinteza şi creşterea plantelor.
Societatea Interagro furnizează îngrăşăminte lichide.
Mai putem menţiona fabrica de vermicompostare Biohumussol din Buzău, care transformă gunoiul de grajd în humus cu ajutorul râmelor roşii din California. Aici sunt produse şi o serie de îngrăşăminte foliare şi substanţe cu rol biostimulator, insecticide şi fungicide.
Desigur că în acţiunea de fertilizare nu trebuie scăpată din vedere aplicarea îngrăşămintelor organice şi folosirea cât mai eficientă a tuturor resturilor vegetale. Putem astfel conchide că fermierii au la dispoziţie o gamă largă de posibilităţi de fertilizare a culturilor agricole.

 

REGULA CELOR 4C: RECOMANDĂRILE USAMV CLUJ ŞI AZOMUREŞ
1) Alege TIPUL de îngrăşăminte în funcţie de cartarea agrochimică;
2) Alege DOZA aplicată în funcţie de rezerva de elemente nutritive din sol şi de producţia programată;
3) Alege MOMENTUL aplicării în funcţie de fazele critice şi de consumul maxim;
4) Alege MODUL DE APLICARE în funcţie de sistemul radicular.
La punctul 4 menţionăm că se găsesc diferite tipuri de maşini pentru administrarea îngrăşămintelor astfel: maşini care administrează îngrăşământul în doză vaiabilă; maşini cu posibilităţi de repartizare a îngrăşămintelor pe suprafaţă în funcţie de gradul de fertilitate; maşini care repartizează îngrăşământul sub sămânţă sau lateral la o anumită distanţă.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 594 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?