Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

El este campionul rapiţei în Arad!

Publicat: 29 august 2017 - 15:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă se anunţă un an deosebit de slab pentru culturile înfiinţate în primăvară, cel puţin în vestul ţării, unii fermieri au reuşit să obţină producţii record în prima campanie.

Dan_Herteg_bDan Herţeg, de pildă, a scos la rapiţă o medie de 5 tone la hectar, aceasta fiind practic cea mai profitabilă cultură pentru fermierul arădean în 2017. "Producţiile obţinute ne-au asigurat un profit de o mie de euro la hectar. Cam 2,3-2,4 tone la hectar era nevoie pentru a nu fi în pierdere la rapiţă, asta ar fi costul pe hectar", ne-a precizat administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, care a alocat rapiţei sezonul acesta nu mai puţin de 605 hectare din cele aproape 2500 aflate în exploataţie.

Rapiţa a dat-o destul de bine. 500 de tone erau contractate la 365 euro pe tonă încă din iarnă, iar restul a vândut cu 1.530 de lei tona. Grâul, în schimb, l-a stocat tot. A înregistrat o medie de peste 6,5 tone la hectar, dar nu se grăbeşte să vândă din cauza preţului mic oferit de traderi.

La fel va proceda şi cu porumbul, care oricum nu se va apropia de producţiile de anul trecut. "Estimez că vom face o medie de 6,5 tone, poate 7. Vom avea parcele între 200 de kilograme şi 10 tone la hectar. Unde au căzut mai multe precipitaţii se vede diferenţa. Iar la floare, producţia e diminuată o tonă şi ceva la hectar din cauza secetei. Nu cred că vom obţine mai mult de 2,2 tone la hectar. Dar probabil conţinutul de ulei va fi mai mic decât de obicei", susţine arădeanul.

Vizualizat: 1211 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?