Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

El este campionul rapiţei în Arad!

Publicat: 29 august 2017 - 15:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă se anunţă un an deosebit de slab pentru culturile înfiinţate în primăvară, cel puţin în vestul ţării, unii fermieri au reuşit să obţină producţii record în prima campanie.

Dan_Herteg_bDan Herţeg, de pildă, a scos la rapiţă o medie de 5 tone la hectar, aceasta fiind practic cea mai profitabilă cultură pentru fermierul arădean în 2017. "Producţiile obţinute ne-au asigurat un profit de o mie de euro la hectar. Cam 2,3-2,4 tone la hectar era nevoie pentru a nu fi în pierdere la rapiţă, asta ar fi costul pe hectar", ne-a precizat administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, care a alocat rapiţei sezonul acesta nu mai puţin de 605 hectare din cele aproape 2500 aflate în exploataţie.

Rapiţa a dat-o destul de bine. 500 de tone erau contractate la 365 euro pe tonă încă din iarnă, iar restul a vândut cu 1.530 de lei tona. Grâul, în schimb, l-a stocat tot. A înregistrat o medie de peste 6,5 tone la hectar, dar nu se grăbeşte să vândă din cauza preţului mic oferit de traderi.

La fel va proceda şi cu porumbul, care oricum nu se va apropia de producţiile de anul trecut. "Estimez că vom face o medie de 6,5 tone, poate 7. Vom avea parcele între 200 de kilograme şi 10 tone la hectar. Unde au căzut mai multe precipitaţii se vede diferenţa. Iar la floare, producţia e diminuată o tonă şi ceva la hectar din cauza secetei. Nu cred că vom obţine mai mult de 2,2 tone la hectar. Dar probabil conţinutul de ulei va fi mai mic decât de obicei", susţine arădeanul.

Vizualizat: 1195 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?