Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De prin lume adunate...

Publicat: 28 august 2019 - 17:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Haideţi să facem înconjurul lumii în... ştiri. Iată subiectele! Cum împacă UE promovarea Coca Cola cu politicile europene antiobezitate? Brexitul şi multiplele lui efecte şocante! Statistică... oarbă privind sărăcia. După 18 ani, acordul Mercosur a fost în sfârşit încheiat! La final, o veste nedorită: PPA a revenit în forţă!

Porcine_b

• La acest moment, toată lumea e la curent cu încheierea celor şase luni de peşedinţie rotativă a României, la cârma acestei mari corăbii pe care o numim Uniunea Europeană. Mai ştim că cele şase luni au fost încununate de multe şi importante succese prin aşa-numita „închidere de dosare”, cruciale pentru soarta noastră, a tuturor europenilor. Ceea ce puţină lume a aflat e faptul că România a avut în această perioadă sponsori oficiali, precum marile echipe de fotbal, care au acoperit o parte din costurile inerente acestui demers. Iar cel mai important sponsor pare să fi fost gigantul Coca Cola. La aflarea acestei veşti, multă lume şi-a pus întrebarea: cum se împacă politicile europene de combatere a obezităţii şi consumului de zahăr cu promovarea unei companii ale cărei produse se bazează, aproape exclusiv, pe zahăr diluat în apă?


• Nu trece o zi fără o ştire şocantă legată de Brexit. Cea mai recentă se referă la un aspect la care nu cred că s-a gândit multă lume. Se preconizează că ieşirea Marii Britanii din UE va avea ca efect secundar declaşarea unui imens val de revolte în penitenciarele britanice, ca urmare a iminentei reduceri a disponibilităţii de hrană şi medicamente pentru deţinuţi. Cum s-a ajunsla o asemenea concluzie într-o ţară care consideră că o va duce mult mai bine pe cont propriu, în afara Uniunii Europene, rămâne un mister.

• Marelui scriitor american Mark Twain îi este atribuită renumita sintagmă: “Există minciuni, minciuni sfruntate şi statistici”. Mă întreb în ce categorie intră raportarea recentă prin care suntem anunţaţi că nivelul sărăciei în zonele rurale ale Uniunii Europene a scăzut cu 2% în 2017? Sau ar trebui să interpretăm cifrele mult mai simplu considerând că, având în vedere îmbătrânirea accelerată a populaţiei de la sate, natura e responsabilă de rezolvarea acestui subiect!?


• Una dintre cele mai intense teme de dezbatere recent a fost cea despre încheierea controvesatului acord Mercosur între UE şi un grup de ţări din America de Sud, care a fost negociat vreme de 18 (!!!) ani. Criticii vehemenţi ai acordului consideră că acesta va avea efecte negative asupra fermierilor europeni din cauza avantajelor climatice de care se bucură agricultura ţărilor sud-americane. Acestea ar conduce la concurenţă neloaială, întrucât costul de producţie al cărnii de porc sau pasăre este mult mai mic decât în Europa. La toate acestea se adaugă şi diferenţele majore în privinţa standardelor de bunăstare animală, care i-ar avantaja tot pe fermierii sud-americani, deoarece, aceştia nu au asemenea standarde. Care va fi impactul asupra agriculturii din România nu se ştie şi de aceea poate nu ar strica un studiu de impact.


• Nu putem să încheiem fără a discuta şi despre Pesta Porcină Africană care, aşa cum a fost previzionat de către specialişti, a revenit în forţă pe plaiurile mioritice. Nu există zi în care să nu fie raportate noi focare, atât în gospodăriile populaţiei, cât şi la mistreţi. Cum anume gestionează autorităţile o situaţie scăpată, în mod evident, de sub control ar trebui să ne dea de gândit. Pentru că strategia “este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”, vorba lui Nenea Iancu!

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 64 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?