VOT DECISIV. O Comisie Permanentă alcătuită din experţi delegaţi din fiecare dintre cele 28 de guverne naţionale membre ale UE va vota, pe 25 octombrie 2017, dacă glifosatul mai poate fi utilizat pe teritoriul UE şi pentru ce perioadă de timp.
Comisia Europeană a propus reautorizarea pentru încă 10 ani a utilizării glifosatului, în ciuda faptului că Franţa, Austria şi Italia şi-au declarat public opoziţia, iar Parisul semnalează că este gata să ia în considerare o perioadă mai scurtă de licenţiere, informează Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Comisia Europeană a cerut supunerea la vot a propunerii în cadrul unei Comisii Permanente alcătuită din experţi delegaţi ai Statelor Membre. Această Comisie se va întruni pe data de 25 octombrie şi va avea un singur punct pe ordinea de zi.
Conform protocoalelor semnate cu ocazia Reuniunii din 5 octombrie 2017, Comisia a avertizat asupra posibilelor consecinţe financiare ale unei acţiuni de lobby condusă de gigantul agronomic american Monsanto. Acesta a ameninţat cu inţierea unei proceduri judiciare în cazul în care nu va fi luată nici o decizie cu privire la reautorizarea folosirii glifosatului.
Comisia Europeană s-a exprimat în sensul că rezultatul evaluării UE privind potenţialul cancerigen al glifosatului a fost pus la îndoială. Îndoielile privind concluziile Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au făcut obiectul unei audieri a Parlamentului European în această săptămână.
Autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE a fost prelungită în vara anului 2016 până cel târziu la finalul lui 2017. Comisia Europeană nu a reînnoit autorizaţia, decizia finală fiind amânată pentru acest an.
Vezi POZIŢIA ROMÂNIEI PRIVIND AUTORIZAREA UTILIZĂRII GLIFOSATULUI