Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

El este campionul rapiţei în Arad!

Publicat: 29 august 2017 - 15:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă se anunţă un an deosebit de slab pentru culturile înfiinţate în primăvară, cel puţin în vestul ţării, unii fermieri au reuşit să obţină producţii record în prima campanie.

Dan_Herteg_bDan Herţeg, de pildă, a scos la rapiţă o medie de 5 tone la hectar, aceasta fiind practic cea mai profitabilă cultură pentru fermierul arădean în 2017. "Producţiile obţinute ne-au asigurat un profit de o mie de euro la hectar. Cam 2,3-2,4 tone la hectar era nevoie pentru a nu fi în pierdere la rapiţă, asta ar fi costul pe hectar", ne-a precizat administratorul societăţii Agro Raluca din Semlac, care a alocat rapiţei sezonul acesta nu mai puţin de 605 hectare din cele aproape 2500 aflate în exploataţie.

Rapiţa a dat-o destul de bine. 500 de tone erau contractate la 365 euro pe tonă încă din iarnă, iar restul a vândut cu 1.530 de lei tona. Grâul, în schimb, l-a stocat tot. A înregistrat o medie de peste 6,5 tone la hectar, dar nu se grăbeşte să vândă din cauza preţului mic oferit de traderi.

La fel va proceda şi cu porumbul, care oricum nu se va apropia de producţiile de anul trecut. "Estimez că vom face o medie de 6,5 tone, poate 7. Vom avea parcele între 200 de kilograme şi 10 tone la hectar. Unde au căzut mai multe precipitaţii se vede diferenţa. Iar la floare, producţia e diminuată o tonă şi ceva la hectar din cauza secetei. Nu cred că vom obţine mai mult de 2,2 tone la hectar. Dar probabil conţinutul de ulei va fi mai mic decât de obicei", susţine arădeanul.

Vizualizat: 1232 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?