Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermierul norocos din Dragoş-Vodă!

Publicat: 25 octombrie 2020 - 09:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Daniel Rusu îşi pune ştiinţa agronomică în slujba agriculturii de un deceniu şi jumătate. Pentru el, sezonul 2019-2020 n-a fost nici uşor, nici reuşit, doar puţin... norocos!

Călărăşeanul Daniel Rusu a obţinut producţii mici, dar ceva mai bune decât alţi agricultori din zona sa. De aceea se consideră norocos. „Producţiile sunt scăzute în zona noastră, eu am avut porumb de 4.200 spre 5000 kg la hectar. De asemenea, la rapiţă, semănată pe 50 ha, m-am închis pe 2.000 kg/ha, iar la grâu (70 ha) cu puţin mai mult de 2.000 kg/ha, cu toate că în primăvară plecase foarte bine, spre 5-6 tone la hectar. Seceta şi diferenţele de temperatură au distrus multe dintre culturi! Faţă de fermierii din zonă, nu pot să mă plâng”, ne-a declarat fermierul.

collage daniel rusu_b 

O alegere bună

 

În ferma lui de la Dragoş-Vodă, o aşezare risipită în mănoasa câmpie a Bărăganului sudic, Daniel Rusu lucrează 280 de hectare. A semănat 15 ha de floarea-soarelui, după ce înfiinţase cultura porumbului, alegere care s-a dovedit a fi una bună, pentru că, beneficiind de ploaie, plantele au crescut şi s-au dezvoltat mult mai bine.
Fermierul din Călăraşi a recoltat porumbul cu două combine, terminând lucrarea aproape de sfârşitul lunii septembrie.

 

Start reuşit pentru cultura de rapiţă

 

Imediat după recoltat, a avut timp şi pentru a înfiinţa cultura de rapiţă pe 110 hectare, care a beneficiat din plin de precipitaţii, imediat după ce au ieşit semănătorile din câmp. „De mult nu am avut un start aşa de bun, plantele reuşind să răsară prin crusta formată. Acum rapiţa parcurge etapele de creştere şi de dezvoltare normale”, a precizat inginerul agronom Daniel Rusu.

Cultivatorul avea de gând să semene la începutul lunii octombrie, până în prima decadă (în epoca optimă de semănat), 30 de hectare cu orz şi 100 ha cu grâu, soiuri achiziţionate de la compania Saaten Union. Între timp a pregătit patul germinativ pentru culturile de toamnă. Cert este că terenul se prelucrează destul de greu după porumb.

cultura distrusa de seceta_b 

Foto: Culturi afectate de seceta extremă din ferma lui Daniel Rusu!

Cheltuieli mari cu reparaţiile

 

„În agricultură totul se scumpeşte, de la inputuri, îngrăşăminte, motorină şi până la piesele pentru maşinile şi utilajele agricole, iar produsele noastre rămân la acelaşi preţ sau chiar mai jos decât anul trecut. În fermă, costurile medii de producţie pe hectarul cultivat se ridică la 2.500 lei. De asemenea, cheltuim foarte mulţi bani pe reparaţii. Şi ca să vă dau un exemplu, în vară am fost nevoit să plătesc 60 mii de lei pentru repararea unui tractor, ceea ce mi s-a părut destul de mult”, a precizat fermierul.
Daniel Rusu lucrează cu utilaje luate în leasing, dar şi cu tehnică agricolă veche. Întregul parc ar trebui modernizat. Ferma din Dragoş-Vodă are urgentă nevoie de o nouă înzestrare tehnică cu o combină, cisterne, remorci de transport, cu o maşină pentru aplicat tratamente sau cu utilaje pentru prelucrarea solului.

 

Un proiect eşuat

 

„Trebuie să vă spun că am fost foarte dezamăgit în legătură cu accesarea fondurilor europene! Am depus un proiect european pentru modernizarea fermei, în valoare de 500 mii de euro. La analiza dosarului întrunisem 59 de puncte din 65. Dar pentru că au fost foarte multe solicitări, s-a mărit baremul de la 65 la 75 de puncte. Aşa că dosarul meu nu a mai fost eligibil. După ce am alergat foarte mult, am mai pierdut bani şi timp de pomană!”, şi-a arătat nemulţumirea cultivatorul din Dragoş-Vodă.

Daniel Rusu ştie că anii agricoli sunt din ce în ce mai dificili, dar trebuie să facă faţă unor noi şi noi provocări. Şi nu-i uşor.

VÂNZARE DIRECT DIN CÂMP
A vândut producţia agricolă obţinută direct din câmp, pentru că nu are posibilităţi de stocare prin contracte încheiate înainte (futures). „Preţurile sunt cele normale, reglate pe baza secetei accentuate: 690 de lei tona de grâu, undeva la 1.600 lei tona de rapiţă şi 700 lei cea de porumb”, spune Daniel Rusu.

daniel rusu_b
Să aştepţi de două luni de zile, timp în care îţi vezi culturile pierind, să se întunece tot cerul, să tune puternic şi, când colo, să plouă doar 3 litri/mp - asta este definiţia dezamăgirii

DANIEL RUSU
Tânăr fermier din jud. Călăraşi


un articol de
Marian MUŞAT

Vizualizat: 6150 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?