Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferme cu falimentu-n poartă!

Publicat: 25 august 2020 - 16:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de toamnă au pierdut lupta cu seceta în multe zone ale ţării. Unii fermierii nu şi-au scos nici sămânţa, alţii au intrat în lan direct cu plugurile în loc de combine.

La final de campanie, rămâne o concluzie în patru cuvinte: recolte mici, preţuri joase.

CĂLĂRAŞI
Petre Răileanu din Lehliu (Călăraşi) a avut o recoltă extrem de mică la grâu, până într-o tonă/ha! „Am avut 83 ha şi am vândut cu 76 de bani kilogramul către o moară. O parte din orz l-am întors şi am pus floare. Porumbul e şi mai jalnic!”, ne-a declarat fermierul. Acesta are semănate 140 ha cu porumb; acum, lanurile sunt ofilite sau uscate. „Am încheiat contract pentru 500 tone cu 60 de bani/kg, pe care sper să-l onorez! Floarea nu am contractat-o. A început să se ofilească!”, a explicat cultivatorul.

Inputuri cu plata pe loc!?
A însămânţat covorul verde: rapiţă cu muştar şi aşteaptă ploaia pentru a semăna rapiţa. Însă a întâmpinat o problemă la achiziţia îngrăşămintelor. „Mulţi distribuitori vor plata pe loc (şi nu la termen) pentru că, spun ei, la scadenţă nu au încasat nici 30% din bani”, relatează Petre Răileanu.

ferme cu faliment colaj_b

“Porumbul anului 2020”, cu ghilimelele de rigoare, în ferma lui Cornel Basalic, sat Fântânele, jud. Galaţi

IAŞI
Porumbu-i aproape pierdut
“Culturile de primăvară sunt la un pas de moarte!”, susţine ieşeanul Mihai Balmuş. Fermierul are 130 ha cu porumb, care-i aproape pierdut! Cu floarea nu e sigur că va scoate o medie de 100 kg/ha!
Semănăturile de toamnă au fost proaste, producţia medie la 80 ha de grâu a fost de 100 kg/ha; nici sămânţa nu s-a scos! Recolta este în magazie. ”Păi pot să dau trei kilograme de grâu şi să iau o pâine? La treierat îmi oferise 70 de bani/kg! Dacă nu iau un leu măcar, nu dau grâul, cu toate că nu am mare brânză! Am făcut contract pentru o tonă de floare/ha; oferta e interesantă: vând la preţul pieţei, dar nu mai puţin de 1,28 lei/kg. Pentru porumb nu am curajul să fac contract, aştept ploaia să fac producţie, ca să pot da arenda oamenilor!”, precizează cultivatorul.

GALAŢI
A intrat cu plugu-n grâu
Gălăţeanul Cătălin Ionescu are ferma într-un pol al secetei extreme! „Tot ce a fost cultură de toamnă - 500 ha cu grâu, orz şi rapiţă - a fost compromisă şi nu am avut ce recolta! Am lăsat două tarlale cu grâu; la una am recoltat 200 kg/ha, la cealaltă - nici 100 kg!; aşa că am intrat cu plugul!”, susţine cultivatorul.

480 ha calamitate sută la sută
Acesta a făcut tot posibilul să salveze măcar culturile de primăvară! Floarea a ajuns până la genunchi, a format capitulul şi-i gata, iar porumbul s-a uscat! „Deci, 480 ha sunt calamitate sută la sută! Durerea mare este că pe vremea lui Ceauşescu toată suprafaţa se iriga, iar acum nimic! Paradoxal, unii fermieri au udat cu motopompele şi tot nu au putut scăpa lanurile de urgia secetei”, oftează Cătălin Ionescu.

ferme cu faliment 2_b

CONSTANŢA
Cerealele păioase au fost un loz necâştigător
Inginerului agronom Dănuţ Anton nu i-au ieşit calculele cu păioasele; a fost un loz necâştigător. Ba chiar a ieşit cu pierdere! „Însămânţasem o suprafaţă de 338 ha cu grâu şi 225 cu orz. Decepţie totală! Seceta a muşcat serios din recoltă; grâul a fost compromis în proporţie de 90% şi abia am reuşit să recoltăm undeva la 300 kg/ha pe anumite zone, să avem ceva de dat oamenilor pentru arendă. Costurile de producţie au fost mari; ca să strâng câteva sute de boabe la hectar, a trebuit să consum o grămadă de motorină, pe lângă alte cheltuieli!”, oftează fermierul din comuna constănţeană 23 August.
Cel mai mult a recoltat 4.000 kg/ha de orz de pe o parcelă de 14 ha. Nici nu s-a mai obosit să mute combina pe o solă de 55 ha, pentru că nu avea de adunat niciun bob! A trebuit să intre direct cu plugul şi să răstoarne brazda.
Click AICI pentru a fi infomat despre toate deciziile Guvernului privind acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate de secetă!

 

„Anul este foarte prost, fără producţie şi cu preţuri mici. Dacă şi în sezonul următor va fi la fel, multe ferme îşi vor închide porţile!”
PETRE RĂILEANU
Fermier din Călăraşi

ferme cu faliment_b

Sursa foto: www.canva.com

SCĂDERE DRAMATICĂ A PRODUCŢIEI LA HECTAR!
Seceta extremă a distrus sute de mii de hectare de culturi agricole şi a înjumătăţit recolta. Producţia medie la hectar a scăzut cu peste 40%. Click AICI şi află cifrele randamentului la hectar în acest an pentru fiecare cultură, date oficiale anunţate de ministrul agriculturii Adrian Oros!


un articol de
Marian MUŞAT

Vizualizat: 1322 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?